Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.2%)
Black Horse
32 (9.6%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
64 (19.2%)
било кој...
75 (22.5%)

Вкупно гласови: 333

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 897658 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5429
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3855 на: денес во 09:59:32 »
Treba da smenam akumulator 70-75ah EFB. Preporaka sto da de zeme?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1474
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3856 на: денес во 10:03:18 »
Може ли некој стручно да разјасни АГМ - ЕФБ ?

Ауди Q3 од фабрика АГМ. Варта. 5 години. Сменет со Дурацел АГМ - 6,5 години - 90% од времето кратки релации

Кодиак, сличен мотор од фабрика Ексајд ЕФБ. Рикна у гаранција, го сменија со некој ЕФБ незнам бренд, има ауди знакче.Еве го 6та година

Двете возила старт-стоп

Која е поентата на двата типа и која е поентата на менувањето ЕФБ во АГМ

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #3857 на: денес во 10:09:23 »
Може ли некој стручно да разјасни АГМ - ЕФБ ?

Ауди Q3 од фабрика АГМ. Варта. 5 години. Сменет со Дурацел АГМ - 6,5 години - 90% од времето кратки релации

Кодиак, сличен мотор од фабрика Ексајд ЕФБ. Рикна у гаранција, го сменија со некој ЕФБ незнам бренд, има ауди знакче.Еве го 6та година

Двете возила старт-стоп

Која е поентата на двата типа и која е поентата на менувањето ЕФБ во АГМ

EFB (Enhanced Flooded Battery)

EFB претставува унапредена верзија на класичниот акумулатор со течен електролит. Плочите се подебели, поцврсто поврзани и обложени со специјална мрежичка која спречува распаѓање на активниот материјал при чести циклуси. Намена: Најчесто се користи кај возила со основни Start-Stop системи, обично помали градски автомобили кои немаат напредна рекуперација на енергијата при кочење.  Издржливост: Издржува приближно двојно повеќе циклуси од обичен акумулатор (околу 75.000 до 85.000 палења).Цена: Поевтина опција во споредба со AGM.

AGM (Absorbent Glass Mat)

AGM е технологија каде електролитот (сулфурната киселина) е целосно впиен во специјални подлоги од стаклени влакна. Нема слободна течност што се движи внатре, што го прави акумулаторот целосно затворен и отпорен на истекување.  Намена: Задолжителен за возила со напредни Start-Stop системи, рекуперација на енергијата при кочење (алтернаторот го полни акумулаторот додека успорувате) и многу дополнителни електронски потрошувачи.  Издржливост: Издржува 3 до 4 пати повеќе циклуси од обичен акумулатор (околу 130.000 до 140.000 палења). Поднесува многу подлабоки празнења и значително побрзо прима струја од алтернаторот.  Цена: Поскап од EFB акумулаторите поради посложената технологија и супериорните перформанси.

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #3858 на: денес во 10:11:50 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

AGM e upgrade na EFB. Понова технологија и повеќе трае. На возила со EFB можеш комотно да ставиш AGM, но не и обратно. За разлики помеѓу двата види погоре.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #3859 на: денес во 10:16:33 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

AGM e upgrade na EFB. Понова технологија и повеќе трае. На возила со EFB можеш комотно да ставиш AGM, но не и обратно. За разлики помеѓу двата види погоре.
Kaj honda e malce poinaku so dual chargibg mode. AGM ot nikogas nema da bide napunet. Nema poenta da stavan

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #3860 на: денес во 10:22:02 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

Kaj honda e malce poinaku so dual chargibg mode. AGM ot nikogas nema da bide napunet. Nema poenta da stavan

Ако колата е со start&stop не би требало да има проблем да се стави AGM.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #3861 на: денес во 10:25:50 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

Kolata e so start stop koj sto e isklucen i nema da go koristam.
Znam na volvoto agm ot mi se polnese nekogas so 15v. Na hondava ima dual charging system, koga nema potrosuvaci stoi na 12.5V dodeka koga ima potrosuvaci i posle start e okolu 14,2-14,5v. Mislam deka so agm ne bi dobil skoro nisto, naprotiv bi mozel da mu skratam vek sto nema da se polni full. Gresam ili ne?

