Здаво на сите.Се работи за Пасат Цц 2009 год.2.0 тди.Треба да се промени акумулатор па ме интересира каков да ставам.Моментално има некој незнам што марка е но е со киселина(барем така ми кажа сервисерот)и ми рече дека треба да се стави со гел.Да напоменам дека нее со старт стоп систем колата.Благодарам.
akumulator e akumulator stavi kakov sakash bitno da e ispraven i da drzi napon. dali e kiselinski (obichen) ili so gel nema razlika principot e ist. prashanjeto e kolku sakash ti da se zamarash so nego.
ako imash parichka za troshenje zemi si agm chisto za da i udovolish na mrzata svoja i da ne rchlash okolu akumulator tolku chesto kolku so obichen kiselinski (ama pak kje treba barem ednash godinata da go proverish so napon kako e i da go dopolnish)
premnogu se imame udreno na mrza i neodrzuvanje so akumulatorite toa e fakt. vo odnos na izborot KAKOV akumulator jas bi platil povekje za obichen kiselinski od nekoja verodostojna marka otkolku za gel/agm od nekoja fush marka za istata cena.
chisto kako preporaka (ili pofalba) BANNERot na kolata (obichen kiselinski) istera edno 7-8 godini spored onaa shifrata shto ja imashe (so nego ja kupiv kolata koj go kupil koga go stavil ne znam).