Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672920 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #600 на: 19 Ноември 2014, 20:14:49 pm »

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 155
« Одговори #601 на: 20 Ноември 2014, 15:21:50 pm »
Ova e samo del od modelite sto fabricki nosat Exide AGM i EFB.Vo idnina ke go prikazat site modeli, a ima uste baegi :)

Pa valjda tie od BMW, VW, Audi, Fiat, Alfa, Jeep, Renault, Citroen, Peugeot..... znaat sto e najdobro.

Inaku Djdji e prviot koj privatno(pred nego gi zimaa samo saloni) za vozilo sto ne e Start Stop tuku obicno si kupi vakov akumulator i si dobi 40 meseci garancija za sitna doplata od obicniot :)
Veke vo Makedonija Exide ima prodadeno za edna godina nad 200 Start-Stop akumulatori za najcesto BMW, JEEP, KIA, Land Rover(Range), Opel.......

Pozz Djdji

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #602 на: 20 Ноември 2014, 15:25:06 pm »

Pa valjda tie od BMW, VW, Audi, Fiat, Alfa, Jeep, Renault, Citroen, Peugeot..... znaat sto e najdobro.

Не баш ;) Кај нив 1 евро заштеда на секој вграден акумулатор се трансформира во милиони евра во ревенју.  Така да, од „бизнис“ до „најдобро“ има ехеее, километри разлика.
Не дека се лоши ексајд, само да не претеруваме.. :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #603 на: 20 Ноември 2014, 17:32:12 pm »
на мене не ми прави разлика и со моменталнио ми блек хорс кој и по 5 год уште пали на прва и у најладното на постар дизел ,а кошта 3200 за 75 kwh,,..... а за парите на ексајд уште еден ке си купам од "нискобуџетните" :D

како што кажа Симо

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #604 на: 20 Ноември 2014, 19:27:17 pm »
Да резимираме, EXIDE не дека се лоши туку се најдобри-никој не претерува, фактите говорат. Да се поскапи, секако дека се и нормално дека се! Споредувате Мерцедес и Југо, да - двете се тркалаат... исто е, ама не е исто :)
btw поздрав Анџело и само напред со Еxide, секој производ си има своја целна група на купци...
carclub.mk направи статија за Exide, почитувајте ги излагањата на својата заедница!

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #605 на: 20 Ноември 2014, 20:28:19 pm »

Не баш ;) Кај нив 1 евро заштеда на секој вграден акумулатор се трансформира во милиони евра во ревенју.  Така да, од „бизнис“ до „најдобро“ има ехеее, километри разлика.

Dali mislite deka ako Mercedes, BMW, AUDI, VW, ALFA,  razmisluvaa taka do sega ke bea kaj sto se.Dali mislite deka tie bi napraile avto od 100.000,00 eur i ke cekat da se pozali musterijata na akumulator, kocnici, gumi.....
Go cenam vasiot stav ama mislam deka toa ne e maxima na ovie top svetski kompanii ;)

Отсутен andzelo

• Јуниор
  • **
« Одговори #606 на: 20 Ноември 2014, 20:34:53 pm »
на мене не ми прави разлика и со моменталнио ми блек хорс кој и по 5 год уште пали на прва и у најладното на постар дизел ,а кошта 3200 за 75 kwh,,..... а за парите на ексајд уште еден ке си купам од "нискобуџетните" :D

како што кажа Симо

Super e sto vi tera uste Konjot, daj boze uste barem 2,3 da tera.
Ste imale sreka, no za zal Blackhorse Srbija propadna zaradi reklamacii i nad 1000 musterii samo vo MK ostanaa bez akumualator zatoa sto ne dobija novi za rasipanite, sto ne fer.
Exide e od najevtiniot akumulator poskap so 800 mkd a od Topla, Perion, Monbat so 200-300 mkd taka da i ne e tolkava razlika, naprotiv.
Pozz !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #607 на: 20 Ноември 2014, 21:02:31 pm »
Како што знам, производителите на автомобили за вакви работи имаат по неколку добавувачи.
Еве ти еден пример од Alfa Romeo MiTo:

Истиот модел, истиот мотор, два различни акумулатори. Еден е Ексајд. Другиот или Marelli или FIAMМ. Двете слики се од нови возила, така да не е заменет оригиналниот аку.

