Колку што оди фабричкиот акумулатор никој нема да изоди. на БМВ то мислам уште е фабричкиот (од 2005 до денес) ама веќе е на мала душа, на тиграта летово го заменив после 12год, на пасатот е истиот веќе 5+год, пријател има бмв 7 од 0км е кај него истиот акумулатор е веќе 12год (бмв има некоја заштита да ги гаси сите потрошувачи ако напонот падне за да остане струја за колата да запали). Се што сум ставил афтермаркет 2-3год максимум, освен бош силвер кој ми служеше одлично и ја продадов колата со него и уште служи. Исто и кај камионите се случува со тоа што 2год е рекорд 
@nidzzo Колкава е гаранцијата кај вас? Случајно на србско радио слушнав реклама дека дурасел е со најдолга гаранција на пазарот, а колку не спомнаа.
Апсолутно си во право друже, фабрички си е фабрички, нема збор, и по 15 години сме ваделе !
Само информативно друже Exide е ексклузивен добавувач на акумулатори за Bmw за цела Европа, а меѓу најголемите за Porsche групација(Vw, Audi..), Volvo, Jeep... (
https://www.google.com/search?q=exide+bmw+oem&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj51P-S_OXXAhXC1hoKHcg5AXIQ_AUICigB&biw=1366&bih=637#imgrc=bZKapRKXCbPtEM
http://www2.exide.com/en/about/news/Battery-Giant-Exide-Wins-Quality-Award-From-Volvo-Car-Corporation.aspxИ затоа 90% од увозниците на нови автомобили и во Македонија имаат договор само со Exide.
Пример ние за Старт-Стоп возилата даваме 4 години гаранција на Exide Agm Start-Stop Carbon фабричките акумулатори за Bmw, Audi, Vw, Mercedes...
А за камионите е посебна приказна, поготово за Еур6 најновите, мака мачат со акумулатори транспортерите...но за жал не им се инвестира во акумулатори(НЕ на сите) одкако ќе купат камион од 100000еур што им носи профит, не е како личен автомобил.
Ние имаме серија на која само ние даваме 2 години гаранција(другите сите 1 година) и која ја користат фабрички Scania Volvo, Man, се за нијанса поскапи(пример 1000 денари) што за инвестија која носи пари не е многу...
Нај ново(од 2017) одлучија истите Scania, Мan... да за да ја издржи целата опрема акумулаторот да вградуваа ГЕЛ акумулатори, баш како оние за Соларни, што можат да трпат празнење и до 100% и циклично/трајност и над 10 години.
Само тоа е решение за камион што имаме опрема поише и од најнов Мерцедес С класа и што цела вечер треба да работи на паркинг и фала богу што така одлучија, малку поскапо ама ќе бидеме сите задоволни.
Многу текст, ама може ќе се најде некому

!
Поздрав !