Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.2%)
Black Horse
32 (9.6%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
64 (19.2%)
било кој...
75 (22.5%)

Вкупно гласови: 333

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 948738 пати)

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1110 на: 26 Јануари 2017, 08:35:44 am »
andzelo ako moze da mi dades preporaka na akum. exide za mazda 3 1.6 80 kw  2005 god
ps. so ceni :D

Zdravo,
Poveli :
Originalen za Mazda 3(istiot go koristi od kaj nas i uvoznikot Star Motors) Exide JIS 60 Ah - 4300 denari so EKO popust za star(ne mora da e Exide) i dopolnitelen popust za Carclub 3700 denari
078312220
Pozdrav !
@andzelo kazi mi sto e razlikata megju toj sto si go pisal i Exide Excell 12V 70Ah 540A, EB704? zosto mislam deka ovoj sto go pisav e podobar(cenata ne mi e problem )

Zdravo druze,

Ne sum siguren deka ke go sobere EB704 vo Mazda 3 1.6 bidejki e podolg i e namenet za pomokjnite motori, no ako go sobere uste poubavo nekoj Ah povekje, so toa sto ke ti trae podolgo.
Razlikata e 4 cm, vidi ili dojdi kaj nas i ke zavrsime rabota.
pozdrav!

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1111 на: 31 Јануари 2017, 09:50:42 am »
Fala za odgovorot nidzzo.
Denes ja vozev i gi proveriv vo voznja merenjata.
Pokaza 12,1V pred da ja zapalam denes. A vo voznja so ukluceni svetla, radio i ventilacija pokazuvaze od 13,9 do 14,1V
Obicno do kolku volti moze normalno da funkcionira eden akumulator? Nesto sto imam citano e deka pod 12V koga ke padne veke e za menjanje. Drugi pa pisuvaat ako ima dovolno sila-amperaza da zavergla, nema gajle i dosta pod 12V da padne. Vo Oktomvri go merev na aparat i pokaza good batery so 460-470A od nominalni 480?
Eden update sega po redovno vozenje sekoj den.
Vo voznja standardni vrednosti koi gi pokazuva za alternatorot, i ne ide nadvor od niv, se od 14,3-14,5V.
Akumulatorot 12,5V.
Interesna rabota e ova menivo kaj Opel :)

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1112 на: 01 Февруари 2017, 08:01:34 am »
Pokaza 12,1V pred da ja zapalam denes. A vo voznja so ukluceni svetla, radio i ventilacija pokazuvaze od 13,9 do 14,1V
Obicno do kolku volti moze normalno da funkcionira eden akumulator? Nesto sto imam citano e deka pod 12V koga ke padne veke e za menjanje. Drugi pa pisuvaat ako ima dovolno sila-amperaza da zavergla, nema gajle i dosta pod 12V da padne. Vo Oktomvri go merev na aparat i pokaza good batery so 460-470A od nominalni 480?
Vo voznja standardni vrednosti koi gi pokazuva za alternatorot, i ne ide nadvor od niv, se od 14,3-14,5V.
Akumulatorot 12,5V.
Super vrednosti imash ogledalo, znachi toa e ispravno vozilo, shto se odnesuva do sistemot za polnenje.  Sega ushte da vidish dali akumulatorot ti e so odrzuvanje ili bez odrzuvanje.
Ovoj proces treba site drugi da go primenat i da si gi proverat vozilata, tie shto imaat dizeli obavezno da gi proverat greachite.

Edno vozilo ne treba da "vergla"povekje od 3 sekundi, se shto e povekje e neispravno vozilo i se pravi stres na akumulatorskata baterija i normalno se skratuva vekot i trajnost.
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1113 на: 01 Февруари 2017, 08:45:41 am »
Akumulatorot 12,5V.

Druze super ti polni alternatorot, no akumulator so 12,5V ne e vo najdobra sostojba, a plus na opteretuvanje ili pri laden start moze da odi uste nadolu....
Pomini ako sakas od kaj nas, za site clenovi od forumot(a pominale mnogu za ovie nekolku godini) e bezplatno proverka,dijagnostika, polnenje i sme spasile mnogu akumulatori barem za nekoj mesec ili godina, neka se javat tie ako sledat :)
pozz

Pozz !

