Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762940 пати)

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1320 на: 30 Ноември 2017, 13:48:07 pm »
Ovie dva koda kako primer kaj gi najde, tvoi akumulatori?
Eve go mojot 7GC0 6E3, I spored toa sto mozev da go najdam na internet bi trebalo da e 7-2017, G-Juli, ostanatite oznaki neznam sto znacat no bi trebalo da ima I oznaka za fabrikata kade e proizveden. Inaku kupen e Oktomvri odnosno 3 meseci od datumot na proizvodstvo sto mislam deka e prifatlivo.
Sigurno andzelo moze da potvrdi dali ova e tocno I da doobjasni za kodovite.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1321 на: 30 Ноември 2017, 14:43:08 pm »
Не е тоа месо па да има рок на траење, исто така ја тупат и за гуми, да биде дот од вчера по можност.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1322 на: 30 Ноември 2017, 14:54:18 pm »
Epa zatoa se zalis deka ne ti traele akumulatorite. Za minimum cena, minimuv vek. A barem cenite na najeftiniot I najskapiot akumulator od ista kutija/amperaza e preterano mala.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1323 на: 30 Ноември 2017, 14:59:28 pm »
Мене ако ми се обраќаш грешка си, на сите толку им траат афтер маркет акумулаторите, а тоа дека има некој рок за нов не ми држи затоа што фабричкиот се експлоатира околу 10год, а колата можеби стоела во салон, можеби акумулаторот во склад итн итн па пак трае.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1324 на: 30 Ноември 2017, 15:04:28 pm »
Голем удел во трајноста има и начинот на експлоатација и од самиот алтернатор.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1325 на: 30 Ноември 2017, 15:05:49 pm »
И тоа, а и колата треба да се вози, а не по 1-3км на ден за до работа, тогаш не може да ја надохнади струјата што е потрошена за палење, а не пак да наполни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1326 на: 30 Ноември 2017, 20:21:47 pm »
Еднаш ја верглам пред врата да запалам, втор пат ја верглам пред школо, трет пат пред градинка. Тоа е све у 1 км од дома. После возам до работа, среќа (јако голема) 15км низ градов имам за до работа, па има едно полсааат - 40мин. време да се наполни. После на работа, до град некад 2-4 пати, па по сендвич до седмица или до љесковац 2 пати, па накај дома пак 40-тина минути, па деца од кај баба уште 2 пати верглање.
Вкупно у денот околу 10 пати (у најбољи случај барем 5 пати) се заверглуе колата да запали, додкеа се соберам дома. После ако треба дете да се носи на балет, базен, па ако се излезе некаде уште 3-4 пати верглање. Сигурно не очекувам мојот акумулатор да трае 10 години. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #1327 на: 30 Ноември 2017, 23:10:02 pm »
Тоа со фабричките акумулатори повеќе до среќа ќе да е, моиве двајца вујковци во 2007ма земаа едниот пунто едниот сејченто, имаат по скоро 120000 на километражата, тој со пунтото уште е со втор акумулатор, тој со сејчентото четврт.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #1328 на: 01 Декември 2017, 03:06:17 am »
ок... друштво, на прашањето на кое @andzelo не ни одговори ни после 14 дена, еве што велат од Exide.

Наш интерес беше да дознаеме: како да ја прочитаме/дешифрираме датата на производство на акумулаторот, дали акумулаторот има рок на траење, односно колку може да е стар во моментот на продажба, што треба да знае купувачот, пред да се одлучи да купи Exide акумулатор?

Информациите мислам дека ќе им користат на повеќето членови - еве ги накратко:

---------------------------------------------------------------------------

- Датумот на производство е втиснат/изгравиран на горната десна страна на акумулаторот и може да се интерпретира преку следнава формула YMMDDPS

- Дилерите имаат точно пропишани услови за складирање (пред продажба) и ракување со акумулаторите, кои мора да ги почитуваат и да водат евиденција.

- Акумулаторите имаат ограничен век на траење и кога се ускладиштени (нови) постепено губат од нивната моќ за извршување.

- Во просек, на целосно (фабрички) наполнет акумулатор, му треба околу 13 недели постепено да се испразни и да биде испод дозволеното ниво за негово оптимално оперативно работење.

- Брзината на празнење на акумулаторот зависи од типот на акумулаторот и температурните услови во складиштето, каде што е складиран.

- Празнењето на акумулаторот драстично се забрзува на повисоки температури. Високата влажност во просторијата исто така го забрзува празнењето на акумулаторот.

- На температура од 20°C во складиштето/просторијата, акумулаторот секој ден (дневно) губи околу половина процент од својата моќ или 30% за 60 дена.

- На температура од 30°C во складиштето/просторијата, нивото на празнење на акумулаторот е дупло побрзо од она на 20°C (значи за 30 дена акумулаторот ќе се испразни околу 30%)

- Акумулаторите кои се складирани (пред продажба), доколку благовремено не се дополнуваат, можат трајно да бидат оштетени и неупотребливи.

- Дополнувањето на акумулаторите во складиште мора да се врши на секои 4 до 8 недели, зависно од условите на чување.

