Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762760 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1605 на: 12 Декември 2017, 09:43:52 am »
мислам дека доколку има потреба ЕКУ-то ќе почне да гаси по одреден приоритет, нема што ти да се замараш
твое е да грееш рацете на волан и да гледаш кај возиш :)

е сеа порано по ЈУС беше да не пушташ одмаглување и да бришеш со раце за да му го продолжиш векот на акумулаторот, ама ги надживеавме тие моменти ;D

Нешто вака, али со пун бекхенд :)

Ко што вика марјанот, ако треба да се гаси нешто, првото што ќе го изгаси е старт-стоп системот. Исто како што не функционира додека прави регенерација на ДПФ кај дизељ, така не прави старт-стоп и кога активно полни акумулатор. Вози и немај гајле. Кога ќе цркне, ќе си купиш нов, ќе го програмираат ЕКУ-то на колата да го полни новиот по капацитет и стартна струја и немаш гајле.

Бев на проверка пред да фати ладново, ми рекоа дека е у „гуте цуштанд“, со 84% (само што не знам која е референцата за процентите, односно на што се однесуваат).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1606 на: 12 Декември 2017, 09:47:59 am »
Мене прееска ме зачуди, што на ладно време, со пуштено греење на седишта, волан и вентилација, пуштени светла и радио, се уклучи Ауто-стоп и сите ствари си продолжија да си работат...

Дали тоа е преголемо оптеретување за акумулатор/алтернатор? Дали да гасам некој потрошувач во таква ситуација?
Не би требало да е битно. Ако поседиш некоклу минути и забележи дека има пад на напон веднаш ќе го стартува моторот. Барем јас така сум приметил.

Е сега парното може да почне да не грее баш, нормално зошто изменувачот се оладил. Само вентилаторчето работи. Клима ако имаш многу ќе намали со работа исто, зошто компросорот и онака се гаси при старт-стоп. Другото се релативно ситни потрошувачи. Седиштата ти се макс 60W парче, колку и една предна сијалица. Две значи ~100W грубо. Воланот иако е под напон не троши ако не го вртиш, или некој стендбај слаб - небитно секако. Радио е 5-10W освен ако не го тераш на макс па да стигне 50W.

Како и да е предвидено си е сето тоа.

Ако те плаши остави го 2ч да се стабилизира и измери напон. И по стандардна табела ќе видиш до кај е: https://www.google.com/search?q=12v+battery+voltage&safe=off&rlz=1C1GCEA_enMK751MK752&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLypGXi4TYAhXCLlAKHUm0A-QQ_AUICigB&biw=1920&bih=949

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1607 на: 12 Декември 2017, 09:49:19 am »
Бев на проверка пред да фати ладново, ми рекоа дека е у „гуте цуштанд“, со 84% (само што не знам која е референцата за процентите, односно на што се однесуваат).

Модерните ќелии во акумулаторот се ептен модерни. Имаат иницијален капацитет, макс капацитет, колку полнења се извршени, колку струја можат да држат, колку струја останува после силно “влечење“ на некој потрошувач, како стои напонот, итн, итн.

А за бришење, стариот сеуште си има памучна крпа од фротирка делчево во лева врата. За недај Боже, да си забриши, да му се гледа.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1608 на: 12 Декември 2017, 10:56:44 am »
Кога ќе престане да ти работи старт/стоп тогаш почни полека да му ја мислиш за акумулаторот, до тогаш уживај си. Мене повеќе од пола година сигурно не ми работеше и на крај го сменив само заради тоа, останато се си беше како треба.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1609 на: 12 Декември 2017, 10:59:07 am »
Mene start/stop ne mi raboti na temperaturi pod nula ili nad 30 i neshto ... Na bord vika temperatutes not suitable for s/s

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1610 на: 12 Декември 2017, 11:02:09 am »
Така е, мене на топло мислам дека ми работеше, али на минус тнка работа. Кога цело време не ти работи значи дека акумулаторот ослабнал.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1611 на: 12 Декември 2017, 12:16:39 pm »
Mene licno toa start/stop mi e mnogu glupa rabota. Koga bi kupuval nova kola bi baral nesto bez toj sistem. Pogotovo ako e dizel kolku e zastedata, minimalno epten-neprimetlivo, a potoa koga ke treba da go menuvas akumulatorot ke dades poveke pari odkolku sto si zastedil na gorivo posto sigurno duplo se poskapi AGM akumulatorite.
No jbg, radi toj CO2 ke dojde den koga nema da ima kola bez start/stop.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1612 на: 12 Декември 2017, 12:20:00 pm »
Веќе скоро и да нема нови коли без старт-стоп.

Во неврзан муабет со инженер ми беше кажано дека ако колата стои во место повеќе од 8 секунди, тогаш веќе започнува да се исплати гасењето на моторот. Мислам дека според статистики некои, околу 20% од времето што го поминуваме во возење, го поминуваме застанати, и во лер.

