Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 764585 пати)

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1305 на: 28 Ноември 2017, 07:42:34 am »
Значи 5 часа повеќе верглање со другиот или 5ч повеќе музика од кола за 1ви мај. Купуј 50ка

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Da ama drugari koj nema vo glavata ke ima vo nozete haha...
Fabrickiot od fiatot bese 50ah , vcera koga kupuvav bev na brzanje dodeka otidov da zavsam edna rabota se dogovoriv so prodavacot da mi go zameni akumulatorot so nekoj sto ke odgovara vo kutijata. Mu kazav ist da stavi ama stavil od 45ah. Deka bese temno veke ne obrnav vnimanie da citam stonpisuva na nego duri koga dojdov doma vidov vo garanciata i na akumulatorot , pa zatoa prasuvam dali da odam utre pa da opravam rabota za drug da zemam od 50ah.
Ete toa e makata drugari .izvinete za opsirnovo pisuvanje :)
Nemas nikakva potreba da koristis 5ah pomalce od fabricki predvideniot. Za pocetok ke brka rabota ama golema verojatnost pokratko ke trae.
Toj prodavacot prvo trebal da te prasa dali se slagas da ti stavi 5ah pomalce.
Ili takov imal pa go bapnal.
Odi vrati mu go da ti stavi min. 50ah, ako nema takov zemi od drugo mesto, firma edna od pogore posocenite.
E sega tuka e bitna e i udarnata startna struja sto ja pisuva vo amperi, ama gledaj prvo da imas 50ah pa posle ako moze i od tie pojakite 50ki.
Udarnata struja e 400 A  na noviov, a na stariot mislam bese 413 A,  Se raboti za Fiat Punto 1.3 MultiJet. Bev povtorno gledav ama ne sobira pogolem vo mestoto sto e predvideno. Neznam prethodniot sto bese  kako e staven da go sobere.  Voopsto ne mi e rabotata kolkav e dali 5 ah poveke ili pomalku, tuku  poveke me interesira dali nesto loso bi  vlijaelo toa na kolata. Ne se razbiram tolku mnogu i  na site vi blagodaram za pomosta.

Другар дефинитивно за 1.3 мултијет е многу малку 44 Ah, минимум 50 Ah со над 450А(мада и тоа е малку со оглед на тоа дека колата нова и по 5,6 години не е иста, не полни идеално...), кај нас за 1.3 мјет не дозволувам ништо под Exide Premium Carbon 53Ah(иста кутија како 45ка) со 540А(најважно) појачана варијанта, иако имаме фабрички 50Аh со 450А, си треба старт, дизел е.
Да е бензин нема проблем, но дизел се што е над 1,3цц треба да носи појачана 50ка класа или 60Аh.
Ти нема да имаш проблем со 45ката но ќе ти трае многу помалку, пример место 4,5 години 2, зависи и како ја возиш, град, отворено, потрошачи внатре...
По мене ако немаш начин да го замениш со друг на неколку месеци дополнувај го на полнач и ќе му го зголемиш векот барем за 30%.

Поздрав !

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1306 на: 28 Ноември 2017, 09:47:15 am »
Eve i od nas oficijalno spored SPECIFIKACIJA NA DURACELL za Punto 1.3cc multijet

https://ibb.co/cPZKHm

12v 62ah Duracell Advanced ili 12v 63Ah Duracell advanced

Vo objasnuvanjeto na Duracell Automotive garantira za start do -37 stepeni i isto taka start do +67 stepeni. No, poprvo naftata i vozachot ke zamrznat nego da ne zapali Duracellot.

Eve posledna montaza na ist motor kako shto ima vasheto vozilo samo na Fiat Doblo     https://ibb.co/nn9Qq6

Najdobro e da istrazite i konsultirate za goleminata t.e AH pred da kupuvate akumulator, a shto marka ke kupite neka bide vasha odluka.
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #1307 на: 28 Ноември 2017, 10:58:27 am »
Google prevod:

Експертите од Johnson Control советуваат:

Што се случува кога е инсталирана поголема или помала батерија од наведеното?

