Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762000 пати)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1485 на: 07 Декември 2017, 19:17:43 pm »
Она кога си радосен дека си го купил најдоброто на пазарот и очекуваш чуда, а после разбираш дека те појала помрачина, односно дека си го јадел како жут мрав  ;D

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1486 на: 07 Декември 2017, 19:34:02 pm »
Дечкото имаше поента и си ја кажа, беше малку драматичен ама сакале да признаеме или не ни ги отвори очите на сите. Е сега, некои разбраа а некои свесно одбиваат да разберат. 99% од нас тука не  сме имале појма како да го прочитаме датумот на производство, во кои услови треба да се чува акумулаторот и какви се акумулатори се нудат на пазарот, за што сведочи самиот тој и оп сега одеднаш дечкото е црната овца во темава. Дај олабавете малку и престанете да браните нечии интереси. Ако некој треба да се брани тука тоа е само прозваниот Анџело кој треба да си ја каже и неговата страна од приказната.

Да не бидам погрешно разбран јас не заземам ничија страна, нити сум зел акумулатор од Анџело ниту Камарад го знам а на него му благодарам што го сподели своето искуство.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1487 на: 08 Декември 2017, 03:18:07 am »
На другар ексајд акумулаторот му цркна после 10 месеци користење... Све ок, ја оставил колта 3 дена незапалена (пред 1 недела) оди да ја запали и ништо.. Му го заменија за нов со гаранцијата..

Од скопје го земал незнам каде.. (таму живее)..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1488 на: 08 Декември 2017, 07:24:07 am »
Викни го тука на форум драми да напраи сеа од тоа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1489 на: 08 Декември 2017, 07:39:52 am »
Слабо ја отварам темава за акумулатори јер блек хорс је набољи ;D, што ќе видам. Рука на срце доста ги дигнавте ексајд ко којзнае кој кур се да ги ебам а истовремено неколку члена се пожалија за брзо цркање што се нема десено ни со Злетовските на времето ...

Една работа не ми е јасна, зашто @kamarad  при нов акумулатор си чува уште еден за секој случај у гепек, сваќам резервна гума али акумулатор јеботе ..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1490 на: 08 Декември 2017, 07:44:26 am »
Злетовски си траеа сосема солидно со редовно одржавање. Дестилирана водица 3-4 пати во годината, исчистен карбуратор, наштелано палење, вкупно 100w потрошувачи на стојадинот, немаш гајле!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1491 на: 08 Декември 2017, 07:46:45 am »
Не е за акумулатор ама кога монтирав у стоп&го гуми, летни, ми ставија со една година стар дот, немаше драма, дури не ми ни кажаа, ги прифатив без карање вадење пиштоли и ѕвонење на ујп. И тие гуми треба да се продадат некому, а и не сметам дека со тоа стоење изгубиле од перформансите. Исто е и со акумулаториве, според мене вината можеби и не е во ексајд, можеби возилото не било исправно. До сега сме смениле повеќе возила дома, јас лично неколку мои, акумулатор не откажува така. Тиграта конкретно дојде со фабричкиот ГМ, кога отидоа да ја купуваат беше изваден и на полнач за да може да запали, 12 год стар, плус една ако стоел во салон 13. Од кога ја купивме затоа што колата се возеше секојдневно акумулаторот работеше ама „на мала душа“ знаев дека кога тогаш ќе откаже. Изржа така уште 4м, а имав отварано со него и кров и багажник кој е удрауличен. Пак ќе речам приказната си има 2 страни, ниту бранам некој ниту обвинувам само треба да сме малку реални.

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
« Одговори #1492 на: 08 Декември 2017, 08:22:42 am »
Е сега си ја издаде организираната поента....срам да Ти е...фала што стигнавте до ова дереџе да се плашите од Exide и нас како увозници, уште што не пробавте, па сеа и ова...ЦЦЦ

Драги пријатели од форумот бидејки јас несакав да го одкривам човекот лично бидејки не е коректно и професионално но еве што се случи и за што се има документи зачувани и поднесени до надлежни институции a и предходните пораки ти се зачувани и ќе бидат спроведени, ТИ не знаеш што збориш бе, што спомнуваш...ццц...