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1114 на: 01 Февруари 2017, 10:10:08 am »
Akumulatorot e 4,5 godini star, no super gi izdrza studovite poslednive nedeli. Najladno koga ja zapaliv kolata bese -18 (imase i na -12, -14 palenja) i togas primetiv potesko palenje, ne bi rekol verglanje kako sto vika nidzzo, tuku kako uspano palenje-posporo, nemase verglanje voopsto.
Inace stanuva zbor za Topla Top, zatvoren e, nemoze da se dodava voda. Jas imam samo pofalni zborovi za ovoj model na Topla, go nadzivea fabrickiot GM koj otkaza po 4g i 3meseci.
A rado bi pominal, no von pat mi e i Koncar uste poveke Pintija. Sosema na drugiot kraj od Skopje sum plus i so rabotnoto vreme i obvrskite da go zemam maliot posle rabota mi e skoro nevozmozna misija da pominam.

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1115 на: 01 Февруари 2017, 10:39:35 am »
Akumulatorot e 4,5 godini star, no super gi izdrza studovite poslednive nedeli. Najladno koga ja zapaliv kolata bese -18 (imase i na -12, -14 palenja) i togas primetiv potesko palenje, ne bi rekol verglanje kako sto vika nidzzo, tuku kako uspano palenje-posporo, nemase verglanje voopsto.
Inace stanuva zbor za Topla Top, zatvoren e, nemoze da se dodava voda. Jas imam samo pofalni zborovi za ovoj model na Topla, go nadzivea fabrickiot GM koj otkaza po 4g i 3meseci.
A rado bi pominal, no von pat mi e i Koncar uste poveke Pintija. Sosema na drugiot kraj od Skopje sum plus i so rabotnoto vreme i obvrskite da go zemam maliot posle rabota mi e skoro nevozmozna misija da pominam.

Побарај ме на 078312220 ќе смислиме нешто како да го испитаме таму.

Поздрав !

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #1116 на: 02 Февруари 2017, 19:16:42 pm »
Да прашам до ниџо и останатите, отежнато палење на минус температури верглање до 4_5 секунди, минимум,греачи проверив сам кажува дека се Ок,е сега доколку може од ослабен греач да се понаша исто незнам, сумљам на ст.моќ на акомулаторот,пошто само на -10 се понаша така.
Се раб.за дизел 2.0
Good Year

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1117 на: 03 Февруари 2017, 09:12:00 am »
Акумулаторот ти е.
За добро палење зимно време добри греачи и добар акумулатор е круцијално. Нафтата секако дека треба да е квалитетна.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1118 на: 03 Февруари 2017, 10:44:33 am »
Да прашам до ниџо и останатите, отежнато палење на минус температури верглање до 4_5 секунди, минимум,греачи проверив сам кажува дека се Ок,е сега доколку може од ослабен греач да се понаша исто незнам, сумљам на ст.моќ на акомулаторот,пошто само на -10 се понаша така.
Се раб.за дизел 2.0

Zdravo druze,

Stom e samo na niski temperaturi, dokolku greacite se dobri, oslabnat ti e akumulatorot, nemas kapacitet(startna mokj) na niski temperaturi.
Treba da se testira i ako ima prostor da se dopolni.
Vo sekoj slucaj za site clenovi na Carclub vekje nekolku godini e bezplatno dijagnostika i polnenje kaj nas.
Eve tel 078312220
Pozz !

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1119 на: 08 Февруари 2017, 13:03:28 pm »
DURACELL AUTOMOTIVE AKUMULATORI  ----> Vrv vo akumulatorskata industrija!

https://www.facebook.com/nevipalikolata/

http://www.duracell-automotive.com/en/products/product-finder.html   --------> ВИДЕТЕ КОЈ АКУМУЛАТОР ВОЗИ ВАШАТА КОЛА !
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #1120 на: 09 Февруари 2017, 00:51:21 am »
hovitz /Анџело
Фала и поздрав
дефинитивно бил акомулаторот,ст.моќ под 50%
Good Year

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #1121 на: 09 Февруари 2017, 01:02:29 am »
Edno prasanje.. na primer eden akumulator od 100ah, neli treba da moze da vergla polovina cas ako za verglanje se potrebni 200A odnosno 6 minuti NEPREKINATO pri struja od 1000A( shto ni edno patnicko vozilo ne ja vlece).
Vo praksa ovie vrednosti se daleku od dostizni. Zosto?

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2656
« Одговори #1122 на: 09 Февруари 2017, 02:32:49 am »
Акумулаторот служи за стартување на моторот, не за верглање ;D

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1123 на: 09 Февруари 2017, 08:26:49 am »