Алтернаторот и батеријата во возилата се меѓусебно усогласени. Затоа, како и секогаш, батеријата секогаш треба да се инсталира во согласност со оригиналната спецификација. Ако е монтиран премногу ниско ниво на батеријата, во најлош случај може да доведе до возилото не ќе започне на начин на кој би сакале бидејќи стартер не ја добие потребната енергија за ладно палење. Покрај тоа, помалите батерии не обезбедуваат доволно енергија за снабдување на сите електрични потрошувачи. Понатаму, циклично оптоварување (процедури за полнење / празнење) може да доведе до рано прекинување на работата на мала батерија. Кај возилата што користат систем за старт / стоп, со премногу ниска или несоодветна батерија, еколошката микрохидро функција може да биде трајно загрозена. Во принцип, со премалку батеријата може да предизвика зголемен пад на напон во електричниот систем, кој може да ја загрози безбедноста функции на возилото. Ако се користи батерија со голем капацитет, постои ризик алтернаторот да не ја полне батеријата доволно. Постојано ниското ниво на полнење на батеријата е штетно за складирање на напонот.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1308 на: 28 Ноември 2017, 11:04:37 am »
nikoj da ne te laze deka e poinaku. ova gore potvrdeno e i vo praksa licno kaj moeto semejstvo i moi prijateli. Pogledni go upatstvoto od proizvoditelot na voziloto i kupi tocno ona sto se preporacuva fabricki. Nemoj da proveruvas na web stranite na proizvoditeli i distributeri na akumulatori (Battery finder:) zatoa sto ne se pridrzuvaat kon gornite fabricki preporaki (provereno na poveke web strani)
« Последно менување: 28 Ноември 2017, 11:32:15 am kamarad »

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1309 на: 28 Ноември 2017, 11:27:41 am »
@kamarad  zdravo, :)  Za pogore navedenoto nema da komentiram bidejki ke vlezeme vo spiralata na objasnuvanje i repliki do utre.

Mnogu e interesno toa shto vo poslednite godini posebno kaj FIAT-ovite vozila fabrichkite akumulatori od samata fabrika pocnaa da stavaat mnogu pomali amperazhi, spored nashite istrazuvanja ogromen milionski (vo evra) zashtedi se napraveni.
Eve i nie imame Fiat doblo, koe novo beshe so 12v 74ah (nasheto e 1.9 cc diesel)

Nasheto mislenje e deka Italiancite t.e po novo sega Fiat se proizveduva vo MADE IN TURKYE stavaat pomali akumulatorski baterii poradi zashteda i pogolem profit na samata kompanija.

Dodeka kaj germancite toa nema da se sluchi, zemete primer nekoe germansko vozilo i ke vidite so shto akumulator izlaga od fabrika. Primer: Mercedes C200 Kompressor benzin fabrichki so 12v 100Ah akumulator.

Najnovo...vozilata novi vekje doagjaat so motorno maslo na minimum!!!   I odma po kupuvanje morate da dostavite 1.5 litri bidejki na shipka e na minimalno nivo.

Nie kako kompanija koja raboti 49 god. so akumulatorski baterii imame stav deka 44ah ili 50ah za 1.3 multi jet diesel e premalku.

« Последно менување: 28 Ноември 2017, 15:12:32 pm nidzzo »
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен TheWanted

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #1310 на: 28 Ноември 2017, 23:29:42 pm »
Значи 5 часа повеќе верглање со другиот или 5ч повеќе музика од кола за 1ви мај. Купуј 50ка

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Da ama drugari koj nema vo glavata ke ima vo nozete haha...
Fabrickiot od fiatot bese 50ah , vcera koga kupuvav bev na brzanje dodeka otidov da zavsam edna rabota se dogovoriv so prodavacot da mi go zameni akumulatorot so nekoj sto ke odgovara vo kutijata. Mu kazav ist da stavi ama stavil od 45ah. Deka bese temno veke ne obrnav vnimanie da citam stonpisuva na nego duri koga dojdov doma vidov vo garanciata i na akumulatorot , pa zatoa prasuvam dali da odam utre pa da opravam rabota za drug da zemam od 50ah.
Ete toa e makata drugari .izvinete za opsirnovo pisuvanje :)
Nemas nikakva potreba da koristis 5ah pomalce od fabricki predvideniot. Za pocetok ke brka rabota ama golema verojatnost pokratko ke trae.
Toj prodavacot prvo trebal da te prasa dali se slagas da ti stavi 5ah pomalce.
Ili takov imal pa go bapnal.
Odi vrati mu go da ti stavi min. 50ah, ako nema takov zemi od drugo mesto, firma edna od pogore posocenite.
E sega tuka e bitna e i udarnata startna struja sto ja pisuva vo amperi, ama gledaj prvo da imas 50ah pa posle ako moze i od tie pojakite 50ki.
Udarnata struja e 400 A  na noviov, a na stariot mislam bese 413 A,  Se raboti za Fiat Punto 1.3 MultiJet. Bev povtorno gledav ama ne sobira pogolem vo mestoto sto e predvideno. Neznam prethodniot sto bese  kako e staven da go sobere.  Voopsto ne mi e rabotata kolkav e dali 5 ah poveke ili pomalku, tuku  poveke me interesira dali nesto loso bi  vlijaelo toa na kolata. Ne se razbiram tolku mnogu i  na site vi blagodaram za pomosta.

