Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 761550 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3045 на: 27 Октомври 2021, 08:05:36 am »
При вториот обид пробај со некого да дава туража на колата кога ќе верглаш на Пунтото, ако не бива, како што кажа Симо.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3046 на: 27 Октомври 2021, 08:26:35 am »
Откако ќе ги ставиш каблите на клемите размрдај ги малку, се прави слој на клемите кој не дозволува спроводливост.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #3047 на: 27 Октомври 2021, 08:58:22 am »
@Simo - Carrier159 Каблите ми делуваа саглам, сам си ги направил комшијата, беа подебели од оние што имам гледано. Радиото е афтермаркет и не се исклучува кога се гаси колата. Кај мене на Реното тоа е добро што со гасење на колата се се гаси. Ќе побарам акумулатор да најдам, ако не, ќе го извадам и ќе го однесам кај пријател електричар на „оживување“ па ќе ми каже дали го бива.
@Mikius @Silvester И тоа ќе го пробам следниот пат
Сега по нет видов дека уствари на празниот акумуалтор треба да се стави само на + а - наместо на - треба на маса/уземјење (шасија).
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3048 на: 27 Октомври 2021, 09:10:38 am »
Добро е што каблите се добри. Туку, да го преврзете радиото, ако е афтермаркет, има сигурно две жици за + на него, едната е цело време +, за да чува меморија и радио станици, обично потенка,  а другата + е главна струја, која треба да дојде преку контакт брава. Сега веројатно се двете споени и врзни директно на акумулатор.
Ајде, ќе се оживее акумулаторот, не се секирај :)
Ако имаш унимерче, види прво колку е паднат напонот. Ако е под 9V, не ни пробувај со кабли да запалиш. Може ќе успееш, ама тешко веројатно....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3049 на: 27 Октомври 2021, 09:39:31 am »
Нема врска дали на минусот ќе го поврзиш или на шасија или акумулатор, посекако тој е на шасија поврзан, а најдобро е на акумулатор, потешко е да најдиш гол метал на шасија.
Мораш и да му дадеш вртежи на колата што помага, јас мислам тука згреше, ама не 1200, туку 2000 нека бидат.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #3050 на: 27 Октомври 2021, 09:45:34 am »
Ако е 10.5 и надолу акомулаторот, тешко дека и со полнач ќе се спаси, може со модерните полначи ако се случи некое чудо, а штом не давал знаци ни тој ни колата и со друг акомулатор можно е и да е пробиен.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3051 на: 27 Октомври 2021, 14:55:17 pm »
Добро утро дечки, ми треба една консултација вака насабајлечки. Сестра ми го оставила Пунтото со вклучено радио во саботата (23.10.) на паркингот на аеродромот и вчера навечер слета и нормално се испразнил акумулатор (лани купен Ронбат). Тргнав по неа, среќа најдов кабли од еден комшија, пробав таму со кабли ама ништо работа, па да се преслушам со вас да не згрешив во чекори. Следна постапка: Наместени каблите, мојата кола работи а нејзината беше без конктакт (или треба да биде со вклучен контакт?!?), после 5 минути ништо работа, пробав уште 5 минути, пак ништо. Беа премрзнати со другарките па баталив и ги однесов дома. Дали треба подолго време да го полнам нејзиниот акумулатор со кабли? Дали е толку исцрпен што ќе мора со полнач да се полни? Денеска попладне пак ќе одам па на памет сум да го извадам акумулаторот и убаво да се наполни или нешто треба да сменам во постапката?

Jas ako sum procital ubavo ti nejzinata kola ne si ja ni zaverglal :) dodeka tvoja rabotese
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #3052 на: 27 Октомври 2021, 15:03:14 pm »
@Marakana Хаха, не таман работа. Нејзината кола беше без контакт додека работеше мојата едно 5 минути и после пробав да го стартувам Пунтото. Чекав да се поднаполни колку толку нејзиниот акумулатор ама не давав контакт заради потрошувачите. После тоа уопште не сакаше ни да завергла. Ми останува попладне пак да пробам, ако не да го извадам акумулаторот и да го однесам на проверка. Колата може да стои таму на паркинг до ссабота, до тогаш мора чаре да се најде.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #3053 на: 27 Октомври 2021, 16:29:29 pm »
Akumulatorot e ocigledno dlaboko ispraznet.
So dobar polnac ako e kvalitetno napraven najverovatno ke go oprais ako ova mu se desilo prv pat.
Samo treba da go napolnis sto pobrzo.

