Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672769 пати)

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 937
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3570 на: 01 Декември 2023, 13:51:04 pm »
Послушав совет од неколкумина членови, кои предложија прво да пробам со полнење. Немам смарт полнач, имам глуп полнач, па во саботата закачен и остен 22-3 саати остаен на „тивко“ (има два мода, едниот е 10А другиот 5А полнење). Еве веќе неколку дена ја возам колата градска, со чести пали/гаси и кратки релации - чакмак си пали. Имам лоша навика, купишта потрошувачи ми се уклучени стално. Светла, радио, вентилација.. Ај ќе видам кога ќе ја остаам во мирување неколку дена како ќе се покаже. Може ќе се спасам месец-два, таман во јануари, најдугачкиот месец помеѓу две плати да мора да го мењам ;D
Ете после месец дена пак сабајлево не завергла (последен пат ја возев во вторникот, мислам). Толку му беше :)
Би купил пак Duracell ако најдам, сепак одлично се покажа, 6 ипол години си крепеше без посебни одржувања и потресувања.

Exide, во Брерата тера накај 8ма година мислам. 2016та е сменет од претходниот газда.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #3571 на: 01 Декември 2023, 13:58:49 pm »
Не сакам Ексајд, ме потсеќаат на ВАГ групација :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #3572 на: 01 Декември 2023, 20:18:49 pm »
Вчера купено Vesna Premium 62Ah 600A за 4300ден без вратен стар, со вратен има 10% попуст.
Гаранција не знам, пишува во картончето 36месеци за премиум линијата на весна, небитно пошто си велам ќе ја сменам колата пред акумулаторот. ;D

Стариот испратен кај Рики во источна македонија, за 500ден, би требало година да му трае ако не и повеќе за тоа што му треба. 

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Еве го прикачен ма УПС-от 😁.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #3573 на: 01 Декември 2023, 20:22:14 pm »
Zosto e prilucen na UPS?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #3574 на: 01 Декември 2023, 20:27:03 pm »
За пумпата за парно,кога ќе снема струја да продолжи да работи пумпата.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3575 на: 09 Декември 2023, 17:37:12 pm »
Послушав совет од неколкумина членови, кои предложија прво да пробам со полнење. Немам смарт полнач, имам глуп полнач, па во саботата закачен и остен 22-3 саати остаен на „тивко“ (има два мода, едниот е 10А другиот 5А полнење). Еве веќе неколку дена ја возам колата градска, со чести пали/гаси и кратки релации - чакмак си пали. Имам лоша навика, купишта потрошувачи ми се уклучени стално. Светла, радио, вентилација.. Ај ќе видам кога ќе ја остаам во мирување неколку дена како ќе се покаже. Може ќе се спасам месец-два, таман во јануари, најдугачкиот месец помеѓу две плати да мора да го мењам ;D
Ете после месец дена пак сабајлево не завергла (последен пат ја возев во вторникот, мислам). Толку му беше :)
Би купил пак Duracell ако најдам, сепак одлично се покажа, 6 ипол години си крепеше без посебни одржувања и потресувања.
Денес планирав до кај Ниџо да појдам, но заради склоп на околности не успеав да стигнам до Ниџо, и да си набавам Duracell, Дома запалив, ама таму кај што ја угаснав, тоа беше задње од стариот акумулатор. Морав да одлучам што да купам од тоа што беше во најблискиот отворен дуќан во сабота попладне, кај што ме остави колата.
Се одлучив за Yuasa YBX5100 High performance 75Ah, 710A  со 36 месеци гаранција по цена од 5800 денари. Се надевам ќе си ги оправда парите и ќе истера барем колку и Duracell-от.
Претходниот акумулатор беше Duracell Advanced 63Аh со 650А, а во дуќанов кај што купив, све што се нудеше со 60-65Аh имаше помала вредност за кранкинг ампс.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 670
  • Pixel Perfect.
« Одговори #3576 на: 09 Декември 2023, 18:20:22 pm »
Добар избор си направил.
На исто дереџе бев и јас пред 3-4 месеци, сакав пак Варта да земам ама немаше нигде во Струмица, и земав Yuasa Silver SMF 80Ah 740A  за 100еур. Да ги издржи тие 36 месеци ќе порачам пак Варта ОЕМ од Германија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3577 на: 09 Декември 2023, 18:24:32 pm »
Искрено, за мене лично, Yuasa има добра репутација. Знам дека по квалитетни UPS-и се става, се користи во индустриски пауер бекап системи итн, и знам дека по некој јапаначки аута дифолт уградња е, па викам да си ја пробам среќата.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3578 на: 09 Декември 2023, 20:21:31 pm »
Jas koristam Yuasa na edna kola, ima dve godini kako e montiran.
Seuste nemozam nesto poveke da kazam sem deka gi drzi istite performansi.

Go kupiv od Grcija, nemase kaj nas nisto so zgolemena udarna struja od toj model za Honda. Pri kupuvanje nemav so mene instrument i malce ne mi prai keif deka od nov ima otpor od 7 miliomi.
Ne sum probal kako e kaj drugu Yuasa akumulatori. Se raboti za klasicen oloven.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5280
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3579 на: 11 Декември 2023, 11:22:19 am »
Pri kupuvanje nemav so mene instrument i malce ne mi prai keif deka od nov ima otpor od 7 miliomi.
Тој Перони (или како се викаше) во на татко ми Матизот, уште поголем стартен отпор имаше. Ене го после неколку години не е мрднат внатрешниот отпор, а капацитетот е малку намален... Сакам да кажам, стартниот отпор може да биде карактеристика на одделен акумулатор. Треба да се гледа заедно со измерен капацитет и заедно со намалувањето на капацитетот.

Неколку милиоми не прави некоја разлика во перформансите на акумулаторот, поважно е дали/кога ќе почне да расне како вредност.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3580 на: 11 Декември 2023, 18:03:19 pm »
Pea ondak dobro e, drzi fiksno 7 mica veke dve godini.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1301
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3581 на: 12 Декември 2023, 13:19:44 pm »
Интересно е што различен производител при селекција на акумулатор по тип возило нудат и различен Ампер час и Кранкинг амп.
Раѕликата е и до 10 Аh и дури и 100 A

@nidzzo и останати, кој е ставот и што да се одбере најдобро? Во кој правец да се размислува при купување

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #3582 на: 12 Декември 2023, 14:54:54 pm »
спрема потребите. Свеќа што гори сјајно трае кратко, би требало и овде да важи. Ја секојпат реда колку што збират физички нај голем, без разлика на гаранцијата.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3583 на: 12 Декември 2023, 16:02:02 pm »
Интересно е што различен производител при селекција на акумулатор по тип возило нудат и различен Ампер час и Кранкинг амп.

@nidzzo и останати, кој е ставот и што да се одбере најдобро? Во кој правец да се размислува при купување
Se razbira, sto pogolema udarna struja dokolku e realno deklarirana i komponentite optimalno dimenzonirani.
Vo kombinacija so kvalitetna izrabotka.

Kaj mene na primer fabrickiot akumulator za BMW e 90AH do deklarirana 900A udarna struja.
Aftermarket nikoj ne pravi poveke od 850A. Odnosno site pravat AGM 92AH i 850A CCA.
Toa pa ic ne mi e jasno.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #3584 на: 12 Декември 2023, 16:42:19 pm »

Најголемиот што го собира во местото. Не е филозофија.