Другар дефинитивно за 1.3 мултијет е многу малку 44 Ah, минимум 50 Ah со над 450А(мада и тоа е малку со оглед на тоа дека колата нова и по 5,6 години не е иста, не полни идеално...), кај нас за 1.3 мјет не дозволувам ништо под Exide Premium Carbon 53Ah(иста кутија како 45ка) со 540А(најважно) појачана варијанта, иако имаме фабрички 50Аh со 450А, си треба старт, дизел е.
Да е бензин нема проблем, но дизел се што е над 1,3цц треба да носи појачана 50ка класа или 60Аh.
Ти нема да имаш проблем со 45ката но ќе ти трае многу помалку, пример место 4,5 години 2, зависи и како ја возиш, град, отворено, потрошачи внатре...
По мене ако немаш начин да го замениш со друг на неколку месеци дополнувај го на полнач и ќе му го зголемиш векот барем за 30%.

Поздрав !

Благодарам многу на сите, ми помогнаа вашите совети. Поздрав
TheWanted

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #1311 на: 29 Ноември 2017, 02:54:17 am »
Интересен тест на акумулатори на -25

линк до целото видео
https://www.youtube.com/watch?v=c6pFOoPGChc
директно на резултатите
https://youtu.be/c6pFOoPGChc?t=26m1s

Отсутен POWER TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #1312 на: 30 Ноември 2017, 08:08:43 am »
Aaaa ne e fer, nie so 55ah uchestuvame nekoj so 60ah :))))))))) Ne gi priznavame rezultatite i barame povtornno testiranje so prisustvo na nashi clenovi vo komisija :))))))))))

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1313 на: 30 Ноември 2017, 08:32:23 am »
Колку што оди фабричкиот акумулатор никој нема да изоди. на БМВ то мислам уште е фабричкиот (од 2005 до денес) ама веќе е на мала душа, на тиграта летово го заменив после 12год, на пасатот е истиот веќе 5+год, пријател има бмв 7 од 0км е кај него истиот акумулатор е веќе 12год (бмв има некоја заштита да ги гаси сите потрошувачи ако напонот падне за да остане струја за колата да запали). Се што сум ставил афтермаркет 2-3год максимум, освен бош силвер кој ми служеше одлично и ја продадов колата со него и уште служи. Исто и кај камионите се случува со тоа што 2год е рекорд :)

@nidzzo Колкава е гаранцијата кај вас? Случајно на србско радио слушнав реклама дека дурасел е со најдолга гаранција на пазарот, а колку не спомнаа.

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1314 на: 30 Ноември 2017, 10:38:54 am »
Колку што оди фабричкиот акумулатор никој нема да изоди. на БМВ то мислам уште е фабричкиот (од 2005 до денес) ама веќе е на мала душа, на тиграта летово го заменив после 12год, на пасатот е истиот веќе 5+год, пријател има бмв 7 од 0км е кај него истиот акумулатор е веќе 12год (бмв има некоја заштита да ги гаси сите потрошувачи ако напонот падне за да остане струја за колата да запали). Се што сум ставил афтермаркет 2-3год максимум, освен бош силвер кој ми служеше одлично и ја продадов колата со него и уште служи. Исто и кај камионите се случува со тоа што 2год е рекорд :)

@nidzzo Колкава е гаранцијата кај вас? Случајно на србско радио слушнав реклама дека дурасел е со најдолга гаранција на пазарот, а колку не спомнаа.

Апсолутно си во право друже, фабрички си е фабрички, нема збор, и по 15 години сме ваделе !
Само информативно друже Exide е ексклузивен добавувач на акумулатори за Bmw за цела Европа, а меѓу најголемите за Porsche групација(Vw, Audi..), Volvo, Jeep... (https://www.google.com/search?q=exide+bmw+oem&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj51P-S_OXXAhXC1hoKHcg5AXIQ_AUICigB&biw=1366&bih=637#imgrc=bZKapRKXCbPtEM:)

http://www2.exide.com/en/about/news/Battery-Giant-Exide-Wins-Quality-Award-From-Volvo-Car-Corporation.aspx

И затоа 90% од увозниците на нови автомобили и во Македонија имаат договор само со Exide.

