Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 728949 пати)

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 345
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3795 на: 16 Април 2025, 15:36:50 pm »
Колата денес сабајле ми прати порака да планирам смена на акумулаторот, поради старост. Сакам да земам Varta Silver Dynamic AGM 80a 800a. Мислам дека со тие спецификации е и стариот (фабрички). Е сега дека ќе треба кодирање дали знаете кој продава ама заедно со кодирање или да го купам и одам кај Џеповски за смена. Фала.

За што возило е?

BMW.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 345
« Одговори #3796 на: 16 Април 2025, 15:37:17 pm »
Колата денес сабајле ми прати порака да планирам смена на акумулаторот, поради старост. Сакам да земам Varta Silver Dynamic AGM 80a 800a. Мислам дека со тие спецификации е и стариот (фабрички). Е сега дека ќе треба кодирање дали знаете кој продава ама заедно со кодирање или да го купам и одам кај Џеповски за смена. Фала.

За што возило е?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2742
« Одговори #3797 на: 16 Април 2025, 21:03:41 pm »
Ako menuvas so ist tip na akumulator (AGM za AGM) i isti parametri (Ah) togas ne treba kodiranje tuku samo registracija na akumulatorot za da softwerot znae deka ima nov akumulator i go prilagodi nacinot na polnenje za nov namesto za star akumulator.

Drugi opcii za top akumulator ti e AGM na Duracel, Exide ili Banner.
Najbitno e da proveris datum na proizvodstvo, po moznost da ne e postar od 6-9 meseci.

Ako imas BMW i ti treba samo registracija na nov akumulator mozam jas da ti zavrsam rabota.
Mada idealno e da odis da ti napravat zamena na akumulatorot i registracija na isto mesto, bi trebalo se da e vkluceno vo cenata.
Ako odis na zaseben servis ke treba verovatno da doplatis za montaza i registracija/kodiranje.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #3798 на: 16 Април 2025, 21:19:14 pm »
I jas si kupiv denes akumulatorce za atv-to 😁

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2538
« Одговори #3799 на: 17 Април 2025, 09:33:23 am »
Еден совет што е најпаметно во ситуацијата, сакам да и помогнам на блиска роднина. Има Пежо 306 мислам дизел, почина сопругот кој ја возел колата. Колата е регистрирана уште некој месец и нема акумулатор. Колата ќе се продава сигурно е сега дали има проверена опција за набавка на половен здрав акумулатор, да не се даваат пари за нов, во криза се луѓето. Колку да се запали колата, за да може тој што ќе дојде да си ја провери колата.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17691
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3800 на: 17 Април 2025, 09:41:25 am »
Да прашаш по продавнициве за акумулатори, често знае да се деси некој да смени акумулатор а да не му е тоа проблемот на колата.

Веројатно ги тестираат и можно е да им се вртка некој исправен, наполнет и тргнат на страна за нив или слично.

Или, Реклама5.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7930
  • Плинаш!!!
« Одговори #3801 на: 18 Април 2025, 16:00:27 pm »
Или овие што растураат коли. Скоро секогаш имаат некој на лагер за џабе пари, ама па мачка во вреќа е.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3802 на: 18 Април 2025, 16:20:53 pm »
Купување само со измерени вредности на тестер.
Како ова на пример.
Се извинувам за дабл пост, еве го Ексајдот после полнење на смарт полнач (нормално полнење без repair). Тестиран денес пред продажба.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Гром.

*Не сум пратеник од Анџело, без гајле.*

Едит: По грешен метод беше тестирана амперажата, па е додадена коректна слика.

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #3803 на: 20 Мај 2025, 14:35:26 pm »
Дојде време за нов акку, стариот уште не е готов ама тера 12-та година.
Барав Banner ама не ги носат веќе, барав Yuasa исто, па решавам за Дурацел или Varta. Знае некој како се чита датумот кај Дурацел/Varta?
« Последно менување: 20 Мај 2025, 16:21:10 pm lawyer204 »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2538
« Одговори #3804 на: 21 Мај 2025, 08:24:10 am »
@lawyer204 Не знам од кој град си, за Дурасел имаш екстра корисничка поддршка и ќе ти објаснат дечките се што треба и ќе добиеш екстра услуга.

пинг @nidzzo
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен bilbil

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
« Одговори #3805 на: 22 Мај 2025, 08:33:06 am »
@lawyer204 Не знам од кој град си, за Дурасел имаш екстра корисничка поддршка и ќе ти објаснат дечките се што треба и ќе добиеш екстра услуга.

пинг @nidzzo

Која фирма на акумулатор ти траел 12 години??? Ако траел 12 год. зошто менуваш фирма, такво нешто не тешко, туку мислам дека нема шанси со новиве акумулатори
« Последно менување: 22 Мај 2025, 10:29:27 am bilbil »

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1366
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3806 на: 22 Мај 2025, 09:30:07 am »
Во аудито А6 Ц7 што го продадов, акумулаторот (Варта некоја беше) купувачот ми се јави да ме праша дали сум менувал досеа акумулатор. 14 години истиот. И го смени од шубе. И палеше и старт-стопот работеше. Мислам дека плус предноста е локацијата каде што е сместен - во багажник.
Дурацелот од кај @nidzzo ми траеше полни 6 на Q3ката (оргиналниот исто Варта некоја) траеше 5. Ќе траеше и подолго ама веќе се осеќаше замор при верглање.
Локација под хауба. Ист мотор со А6ката. Упола помалку км од А6ката.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2742
« Одговори #3807 на: 22 Мај 2025, 16:53:52 pm »
Zainteresiran su za Vartata 14+, moze kontakt :)

Banner, gi nosi Megaautopars, a gledam se naogaat i vo Tuning Garage volkovo-Skopje.

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #3808 на: 02 Јуни 2025, 12:23:40 pm »
Која фирма на акумулатор ти траел 12 години??? Ако траел 12 год. зошто менуваш фирма, такво нешто не тешко, туку мислам дека нема шанси со новиве акумулатори
[/quote]

Тој е АГМ од Банер, ама колку што видов веке не ги увезуваат нив, а и фабричките траат најдолго. Сеуште е ОК и просто ми е жал што го менувам, ама 2-3 пати знаеше да се помисли малку при верглање. И тоа е, некаде 2010 година на Крф морав да барам нов аку., колата паркирана после удолница во слеп сокак, беше сабота, продавници затворени па ми го даваа „тајно“ како дрога да купувам. Не би сакал пак тоа да ме задеси. Инаку ко што прочитав, сега во погоните на Банер се прави Дурацел за Европа, само што кај овие тешко (самостојно никако) не може да се прочита датумот на производство.
Сега набавив Дурацел мислам ќе биде ОК.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3809 на: 02 Јуни 2025, 12:51:35 pm »
Гиго Батерии Битола продава Баннер акумулатори.