- Складирањето на акумулаторите без пропишаното редовно дополнување може да резултира со нивна претерана сулфатизација и многу штетно да се одрази на перформансите и векот на траење на акумулаторот, односно истиот да биде трајно неупотреблив.

- Дополнувањето на акумулаторите (пред продажба) мора да се направи од стручно лице во овластен сервис, на опрема која е одобрена од Exide.

- Во моментот на продажба, пред употреба, акумулаторот мора целосно да биде наполнет 12,7V (12,66V)

- Ве советуваме да се обратите до нашиот локален дилер. Доколку имате конкретен проблем кој не можете да го решите со вашиот локален дилер, ве молиме испратете ни званична поплака/жалба со детален опис на случајот. Ние ве уверуваме дека темелно ќе го истражиме случајот и ќе преземеме соодветни мерки, кои за посериозни отстапувања можат да резултираат и со одземање на лиценцата на дилерот.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1329 на: 01 Декември 2017, 07:52:46 am »
Како тогаш батерииве во маркет што се имаат рок од 5год?

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1330 на: 01 Декември 2017, 11:51:52 am »
проблемот со увоз на заостанати акумулатори, стоени по магацините и проблемот со несоодветно чување и одржување на акумулаторите пред продажба, што доведува до тоа на купувачите да им се продаваат (навидум нови но) неисправни акумулатори, по редовни цени или со минимален попуст, има сериозен замав во државава и никому не му беше гајле досега за тоа.

Со акумулаториве се поврзани и други сериозни манипулации и изигрувања на корисниците.

Ќе следат дополнителни информации, за да можат заинтересираните да се информираат и да не наседнуваат на измамите, односно да знаат како да постапат при купување на акумулатор.

Темава е премногу сериозна и затоа би било добро "другарчињата" на засегнатите, да се воздржат од неумесни провокации и празни коментари, освен ако не се соучесници на главните актери.

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1331 на: 01 Декември 2017, 12:00:50 pm »
@kamarad  Zdravo, tvojata inicijativa e dolgo chekana i dobrodojdena, se nadevame deka ste kupec a nekoj psevdonim na nekoj od uvoznicite pa da se napravi totalna zabuna ovde.

Ne smeam da imenuvam, ne sakam, vo poslednite godini se namnozija uvoznici "prodavachi" na akum. baterii na kilo!  I poradi tie istite nie koi sme vo biznisot so decenii imame problem.
Site klienti sega se odnesuvaat so nedoverba, znaete kako vikaat "Pored suvoto gori i surovoto".

Ne treba mnogu, samo otvorete Facebook ili pazar3 i videte koj akumulatori se nudat so OGROMNI popusti! Popusti koj se totalno nerealni, ceni po koj nie uvoznicite ne mozeme da gi kupime od nashite fabriki!

I garancija od 12 meseci!  Ete gi na FB, rasturaat od prodazba!

Toa e 10000% zastaren, sulfatiziran akumulator i istiot mora da se prodade ili ke si go frlat u gjubre!

So neischekuvanje gi chekame slednite informacii od vas!
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #1332 на: 01 Декември 2017, 13:57:00 pm »
затоа некој акумулатор трае 7 години некој 3.

ова за акумулаторите не го имам читано но сигурно дека датата на производство си има големо значење. Интересно е што кога сум купувал од сега никогаш немам проверено дата на производство

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1333 на: 01 Декември 2017, 14:21:52 pm »
Затоа што не можиш, барем кај мене, датата е да не речам „кодирана“ која што најверојатно само увозникот можи да ја провери.

Зборувам за мене за Енерџајзер и претходниот не ми текнува марка на акумулатор.
Знам барав се мачев, демек, буквата значи месец, бројката година, ташак, ништо од тоа.

edit:
технички документ од мојата кола, под број 5 прати форматот, ќе проверам денес кај мене, ако е вака јас ЈА

« Последно менување: 01 Декември 2017, 14:28:30 pm Power to the people »

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1334 на: 02 Декември 2017, 02:12:04 am »
- Датумот на производство е втиснат/изгравиран на горната десна страна на акумулаторот и може да се интерпретира преку следнава формула YMMDDPS

Останав должен да ја доразјасниме постапката за дешифрирање на кодот во кој е содржан и податокот за производство на EXIDE акумулаторот.

Вака изгледаат гравираните/втиснати кодови на пластиката од EXIDE акумулаторите кои се увезуваат во Македонија 3BC09A2

Првата бројка ја означува годината на производство:

0=2010
1=2011
2=2012
3=2013
4=2014
5=2015
6=2016
7=2017 итн.

Втората буква, веднаш до годината го означува месецот на производство:

A=Jan
B=Feb
C=Mar
D=Apr
E=May
F=Jun
G=Jul
H=Aug
I=Sep
J=Oct
K=Nov
M=DEC

L не се користи за да се избегне конфузија со буквата I

Остатокот од кодот ќе чекаме да го доразјасни анџело или ќе бараме прецизирање дирекно од EXIDE.