Јас нема да пишувам реферати туку на кратко :
Човекот(во документите ќе видите подоцна име и презиме, може увид кај нас во канцеларија) се преставува лажно со внуци, колеги баби, дедовци ТОЈ Е ЕДЕН Е или евентуално син му пишува....дојде кај мене насилно со акумулатор 85ка без фискална и гаранција(НЕ СМЕЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО МАГАЦИН БЕЗ ТИЕ ДОКУМЕНТИ) но јас и без тоа го примив.
Тврди без доказ дека акумулаторот е купен 24.03.2015 или 32 месеци од датум на продажба или истечена гаранција скоро 1 година.Тврдеше дека акумулаторот е стар купен или 12 месеци од проиизводство.
Нека појде така во салон на Vw, BMW, Neptun, Сити мол... - но очигледно многу вешто ја искористи мојата флексибилност !

И се ќе беше во ред ако акумулатор е постар а е ВО ГАРАНТЕН РОК или 1,2 МЕСЕЦИ ОД ИСТЕК НА ГАРАНТЕН РОК, ВЕДНАШ ќе добиеше НОВ бидејки тоа се случува многу МНОГУ ретко со EXIDE.
А така добиле барем 10 души до сега меѓу кои и членови на форумот
Е сега му се извинив дека ако наместо 3,4 месеци(европски легислативи велат нормално е 5/6 месеци од производство акумулаторот по некоја случајност останал 12 месеци и издржал уште 3 години, екстремно водиме ред на тоа низ цела МК но ете се случило значи вкупно 4 иако НЕМАМ законски основ му понудив половина од сумата да му ја покријам лично јас како АНЏЕЛО не како EXIDE и за 40/50 еура да си добие нов EXIDE акумулатор на кој ќе му потпишеме гаранција од 3 ГОДИНИ се со цел и на ваков редок случај да му го задржиме добриот збор за EXIDE (ОВА ТВРДАМ ДЕКА НЕ ГО ПРАВИ НИ ЕДЕН ДРУГ УВОЗНИК ВО МАКЕДОНИЈА НА АКУМУЛАТОРИ, ТЕЛЕВИЗОРИ, АВТОМОБИЛИ....)
Ми го фрли акумулаторот и си замина оставајки ми да размислеме и двајцата.
Следниот ден ми стига следнава порака која крајно ме исфрустрира цитирам :
Zdravo Andzelo,

Za da ne se vrtime vo krug i da ne gubime nepotrebno vreme, samo da preciziram nekoi raboti, vo vrska so akumulatorot Exide 85Ah/800A.

Ne dojdov kaj tebe za milostinja ili da mi pravish usluga za da zashtedam 50 EUR... tuku dojdov otkako majstorive mi kazaa deka akumulatorot e proizveden februari 2014 god, sto znaci deka ste mi prodale akumulator, koj do momentot na prodavanje lezhel po magacini celi 12 meseci.

Toa soznanie mnogu me naluti i se chuvstvuvav izmamen i izmanipuliran od tvoja strana.

Jasno ti e i na tebe i na mene, deka (od tvoja strana) toa svesno bese napraveno, za da mu najdes chare na akumulatorot... za da ne vi stoi poveke na zaliha.

Za toa sto se sluchi, a vo nikoj sluchaj ne smeeshe da dozvolish da se sluchi, odgovornosta e celosno tvoja...
Bidejki reklamacijata se vklopuva vo fabrickata garancija od 40 meseci (koja vie samoinicijativno ste ja namalile za Makedonija), a najmnogu od prichina sto se raboti za sluchaj, koj sam po sebe e kaznivo delo...

ocekuvam akumulatorot da mi bide zamenet so isto takov nov, ne postar od 20 dena od datumot na proizvodstvo.