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #3862 на: денес во 10:39:24 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

Znam na volvoto agm ot mi se polnese nekogas so 15v. Na hondava ima dual charging system, koga nema potrosuvaci stoi na 12.5V dodeka koga ima potrosuvaci i posle start e okolu 14,2-14,5v. Mislam deka so agm ne bi dobil skoro nisto, naprotiv bi mozel da mu skratam vek sto nema da se polni full. Gresam ili ne?

Ако не користиш start&stop тогаш не АГМ, туку најдобра опција ти е EFB. АГМ-то ќе мора да го дополнуваш со надворешен уред на некои периоди. За јапонски возила се најчесто рамните акумулатори кои потешко се наоѓаат кај нас. Јас би идел на Varta или Banner. Еxide не сум користел, но по коментари е лотарија - или ќе тера многу или ич.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1474
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3863 на: денес во 10:45:14 »
Фала за објаснувањето. Веќе тоа и го имам прочитано. Мислев нешто понародски.

Mazda 6 последна генерација, има фабрички ЕФБ а има напредно полнење. И рекуперација.
Кај Шкодата, полнењето на акумулаторот е неконстантно, има некоја негова логика, веројатно поради намалување на потрошувачка. Почнува да го полни коа ептен ќе дојде до некоја негова точка на испразнување. Не дека не пали. Пали и таков.
Кај Q3 нема ништо напредно осем старт/стоп.

Пак еден куп нејаснотии.

При предлози од производители кај сите 3 возила се нуди и АГМ и ЕФБ

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #3864 на: денес во 10:52:38 »
Фала за објаснувањето. Веќе тоа и го имам прочитано. Мислев нешто понародски.

Mazda 6 последна генерација, има фабрички ЕФБ а има напредно полнење. И рекуперација.
Кај Шкодата, полнењето на акумулаторот е неконстантно, има некоја негова логика, веројатно поради намалување на потрошувачка. Почнува да го полни коа ептен ќе дојде до некоја негова точка на испразнување. Не дека не пали. Пали и таков.
Кај Q3 нема ништо напредно осем старт/стоп.

Пак еден куп нејаснотии.

При предлози од производители кај сите 3 возила се нуди и АГМ и ЕФБ

И во исти модели на возила (иста или приближна година) може да има различни акумулатори. Од она што е го знам, различни се ставаат поради разлики во мотор (кубикажа и сила) и опремата која возилата ја имаат (стандардна опрема наспроти дополнителна оперма која троши струја).

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #3865 на: денес во 11:04:34 »

AGM не EFB.
EFB mi treba ne AGM

Ако не користиш start&stop тогаш не АГМ, туку најдобра опција ти е EFB. АГМ-то ќе мора да го дополнуваш со надворешен уред на некои периоди. За јапонски возила се најчесто рамните акумулатори кои потешко се наоѓаат кај нас. Јас би идел на Varta или Banner. Еxide не сум користел, но по коментари е лотарија - или ќе тера многу или ич.
Za srekja ne e od "japonskite" tipovi tuku e so normalni dimenzii.
Vo Germanija sum taka da tuka ke kupuvam. Gledav Varta, Banner, mozebi Yuasa....
A ima i nekoi lokal poevtini opcii. Vo kolava ima OEM i e od Varta, star e 6 godinu i vekje gledam deks nema kapacitet. Bi go zamenil preventivno pred letovo deka imam custvo u najzeskoto ke pusti dusha

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #3866 на: денес во 11:22:46 »
Деќки кај Дејо Ас во Кисела Вода по акулуматор се оди ли, пристап или паркинг, хелидром нешто? Не сум бил до сега па како им е редот да не акам ѓабе.  :-X

Ќе паркираш кај тутунски, пред Дејо не можеш веќе има столбчиња.
Се искомплицира и зимање на ќебапчиња од Фонтана :)
Своерачен потпис ;)