Site nesto brzaat kon pobrz kesh...no mozelo i drugcie.
Ovakva profesionalnost kaj nas e navistina retkost. Opremeni so instrumenti, znaenje, i sto e mnogu bitno posveteno vreme.
Eve eden potsetnik da si gi nadopolnime akumulatorite pred zimo.
Otkako nabaviv asalen polnac, CTEK MXS 5.0 ( https://www.youtube.com/watch?v=84jg8spF7oU) , neznam sto bi pravel bez nego.
И кај може кај нас да се најде саглам полнач а да не кошта еден бубрег. Онака за по дома, што се вика неколку пати годишно да се освежи акумулаторот. Пошто 80% од времето возам до работа 3км и назад, после службена, и гарант со такво возење неможам да очекувам кујзнае какво траење од било кој акумулатор.
Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
Konkretno ovoj polnac go plativ 80 evra, preku ebay.
Spored site revjua eden od podobrite polnaci. Gi koristat i za profesionaona upotreba vo ovlasteni servisi i saloni na vrvni avtomobilski marki.
Prednosta mu e sto direktno se ustekuva na kola bez da se vadi akumulatorot. Moze da se ponat site tipovi na aku klasicni, EFB, AGM, GEL.
Imam poveke koli vo familija i redovno gi rotiram i nadopolnuvam.
Konretno edna kola so start stop se vozi 3 god samo vo grad. Da ne nadopolnuvav verojatno ke imav prazen akumulator do sega i kriv ke mi bese akumulatorot nekvaliteten. Kako prestanuva da se aktivira start/stop taka nadopolnuvam, ednas do dvapati godisno.
Prethodno dobra rabota vrsese i eden drug elektronski polnac koj go nabaviv od Skopje/trgovski kapistec/Login sistemi.
I toj bese vo 7 fazi polnenje kostase nesto ispod 3000 denari. No toj morase da se vadi akumulatorot od kola.
Za prodolzen vek na traenje na aku i namaleni problemi se preporacuva pred zimo polnenje, i preku godinata po potreba vo zavisnost na rezimot na rabota. Ako cesto vozis na otvoreno normalno nema potreba od nadopoluvanje. Znaci ima kola koja e vo takov rezim kaj mene i taa polnac ne videla.
Jas polnacot go koristam za razni nameni, taka da trosokot mi se isplati. Polnam deep cicle aky za elektopenti, sonari, odrzuvam so nego i akumulator koj go koristam na gliser. Dosta teski uslovi na rabota, eve istera 5 sezoni i uste e vo dobra kondicija. Zimno vreme odrlipika mesed dena pominuva na polnac. btw toj akumulator e Exide Premium.