Сигурен сум дека покрај Алфа (кои можеби некој да ги смета за шарлатани) уште куп други производители користат различни добавувачи за потрошни материјали. Така да, не се работи „БАШ“ за избор на најдобрите, туку за големи корпорациски договори со добавувачите. Исто е и за гуми, сијалички, осигурачи и за куп други работи. Ако може да заштедат по 1цм на секој бакарен вод низ автомобилот - ќе го направат тоа. Затоа што така се прави профит.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3807
« Одговори #608 на: 20 Ноември 2014, 21:06:21 pm »
Да го поздравам и јас Анџело за топ услугата, земав Exide Premium 60AH за Ибицата. Околу 500 денари излезе поскап од Монбат и за 300-400 од Топлата. Ставив Exide зошто и фабричкиот беше таков па да не менувам.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1301
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #609 на: 21 Ноември 2014, 10:40:01 am »
Првото вградување не е секогаш од ист бренд како кај акумулаторите, така и со гумите, и со лагерите ако сакате. Се работи за класичен cost-saving.
Во VW и Audi се става се, и Varta, и Excide, i Banner. За гумите да не ги зборам, и за лагерите секако. Се зависи кој каква цена понудил на барањата на производителите за одредена серија.
Јас на пример, видов дека VW шпара на акумулатор, па става најслаб vo ah. Циркус од акумулатор, кај две возила рикна месец дена по гаранцијата ( 2 години на возило )
Она што е добро кај Exide во МК е дека нема превара, се знае кој е увозникот, се знае гаранција, се знае пословност и професионалност. Брендот си је одличен сам по себе. Јас на пример не знам кој е увозникот на Varta и дали има или Energizer увозник воопшто, па согласно тековите на пазарот, и секако односот на увозникот, Excide во моментот е најдобра опција.
Досега, не познавам ниту еден кој се пожалил од овие акумулатори.

Ме интересира, по тој поглед, што кажува Македонското искуство за трајноста, со оглед на стилот на возење во МК ( кратки релации ) и секако огромната температурна разлика зимо и лето.

Отсутен POWER TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #610 на: 06 Декември 2014, 12:04:59 pm »
 Еве и од мене еден мал придонес на темава, гледам многу различни мислења. Јас на мојата Хонда Цивик ставив МОНБАТ акумулатор, по некоја случајност дека барам таков тенок висок немаше во неколку продавници и ме пратија во монбат и ми наместија, тоа беше 2006 год. дури и ја скенирав гаранцијата и им ја испратив на фацебоок да си ја видат :)
http://s30.postimg.org/sl4bpwqw1/Moja_granacija_MONBAT.jpg  во 2012 год. го сменив и супер си е без никаков проблем. Земав и за Голфот 4 ТДИ 75Ампер часи пред 3 години и тој е фантастичен. Тоа е моето искуство, сега иде кочан време па ќе видиме.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #611 на: 06 Декември 2014, 15:53:36 pm »
Andzelo, zaMitsubishi ASX 1.8 dizel, 150 Ks, kakov da zemam ?

Ima start-Stop sistem,

Mislam 72 Ampera e fabrickiot ama ne sum siguren?

Pisuva na nego ama ne razbiram Japanski? ;D

I ako moze cena !

Blagodarime !

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #612 на: 06 Декември 2014, 19:25:29 pm »
Da ne otvaram nova tema pa ke prasham ovde: nema da bidam doma okolu 3 meseci, pa sega neznam dali e podobro da go izvadam akumulatorot od kolata, ili da ja pali tatkomi na sekoi 3 dena po 10 min?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #613 на: 06 Декември 2014, 19:28:19 pm »
Под А.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #614 на: 06 Декември 2014, 19:29:16 pm »
не се многу 3 месеци,подобро наполни го добро,или на полнач или извози ја колата 100тина километри во еден здив и извади го