Ako toa ne e prifatlivo za vas, vratete mi go stariot akumulator, jas ke si prezemam drugi redovni merki i aktivnosti za zastita na pravata, preku nadleznite organi i institucii.

Pozdrav

Крајно ме исфрустира што сакајки да помогнам човекот имаше други намери
ГАРАНЦИЈА НА СИТЕ АКУМУЛАТОРИ ВО МАКЕДОНИЈА Е 2 ГОДИНИ И НИКОЈ НЕ ПРАВИ МУАБЕТ ПО ТИЕ 2 ОСВЕН ЈАС САКАЈКИ СЕКОГАШ И КОГА ИМАМЕ РЕКЛАМАЦИЈА КОЈА СЕ СЛУЧУВА ОКОЛУ 1% НА ЦЕЛАТА ПРОДАЖБА ДА ПОМОГНАМ, ЗГРЕШИВ СО ОВОЈ.
Му пуштив записник и му реков дека му стојат на располагање сите институции надлежни за ваков случај кога веќе сакате така.Јас основ да сменам по редовна постапка немам бидејки не носевте документи, и по тврдењето ви е истечена скоро една година, ви понудив помош а вие вративте со ЗАКАНИ кои се зачувани.

во стилот цитирам :

vo red...ke odime po poteskiot pat... ke socekam do utre ova vreme, kako sto barase, za da imas vreme za konsultacii i preispituvanje na odlukata...i za da bidam siguren deka ne si ja donel nabrzina...

ZATOA STO AKO TRGNEME PO POTESKIOT PAT NEMA VRAKJANJE

ANDZELO, JA ZLOUPOTREBUVAS MOJATA SMIRENOST

KE VI JA NAPIKAM GARANCIJATA VO GA*

SAMO NE GO SMENI KE VIDITE PO FORUMITE(Vo reli rejsing)...

По ова иако сопствениците го повикаа веднаш во понеделникот во 5.15 да дојде кај нас во фирма да се разбере, тој отишол во Рели Рејсинг со приказна дека EXIDE не е крив и дека ние го праќаме кај нив да им земе нов акумулатор.

Во 3 наврати бил таму, урлал, се заканувал "Ќе ти ја напикам гаранцијата што ја немам во ГА*, ќе видите вие со кого си имате работа, KE IGRAAT PUSKI, PISTOLI, ALFI, KE VIDITE VIE..." цел млечен го слушал ова и сето тоа во 3 наврати и неколку телефонски јавувања и има сведоци.

Видно потресени од ова ми јавија дека после 10 години работа со EXide и 30 години во авто делови доживуваат вакво нешто и да е ОК човекот и тие ќе покријат 50% и ќе си добие нов иако нема никаков основ, но на ваков начин.....
ПОвторно му се јави Сузана и го замоли да не се заканува туку да дојде кај нас не во Рели Рејсинг и ќе најдеме решени

СЕКАКО ДЕКА НЕ СЕ ВРАТИ и почна да плука тука по форумот и кај стигне !

ЗОШТО не дојдовте господине  да појдеме заедно во Пазарна да го решиме случајот па ако сте прави да добиете 2 не еден акумулатор од EXIDE и еден лично од мене.БЕГАТЕ и СЕ КРИЕТЕ ПО ФОРУМИ ЗА ДА ПЛУКАТЕ !

Е затоа целиот случај е пријавен во МВР и Пазарна испекција од наша страна, прв пат по 10 години постоење на Exide во Македонија, и нема да дозволиме да вакви луѓе го реметат пазарот и форумите, да се закануваат и изнудуваат акумулатори за да достигнат некои свои скриени намери.

