Првото вградување не е секогаш од ист бренд како кај акумулаторите, така и со гумите, и со лагерите ако сакате. Се работи за класичен cost-saving.
Во VW и Audi се става се, и Varta, и Excide, i Banner. За гумите да не ги зборам, и за лагерите секако. Се зависи кој каква цена понудил на барањата на производителите за одредена серија.
Јас на пример, видов дека VW шпара на акумулатор, па става најслаб vo ah. Циркус од акумулатор, кај две возила рикна месец дена по гаранцијата ( 2 години на возило )
Она што е добро кај Exide во МК е дека нема превара, се знае кој е увозникот, се знае гаранција, се знае пословност и професионалност. Брендот си је одличен сам по себе. Јас на пример не знам кој е увозникот на Varta и дали има или Energizer увозник воопшто, па согласно тековите на пазарот, и секако односот на увозникот, Excide во моментот е најдобра опција.
Досега, не познавам ниту еден кој се пожалил од овие акумулатори.
Ме интересира, по тој поглед, што кажува Македонското искуство за трајноста, со оглед на стилот на возење во МК ( кратки релации ) и секако огромната температурна разлика зимо и лето.