Едит:

У принцип, јас се навикнав на Start-Stop, иако мојата кола го нема. Луѓето прават грешка и го исклучуваат одма штом ќе влезат во кола, а реално, се навикнува човек за само неколку дена и после тоа му  е сосем нормално. Дугменцето за гасење старт-стоп постои за ситуации кога маневрираме - паркирање, буткање во тесни просторчиња, ово-оно, да не гаси колата кога не треба.
« Последно менување: 12 Декември 2017, 12:25:40 pm zeroSignal »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1613 на: 12 Декември 2017, 12:26:45 pm »
Веќе скоро и да нема нови коли без старт-стоп.

Во неврзан муабет со инженер ми беше кажано дека ако колата стои во место повеќе од 8 секунди, тогаш веќе започнува да се исплати гасењето на моторот. Мислам дека според статистики некои, околу 20% од времето што го поминуваме во возење, го поминуваме застанати, и во лер.
Има, како нема. Едино ако мислеиш на некој пазар таму Швајцарски или штознам. Дури голем дел се трудат уште да нарачуваат без стартстоп зошто заштедите се минимални.

Порано потрошња во место на дизел беше околу 0.7литри на час, или 0.8-0.9 со клима зависи од оптеретувањето. Ама сега со последнава гернерација на дизели што скоро сите производители ги вадат потрошувачката е 0.4л/час и 0.5-0.6 со клима. Што е реално многу поголема реална заштеда во мирување отколку гасење и додавање на цел систем кој бара одржување со стартстоп. Па ако има потрочувач само што ја изгасило ќе ја упали за да грее или да лади. А кога ќе застанам да почекам некој пред врата да се симне рееееетко кој старт-стоп изгасил. Скоро никогаш. Тука веќе имаат логика хибриди и микро хибриди. Да можат да истрпат на секое застанување на тераат на батерија и да се полни на кочење и бла, бла... 0.4л/ч = 30 денари преку сила цел саат да лади да грее струја да вади да свири да свети...

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1614 на: 12 Декември 2017, 12:30:00 pm »
Не сум 100% сигурен, ама мислам дека сите коли што ги возевме годинава имаат старт-стоп.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1615 на: 12 Декември 2017, 12:34:22 pm »
Novi modeli, stotuku promovirani (a neli takvi obicno se testiraat) sigurno ke bidat so start/stop. Kako sto nema vekje bez ESP ili bez min 6 airbega.
No seuste ima modeli promovirani na pazar pred 5,6 pa moze I poveke godini, koi sega imaat I odlicna cena radi godinite, seuste se bez start/stop.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #1616 на: 12 Декември 2017, 12:39:15 pm »
Start/Stop ќе биде (ако веќе не е) задолжително кај сите нови возила и не е муабетот првенствено за заштеда на гориво, туку за помала емисија на издувни гасови.

Во ситуации на чекање (првенствено низ градски сообраќај, каде што повеќе се стои во место отколку што се вози) старт/стопот и тек како има поента, баш поради загадувањето.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1617 на: 12 Декември 2017, 12:42:36 pm »
Zadolzitelno e start/stop isto kako sto e zadolzitelno i senzor za napumpanost na gumi. Poentata na site tie raboti e namalena potrosuvacka i namalen CO2

Отсутен alekohrid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1618 на: 12 Декември 2017, 12:45:47 pm »
...но да не испадне дека само јас нешто барам и се бунам...а на сите вас ви е арно...

...се забавувате...а јас ви упаднав и ви ја расипав забавата...не е убаво тоа од мене..

...башка...несакам да имам на душа никого што еднаш веќе му се слошило... кога ги осознал гнасотиите... што самиот ги правел (ама ете...незнаел што прави)...

...уште побашка..што имам семејство...и други (по)важни работи во животот...

...и најбашка...како што веќе еднаш реков: никогаш во живот не ме раководеле користољубивоста, одмаздата, парите или било каков друг личен интерес, при донесувањето на одлуките...и не се појавив од тие причини на форумов...

...мојата мисија овде е завршена...

...кога ќе создадете "критична маса од камаради"... на која не им е сеедно што се случува во државава...и не чека секогаш некој друг да му ги решава проблемите...викнете ме...ќе ви се придружам...

дотогаш...останете ми раат и со добро здравје.

ваш камарад
одиш на страна предлог за акумулатор и гледаш ваков коментар губиш сат ( можиТ и појќе од сат) време читаш наназад 20 и кусур страни пошо појма немаш што се работи ( во меѓувреме ја имав прочитано http://www.carclub.mk/2017/12/04/intervju-andzelo-vasilevski-od-exide-akumulatorite-vo-cekor-go-sledat-razvojot-na-modernata-tehnologija/ ) и сеа бев убеден да прашам понуда за exide ,НО благодарение на тој коментар сватив дека два евтина акумулатори од vesna ке краат 6+ години и мојот избор паѓа на нив ( него еден exide кој ако се погоди ке трае 3 години и 3 месеци ако не се погоди 2 години и 2 месеци)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1619 на: 12 Декември 2017, 12:51:48 pm »
Задолжително ќе е камера напред по европските закони. За автоматско запирање и намалување на сообраќајки со ниска брзина како и автоматско кочење на брзи сообраќајки.