Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693372 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3555 на: 24 Октомври 2023, 13:52:19 pm »
Aко сака некој ќе го давам за 500ден, за бензинец ќе му брка работа уште оваа зима и лето сигурно. Со 11.5в имам видено бензинци да палат, јас 12.2в падни и нема шанси да завергла.
Редовно на зима е надополнуван, никогаш испразнет.

За да ја истерам и зимава секоја недела ќе треба на апаратима.  ;D
И колата е таква троши повеќе струја во мирување.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6167
« Одговори #3556 на: 24 Октомври 2023, 14:08:55 pm »
Мојот знаци даваше на четвртата, требаше да го фрлам ? Зедов некок полнач деслулфизљција месулфизација еве го седма година е.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Твојот случај е еден од милион. Башка, гаражирана ти е колата, така да...

До сега, 6 акумулатори на 3 коли што јас сум ги заменил, ако еднаш заебе - крај.

Башка, еве, ќе дополнам, ќе тера ден-два-три.

Колку ќе бидам сигурен со таа кола да ќинисам на пат (не дека е проблем толкав, кабли во гепек и чао, ама сепак...)?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #3557 на: 26 Октомври 2023, 20:37:58 pm »
Послушав совет од неколкумина членови, кои предложија прво да пробам со полнење. Немам смарт полнач, имам глуп полнач, па во саботата закачен и остен 22-3 саати остаен на „тивко“ (има два мода, едниот е 10А другиот 5А полнење). Еве веќе неколку дена ја возам колата градска, со чести пали/гаси и кратки релации - чакмак си пали. Имам лоша навика, купишта потрошувачи ми се уклучени стално. Светла, радио, вентилација.. Ај ќе видам кога ќе ја остаам во мирување неколку дена како ќе се покаже. Може ќе се спасам месец-два, таман во јануари, најдугачкиот месец помеѓу две плати да мора да го мењам ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #3558 на: 26 Октомври 2023, 21:01:56 pm »
Sakate da kazete da kupam eden polnjac so repair funkcija

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 676
  • Pixel Perfect.
« Одговори #3559 на: 26 Октомври 2023, 22:05:23 pm »
Одете проверете си го отпорот на акумулаторот, не се мачете за џабе..

Цитат
If IR>30 milliohm, battery is in very bad condition. Probably unusable.
If IR is between 10 to 30 milliohm, still poor condition but may be usable or revivable.
If IR is between 5 to 10 milliohm, it is in good condition.
If IR is less than 5 milliohm, it is in very good condition.

Ако State of Health му е паднат под 50% тоа е знак да си бркнете во џебот и да се преброите.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3560 на: 26 Октомври 2023, 22:21:47 pm »

Цитат
If IR is between 10 to 30 milliohm, still poor condition but may be usable or revivable.

Ако State of Health му е паднат под 50% тоа е знак да си бркнете во џебот и да се преброите.

Еве и како, ако сакате сами :)
https://www.instructables.com/How-to-measure-the-internal-resistance-of-a-batter/
https://youtu.be/VTQmFrcMjzA

Јас ќе го мерам викендов, ќе кажам резултати. Не очекувам дека е во сјајна состојба акумулаторот, како што реков, можеби „купувам“ 1-2 месеци, ќе ме изненади ако издржи повеќе.
« Последно менување: 26 Октомври 2023, 22:26:49 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #3561 на: 27 Октомври 2023, 10:31:30 am »
Послушав совет од неколкумина членови, кои предложија прво да пробам со полнење. Немам смарт полнач, имам глуп полнач, па во саботата закачен и остен 22-3 саати остаен на „тивко“ (има два мода, едниот е 10А другиот 5А полнење). Еве веќе неколку дена ја возам колата градска, со чести пали/гаси и кратки релации - чакмак си пали. Имам лоша навика, купишта потрошувачи ми се уклучени стално. Светла, радио, вентилација.. Ај ќе видам кога ќе ја остаам во мирување неколку дена како ќе се покаже. Може ќе се спасам месец-два, таман во јануари, најдугачкиот месец помеѓу две плати да мора да го мењам ;D
I jas istoto go napraviv so Aveoto i si tera.
Ke vidime na prviot stud, dodusa u garaza e redovno ali ako e pri kraj ke pusti dusa.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3562 на: 28 Октомври 2023, 10:08:18 am »

Цитат

Дап, внатрешниот отпор е примарен параметар за здравјето на еден акумулатор.