Пример ние за Старт-Стоп возилата даваме 4 години гаранција на Exide Agm Start-Stop Carbon фабричките акумулатори за Bmw, Audi, Vw, Mercedes...

А за камионите е посебна приказна, поготово за Еур6 најновите, мака мачат со акумулатори транспортерите...но за жал не им се инвестира во акумулатори(НЕ на сите) одкако ќе купат камион од 100000еур што им носи профит, не е како личен автомобил.
Ние имаме серија на која само ние даваме 2 години гаранција(другите сите 1 година) и која ја користат фабрички Scania  Volvo, Man, се за нијанса поскапи(пример 1000 денари) што за инвестија која носи пари не е многу...

Нај ново(од 2017) одлучија истите Scania, Мan... да за да ја издржи целата опрема акумулаторот да вградуваа ГЕЛ акумулатори, баш како оние за Соларни, што можат да трпат празнење и до 100% и циклично/трајност и над 10 години.
Само тоа е решение за камион што имаме опрема поише и од најнов Мерцедес С класа и што цела вечер треба да работи на паркинг и фала богу што така одлучија, малку поскапо ама ќе бидеме сите задоволни.

Многу текст, ама може ќе се најде некому ;) !
Поздрав !

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1315 на: 30 Ноември 2017, 10:47:33 am »
Mene na dve vozila fabrickite izdrazaa tocno 4 godini i 3 meseci (od kupuvanjeto na voziloto). Edniot vo Ford pisuvase Johnson Controls deka go proizveduva (istite sto gi proizveduvaat brendovite kako Varta, Energizer...), drugiot vo Opel nepisuvase koj e proizvoditel. Interesno sto I dvata potpolno isto izdrzaa.
Topla Top go nadzivea fabrickiot vo Opelot. Momentalno vo Fordot isto Topla Top napojuva, no e samo godina dena star.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1316 на: 30 Ноември 2017, 11:21:38 am »
кај мене на Леонот (2010) од салон до цркнување издржа неполни 3 години, т.е. 3 години без 10 дена и тоа без никаква најава за истрошеност, на многу неповолно место и многу неповолна клима
Ексајд беше фабричкиот
Го заменив за Топла кој и после 4,5 години не покажува знаци на истрошеност
(ако нешто значи, во возилото покрај стандардната опрема има и појачало + вуфер)

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1317 на: 30 Ноември 2017, 11:32:46 am »
кај мене на Леонот (2010) од салон до цркнување издржа неполни 3 години, т.е. 3 години без 10 дена и тоа без никаква најава за истрошеност, на многу неповолно место и многу неповолна клима
Ексајд беше фабричкиот
Го заменив за Топла кој и после 4,5 години не покажува знаци на истрошеност
(ако нешто значи, во возилото покрај стандардната опрема има и појачало + вуфер)

И тоа се случува друже, е сеа има една работа што некогаш фабричките се доста постари од датум на купување на возилото(затоа и многу салони тука им стигаат без акумулатор па си земаат Exide од тука, свежи), така да знае да се случи да од кога си го купил да поминале 3 години, а акумулаторот да е доста постар(стоен по нивни магацини што е голем проблем за акумулаторот).
Сеат носат фабрички 90% Exide, но ние тука не соработуваме со нив, од нивни магацини си земаат од странство, така да.....секој со различно искуство.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1318 на: 30 Ноември 2017, 13:06:05 pm »
Едно прашање за Andzelo или некој друг што може да помогне:
Како се читаат (дешифрираат) кодовите за датум на производство на EXIDE акумулаторите?
Еве два примери: EX2FP401, EX2FF308
Пробав со гуглање, ама најдов повеќе различни пристапи, зависно од државата на производство.

@andzelo, не ми одговори на прашањево... скоро во сите дискусии по форумите преовладува проблемот со староста на акумулаторот... фабриката намерно ги шифрира датумите на производство, за да може полесно да манипулира(те) со купувачите... а вие увозниците во соработка со продавачите/дистрибутери успешно си го користите тоа за личен интерес. Избегнувањето на одговорот на ова прашање од твоја страна, само ја потврдува оваа констатација...

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1319 на: 30 Ноември 2017, 13:30:35 pm »
Dobro prasanje, zasto nema datum na proizvodstvo kako na sekoj proizvod?
Ove mislam na site proizvoditeli na akumulatori.