Pobezbedno e da se startuva so kabli a kolata davatel da e ugasena.
Dobar kontakt i dobri kabli e biten faktor.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #3054 на: 28 Октомври 2021, 08:12:24 am »
Благодарам на сите за советите. Пробавме вчера пак и за среќа успешно. Пред да одам по колата, бев кај мој познаник електричар (Ванчо што ја средуваше електричната инсталација на новиот проект на форумот Голф 1 ГЛ) , ги провери каблите и кажа дека се ок, следно увидов дека сум направил грешка кога сум пробал да приклучам + кај мене, немало добар контакт од онаа како плочка (реглер што има) што стои над клемата. Така да морав да ја држам штипката на мојот акумулатор додека завергла Пунтото, веднаш запали. Електричарот ми кажа, колку и да е празен акумулаторот, ако се друго е ок, мора да запали. Е сега останува да го прашам за рецепт комшијата што ми ги даде каблите, ми изгледаа стварно многу подобри од она што се продава, па да го замолам Ване да ми склопи еден пар.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #3055 на: 28 Октомври 2021, 13:39:43 pm »
Е сега останува да го прашам за рецепт комшијата што ми ги даде каблите, ми изгледаа стварно многу подобри од она што се продава, па да го замолам Ване да ми склопи еден пар.

Aman bre ke go gnjavis da ti sklopi, trk do najbliskiot od dukjanive so prodavaat kabli, ke si kupish 16ka licnast (takanarechen za zavaruvanje) ili podobel, 2m crna zica i 2m crvena, 4kleshti (se prodavaat vo par vo elektrometal) i samo treba da zashtrafish 4 shtrafa, ne e nuklearna fizika majka mu stara. Chuvaj go Vane za dzoker koga ke treba neshto poseriozno :)

Отсутен neno[]

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #3056 на: 21 Ноември 2021, 17:36:14 pm »
Здраво дечки, дали знае некој ако претходниов акумулатор е АГМ на бмв 120d, a јас ставам обичен дали ќе прави проблем? дали ќе мора да се кодира нешто.. пошто по интернетов дава дека треба обичен 80/85ah, а моментално има АГМ а колава нема Start-stop..

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #3057 на: 21 Ноември 2021, 22:59:12 pm »
Ako kolata nema start/stop sistem i sistem za polnenje na akumulatorot pri sopiranje togas nema potreba od AGM.
Nema potreba ni od EFB ako nema ni start/stop sistem.

Najdobro da proveris za toj model/godiste kakov akumulator treba, i dali treba da se registrira vo zavisnost od toa dali ima softver za menadjiranje na polnenje. Podobro e da stavis soodveten, pa i obicen Lead Acid ako takov odi fabricki, otkolku skap AGM ako tvojata kola ne e predvidena za takov akumulator. Za razlicen tip na akumulator potreben e razlicen rezim na polnenje.

Pomegu ostanatite firmi koi rabotat so akumulatori bi ti preporacal da se obratis do makbat monbat ke dobies profesionalna usluga. Izbor, zamena pod napon ako treba i registracija ako treba.
http://monbat.com.mk
https://www.facebook.com/monbat.com.mk/

Отсутен Pane-G

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 251
« Одговори #3058 на: 22 Ноември 2021, 14:48:16 pm »
@Marakana Хаха, не таман работа. Нејзината кола беше без контакт додека работеше мојата едно 5 минути и после пробав да го стартувам Пунтото. Чекав да се поднаполни колку толку нејзиниот акумулатор ама не давав контакт заради потрошувачите. После тоа уопште не сакаше ни да завергла. Ми останува попладне пак да пробам, ако не да го извадам акумулаторот и да го однесам на проверка. Колата може да стои таму на паркинг до ссабота, до тогаш мора чаре да се најде.
Поврзи со кабли и едното што работи моторот повремено додавај гас за да полни на тој празниот за едно 5-7 минути и потоа нека држи малку гаста и истовремено тој празниот верглај да го запалиш . Мене секогаш фунционира

Sent from my SM-N986U using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3059 на: 22 Ноември 2021, 14:56:32 pm »
Се ми се чини дека Филип сеуште се вртка на паркингот во чудење како да го запали Пунтото ;D