Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Вкупно гласови: 326
Според сликата прво плусот од помошната кола па плусот на колата што треба да се запали. Па минус на клема и минус на шасија некаде. Ај до тука во ред но зошто да не биде колата запалена што дава помош. На сликата пишува воопшто да не се пали колата што дава помош а јас секогаш до сеа сум практикувал колата да е запалена чак и малце да се истурира пред да се проба другата да се запали. Дали оваа "селска" финта да ја заборавам или сепак има некое логично објаснувањеНие од секогаш сме практикувале да биде изгасната колата, и за тоа има различни мислења нели нормално, дури и јас како помлад сум прашал да ми ја објаснат логиката која е следна: Јас на пример имам возило кое е останато во дефект, не полнел алтернаторот и го изспразнил акумулаторот на нула волти, влегувасх да запалисх наутро ништо струја.Возилото кое е останато дефект е Фиат Дукато комбе товарно (дизел) и има 12V 100Ah за неговите потреби, а вашата кола е (пример) Toyota Auris бензин со 44Ач, и двајцата си викаме "Абе ајде што ќе му стане за кратко, ќе ја оставиме колата да работи а и малку ќе и дадеме обртаи" Кога ќе запали комбето неговиот алтернатор не е исправен т.е не го полни т.е храни 12v 100Ач неговиот акумулатор и сега вашата Toyota т.е вашиот алтернатор ќе добие задача автоматски да наполни многу поголем акумулатор кој бил испразнет на нула волти и тука може да дојде до проблем и расипување на некој дел од колата која дава помош при палење (Алтернатор, диодна плочка,диоди итн). Но ако возилото кое дава помош е изгаснато тогаш само акумулаторот/давател на помош би се испразнил малку повеќе и ништо друго.
@achtung Vo momentot koga ke startuva nashiov primer sega go zemavme kombeto, za 10 sekundi moze da povleche struja za da napravi problem. No pak ke kazam, ova se pravila za 99% sigurnost. I na kraj sekoj si snosi posledici za svoite dela.
Совет и цени за мерцедес ц220 ?Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Даа забораив 2006 е без старт стопSent from my SM-G965F using Tapatalk