Преку реномирани членови на форумот во следните денови ќе ви пуштам директно од Париз(кај што е седиштето на EXIDE-USA за Европа) целосен MANUAL од 30 страни за тоа како се произведуваат, складираат, продаваат, технологии, се за EXIDE збор и нашата соработка со VW, AUDI, BMW, MERCEDES, VOLVO, за тука да се најде еден да не малтретира сите по форумот а најповеќе да не навредува нас и EXIDE.

"НЕЧЕ МОЌИ ОВЕ НОЌИ ПРИЈАТЕЛЕ"

« Последно менување: 08 Декември 2017, 11:52:32 am andzelo »

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1493 на: 08 Декември 2017, 08:30:56 am »
А како што реков дојдете во магацин сите кои можете да заедно ги гледаме датумите кои не се постари од 2,3 месеци што е ТОП ТОП за увозник на акумулатор и за што плаќаме поголеми трошоци.
СЕКОГАШ ќе се најде 1,3,5 акумулатори кои некаде во МК ќе останат но тоа е НИШТО на 20000 акумулатори менаџирање годишно во Македонија.

И помири се со тоа дека EXIDE е светски бренд кој ВОЛВО го става во возило од 100000 еур и истите тие увозници ги земаат од кај нас од Македонија како што е секаде низ Европа и дека цела Македонија го прифати EXIDE и нема проблеми освен случајности кои фала богу има разбрани луѓе па ги решаваме.

И ова треба да заврши тука, а сите сте добродојдени кај нас со свои очи да видите како идат набавките од каде и колку стојат во магацин.

Поздрав другари и ќе го замолам првиот на форумот да ги прекине овие препукувања, скриени профили, клевети и лични закани, не е форумот за тоа ;)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1494 на: 08 Декември 2017, 08:33:52 am »
може ли да направам лажен профил да искоментирам една голема мисла?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #1495 на: 08 Декември 2017, 08:38:54 am »
Кажи брат, кои акумулатори се најсвежи и најбољи, не врти сеа од оклу, ајде, ко следна епизода на Grand Tour да чекам, не можам да дочекам :)

чекај симе малку....земи воздух (што вели Генералот...), стави си една жта со салатичка...ќе го почекаме анџело да се врати од странство, може има одговор на овие прашања и дилеми...можда има нешто што он знае, а ние не знаеме... не е фер да донесуваме важни одлуки во негово отсуство...посебно кога ни најави дека ќе даде одговор за СЕ... :)

Има ли СЈО нешто откриено во „бомбите“ на темава?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1496 на: 08 Декември 2017, 09:06:42 am »

Значи српак овде нема случај, дешавката е 3 години по купопродажба.

Сефовите во Шпаркасе се дундин дим у споредба со драмава.....

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #1497 на: 08 Декември 2017, 09:17:24 am »
ОПА... пало нареѓење од газда анџело.

А таман се порадувавме дека одговорните почнаа да го чистат "ѓубрето" во својот двор (бришејќи му ги пораките дури и на еден Генерал) и дека конечно скопјево и МК не само декларативно туку и вистински ќе заличи на пристојно место за живеење....

баш сум заинтересиран, што ќе преземат понатаму... дали ќе продолжат со акцијава на чистење...
« Последно менување: 08 Декември 2017, 09:46:26 am kamarad »

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #1498 на: 08 Декември 2017, 09:22:51 am »

Значи српак овде нема случај, дешавката е 3 години по купопродажба.

Сефовите во Шпаркасе се дундин дим у споредба со драмава.....

Знаеш друже што е нај јако што 5 страни за тема кај што нема фискална и гаранција, само "зборот" на дотичниот позади профилот....

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1499 на: 08 Декември 2017, 09:23:13 am »
Камарад, имам три години стара гарнирура купена од алмак од струмица, почна цела да се лупи и да пука, да им одиме заедно да им крекаме да ми ги вратат парите па ќе деиме пола пола затоа што морав да дадам уште 50к за нова од мебел ви.