Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 763991 пати)

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1575 на: 10 Декември 2017, 21:19:54 pm »
Од каде си друже?
Во Автокоманда имаш Топла под самиот мост, проверка одма прават 5мин работа.
Пре би од центар накај ѓорче ако има нешто :) Како крајна опција би го оставил топла

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #1576 на: 10 Декември 2017, 21:20:35 pm »
Имсв принт скрин манато на тоа,  првата мора да ти е бројка,  пример 0=2010, 6=2016, втората е буква спрема англиска азбука,  А за јануари, б фебруари итн.. L не сд кориси,  баш го проверував мојот вчера.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1577 на: 10 Декември 2017, 21:42:45 pm »
Ovaka montiran samo ovaa oznaka mozam da ja vidam, sto pocnuva na K.
Edino ako nema nekoja druga oznaka sto nemozam da ja vidam.

Ova e od akumulatorot od letoska:

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #1578 на: 10 Декември 2017, 21:44:44 pm »
Ovaka montiran samo ovaa oznaka mozam da ja vidam, sto pocnuva na K.
Edino ako nema nekoja druga oznaka sto nemozam da ja vidam.

Ova e od akumulatorot od letoska:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Незнам, еве како е кајмене
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #1579 на: 10 Декември 2017, 22:22:48 pm »
Kako se desifrira ovoj kod na Exide akumulator za kola:

KH5K06 (ova e zapisano na garantniot list)
Akumulatorot e kupen na 17.12.2016.

Letovo kupiv uste eden Exide, i toj pocnuva na bukva (KH6H19)

Negde pogore vo temava bese dadeno objasnuvanje spored koe prvata oznaka e brojka i ja kazuva godinata na proizvodstvo.
Kaj mene pocnuvaat so bukva K?

од каде ти се купени акумулаториве и кои им се другите карактеристики..модел.. Ah....etc
« Последно менување: 10 Декември 2017, 22:34:07 pm kamarad »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1580 на: 10 Декември 2017, 23:31:48 pm »
Kupeni se vo Sitimol, prodavnicata vo garaza dole - Karbox.
Akumulatorite se za Honda civic (dve koli), Exide Premium EA456 45Ah.
Garantniot list e na Bateri Evolusn.
Na garantniot list i na akumulatorite go pisuva toj broj koj pocnuva na K......
Montirani se akumulatorite taka da nemozam da pregledam komplet dali nekade ima i nekoj drug broj.

KH5K06, data na kupuvanje Dekemvri 2016
KH6H19, data na kupuvanje Juni 2017

Akumulatorite si se OK, problemi nemam. Prethodno isto taka imav Exide Premium koi si teraa 5-6 godini.
Ja imam starata garancija (isto bateri evolusn ama kupen vo Karmaks) na eden od zamenetiot EXIDE, tamo vo garancijata pisuva seriski broj koj pocnuva na 1M, akumulatorot kupen vo Dekemvri 2011. Toj se pogodil proziveden i kupen vo Dekemvri, potaze zdravje.
Ama me interesirase za ovie novive sto sum kupil so kakov datum se?

Отсутен Kwik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #1581 на: 10 Декември 2017, 23:43:38 pm »
Exide samo !

Sent from my iPhone using Tapatalk
http://i.ebayimg.com/images/i/222540251794-0-1/s-l1000.jpg

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1582 на: 11 Декември 2017, 00:07:48 am »
Kupeni se vo Sitimol, prodavnicata vo garaza dole - Karbox.
Akumulatorite se za Honda civic (dve koli), Exide Premium EA456 45Ah.
Garantniot list e na Bateri Evolusn.
Na garantniot list i na akumulatorite go pisuva toj broj koj pocnuva na K......
Montirani se akumulatorite taka da nemozam da pregledam komplet dali nekade ima i nekoj drug broj.

KH5K06, data na kupuvanje Dekemvri 2016
KH6H19, data na kupuvanje Juni 2017

Akumulatorite si se OK, problemi nemam. Prethodno isto taka imav Exide Premium koi si teraa 5-6 godini.
Ja imam starata garancija (isto bateri evolusn ama kupen vo Karmaks) na eden od zamenetiot EXIDE, tamo vo garancijata pisuva seriski broj koj pocnuva na 1M, akumulatorot kupen vo Dekemvri 2011. Toj se pogodil proziveden i kupen vo Dekemvri, potaze zdravje.
Ama me interesirase za ovie novive sto sum kupil so kakov datum se?

што пишува..каде се произведени...држава на потекло...

за кодот... нека го дешифрира (секоја буква/бројка) што значи тој што ги увезол...после јас ќе ти кажам што мислам...

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1583 на: 11 Декември 2017, 00:24:18 am »
Дечки, кај би можел да направам проверка на состојбата на акумулаторот и колку време би траела? Ко ослабнат да е, а стар е година ипол. Уште под гаранција

ако ти е под гаранција...зошто прашуваш каде да одиш...во овластениот сервис на тој што ти го продал...така би бил редот...

ако имаш причина да не одиш право кај тој што ти го продал...а и јас мислам така...појди кај искусен електричар...двајца..еден по друг...имаш од кружниот ток кај црквата во ѓорче..одма од лева страна пред надвозникот за новоселски пат...првиот на почеток на оградата...другиот на 20 м после него...јас би проверил кај двајцата што ќе ми речат...

не го познавам ни едниот ни другиот...не е ова препорака...само како информација...