@Simo - Carrier159  Треба да се пази ако се мери рачно. Дури и со голем отпорник... Акумулатор е способен да даде јака струја и мало невнимание може да се направи голема беља.

Затоа мерач на акумулатори е корисна работа. Во секое време знам на што сум. На пример Блек Хорсот кога го земав имаше 580 наместо декларираните 680 CCA, внатрешниот отпор накај 5-6 милиоми. Ова сега ќе му биде 4-та зима, капацитетот му е паднат за некои нецели 10% а внатрешниот отпор е уште е накај 6 милиоми.
Тие евтините мерачи работат на ист принцип како тие профи мерачите што ги имаат во сервисите, само немаат вграден принтер (што е делот кој значајно ја дига цената). Мојот може да се закачи на РС и да се симнат мерењата во фајл.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3563 на: 28 Октомври 2023, 22:26:11 pm »
Znaci dobro tera blek horsot a na misla bese dali ke go bide.
Jas se zapnav do Solun, uz pat, da zemam Yuasa radi pogolema udarna struja pred dve tri godini ama bez merac.
Doagam doma gledam 7 miliomi, klasicen oloven 45ka, i ne mi naprai keif. Ama eve go dobar e. Ke vidime kako ke istera.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3564 на: 28 Октомври 2023, 22:31:05 pm »
Па да не го урочам, ама тера... Со тоа што повремено е дополнуван во периодите кога поретко се вози, или се вози на кратки релации. Баш тоа и сакав да видам после ексајдот, евтин акумулатор колку ќе тера со пазење.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #3565 на: 06 Ноември 2023, 10:41:53 am »
Има некаде кај нас избор и цени да видам онлајн на акомулатори со длабоко празнење и какви има, li ion ,lifep04 ?
Сакам да си склопам пополека зимава еден power station/battery box со мал инвертер како додаток и мал соларен панел.
Цените за фабрички power station со соларен панел ми се надвор од разумот.
Би ми се нашол за камп со кола, или ако земам нешто поголемо за камп, исто може да го користам за в шатор по риба и за тролинг моторче за низ акомулации, а и за низ викендици. Неколку другари имаат викендици на забаталени локации, вака ќе се има струја за основни работи без мн замарање.
Едино шо најдов е на алфаелектроник, има по нешто ма да мислам дека сите се lead acid deep cycle и на акомулатори мк ама таму како шо видов сите се од 100ah па нагоре. Мене идеална би ми била 36ah, максимум 50,ама 50ката ќе биди некоја солена цена шо не би ја платил.
 Чисто за референца ова се цените низ анхоч за нешто шо во реалност е  акомулатор, контролер соларен од 300 денари,инвертер од 500 вати е до кај 1800 денари,сите приклучници не се повеќе од 500ки и кутија по избир свој 0 денари или нешто за алат купечко до кај 1000ка.
Ова е 34ах
https://www.anhoch.com/product/599879418/power-station-powerness-hiker-u500-515wh
ова е 50ах
https://www.anhoch.com/product/599879419/power-station-powerness-hiker-u1000-1166wh
ова е цена за соларен панел од 100 вати..
https://www.anhoch.com/product/599878395/solar-panel-charger-anker-625-3-port-100w

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 06 Ноември 2023, 11:12:59 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3566 на: 01 Декември 2023, 08:29:37 am »
Вчера купено Vesna Premium 62Ah 600A за 4300ден без вратен стар, со вратен има 10% попуст.
Гаранција не знам, пишува во картончето 36месеци за премиум линијата на весна, небитно пошто си велам ќе ја сменам колата пред акумулаторот. ;D

Стариот испратен кај Рики во источна македонија, за 500ден, би требало година да му трае ако не и повеќе за тоа што му треба. 

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3567 на: 01 Декември 2023, 13:16:46 pm »
Ете после месец дена пак сабајлево не завергла (последен пат ја возев во вторникот, мислам). Толку му беше :)
Би купил пак Duracell ако најдам, сепак одлично се покажа, 6 ипол години си крепеше без посебни одржувања и потресувања.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1326
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3568 на: 01 Декември 2023, 13:26:18 pm »
Имаш кај @nidzzo duracell провери.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3569 на: 01 Декември 2023, 13:42:35 pm »
Moze nemas smart punjac ama imas smart akumulator :)
Otkaza so vreme pred novogodisni trososci.