нека ти го проверат акумулаторот (внимавај, треба прво напон да измерат...ако е испод 12,5 волти несмеат да го оптеретуваат, оти може да ти цркне за сите времиња - така велат производителите...а нивните увозници и сервисери не го почитуваат тоа)

...дополнително нека ти провери алтернатор, реглер и каблите што водат до анлансерот...може ќе треба да се очистат ако нема добра конекција...

...не сум стручњак...само патилец...

мој совет...не оди кај никој што продава акумулатори или е овластен сервис за акумулатори на некој од увозниците....(скоро) сите се професионално деформирани....прво кај искусен електричар...после кај твојот овластен сервис...ако треба
« Последно менување: 11 Декември 2017, 00:31:07 am kamarad »

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #1584 на: 11 Декември 2017, 08:12:56 am »
Дечки, кај би можел да направам проверка на состојбата на акумулаторот и колку време би траела? Ко ослабнат да е, а стар е година ипол. Уште под гаранција

Poveli na proverka: https://goo.gl/maps/jSXtEGSG3912
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #1585 на: 11 Декември 2017, 09:30:16 am »
Exide samo !

Вакво мислење ни требаше, и вакво откровение и просветлување, ооо семоќен. :P

Отсутен Kwik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #1586 на: 11 Декември 2017, 09:45:43 am »
Exide samo !

Вакво мислење ни требаше, и вакво откровение и просветлување, ооо семоќен. :P
Hahahhahah zosto be moeto mislenje e samo to :D

Отсутен BmwPowerRoad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #1587 на: 11 Декември 2017, 10:35:35 am »
Mnogu interesna tema ispadna ovaa.
Ne mozam da sfatam kako nekoj od Makedonija ima 130 godisna tradicija so akumulatori, a 30 godisno iskustvo.
Na slika gledam mlad decko.
Potoa vo komentar veli> Firmata mi e registrirana 2011 godina, a imam 20 godisno iskustvo.
Marketinski dobro pokrieno.
Ostanatite uvoznici  prodavaat li nesto, ili se bez tradicija i znaenje.
Nekoi clenovi komentiraat za akumulatorite kako sekojdnevno da gi kupuvaat, kako cigari.

Dajte nekoe vase  strucno podkrepeno mislenje, sovet ili iskustvo.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1588 на: 11 Декември 2017, 11:46:06 am »
Ако работам на некое поле 20 години, а пред 5 години сум отворил фирма, колкаво ми е искуството?

Спомнав претходно, јас лично не сум менувал акумулатор на моја кола, сум немал потреба. Ако добро се сеќавам, на фамилијарните или службените коли, сме ставале Весна или Топла, или некој од нив. И никогаш немало проблеми.

Мене на Лансерот, 8 години ми истера фабричкиот акумулатор. Не знам новиот сопственик дали имал потреба да го смени или не.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1589 на: 11 Декември 2017, 15:14:53 pm »
ОК...друштво...еве зошто престана да важи моето ветување дека ќе застанам со објавување на информации и материјали за манипулациите на EXIDE...
-----------------------------------------------------------
...на одговорните/инволвираните во СКАНДАЛОТ со EXIDE акумулаторите им оставивме доволно време да се соземат...да се опорават од тоа што им се слошило...да ни одговорат на прашањата...да се корегираат и да се преиспитаат што можат да преземат за ублажување на измамата...но тие не направија ништо од тоа...

...културно ги замолив сите инволвирани во измамата со EXIDE акумулаторите... ЈАВНО ДА НИ СЕ ИЗВИНАТ...овде...на овој форум - јавен електронски медиум ("на местото на злосторството")...каде што све започна...каде што јас и неколку мои блиски бевме намамени...

...им ветив дека ќе го почитувам извинувањето и дека за возврат...ќе ставам точка на случајов...и нема да продолжувам со објавување на материјали.. кои дополнително можат да го потврдат криминалот...

...бидејќи не знаеле како да го срочат извинувањето...им понудив драфт... кој може да им послужи...што побрзо сите да си ги скратиме маките и нервозите...(зборувам за мене и нив)...и кој (драфтот) меѓу другото им беше даден во ПП преписката иницирана од нивна страна...додека темата беше заклучена...кога всушност и ја добив молбата...од здравствени причини...да не продолжувам со објавување на доказите...и која јас ја прифатив...како секој разумен човек што би направил...

следи драфт извинувањето...кое требаше да уследи од нивна страна...овде на форумов...веднаш после прифаќањето на нивната молба од моја страна...
--------------------------------------------------------
"Бидејќи работите излегуваат од контрола, темава ќе биде заклучена на неодредено време.

Во име на КК се извинувам на Камарад и сите останати членови и посетители, кои сметаат дека биле доведени во заблуда и донеле погрешна одлука при избор на нов акумулатор, базирана на субјективни коментари и промоции на производителите, кои со најдобра намера досега им ги дозволувавме на форумот.

Во иднина ќе се обидеме да направиме разграничување на простор за комерцијално рекламирање и простор за дискусија на одделни теми, во кој исклучиво ќе се разменуваат искуства, мислења и прелози на членовите.

Ви благодарам за разбирањето."
-------------------------------------------------------

просудете сами зошто неможат или несакаат... ниту вакво извинување да објават...

...се извинувам на сите за преопширноста...ќе се потрудам во иднина да бидам краток, јасен и прецизен...и во рамките на темава...благодарам за разбирањето