Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672159 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3797
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #630 на: 06 Јануари 2015, 21:56:01 pm »
Bas taka........

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #631 на: 06 Јануари 2015, 21:59:01 pm »
@Angel_1.3 Exide се пријатели на форумов, имаш попуст и тн. Не мора да доаѓаш у Скопје, ти реков јави му се-он ќе ти каже од каде да го подигнеш во Гевгелија и по која цена.
@MecheTo Што да се прави кога се добри и кога луѓето се задоволни? Ексајд се рекламираа на форумов, даваа награди за роденденот на карклуб и тн., зошто би одел на Варта на пример? ЛМ... друга прича, мада кулминацијата и расплетот е сличен со претходното. Ако не смеат да се величаат ОК, ама ако не е против правилата на форумов зашто некој би имал против?
@Roci, купувајте што си сакате, не прашувајте за совети кога ионака вие веќе претходно си ги имате зацртано одговорите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14236
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #632 на: 06 Јануари 2015, 22:06:06 pm »
Немам проблем ниту против далеку од тоа,Ангел е еден од постарите членови на форумот и само го потсетив дека не смее да не го знае тоа. :)
Јас на пример не сум ништо позадоволен од Exide споредено со некоја друга марка,така да... :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
  • Сузуки Витариче
« Одговори #633 на: 06 Јануари 2015, 22:21:08 pm »
 Banner?
Потпис.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #634 на: 07 Јануари 2015, 17:21:13 pm »
@djidji

Еве кај мене на пример Вартава е 7-8 години, па зошто да не би одел на неа? ;D
Инаку и јас ќе земам Exide кога ќе ми се заебе овој, али тоа не значи дека другите помалку чинат од нив.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1301
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #635 на: 07 Јануари 2015, 18:04:06 pm »
Она што е најважно е однос и подршка во и вон гарантен рок, како и заинтересираност на увозникот околу производот кој го продава.
Земете пример со Bosch брисачите. На увозникот му е задња матракука за продавање и нема пристап. Исто е и со увозникот на Varta.
Ако ме прашате мене, ке ги оставам парите таму каде што ке добијам човечки однос и подршка во рокот на експлоатација.
Очигледно, од акумулаторските фирми засега само Анџело си е на нивото на работата.
Banner е супер акумулатор, и тој, како и Excide се во прво вградување во повеќе возила, ама се додека ги продава Peugeot, и ги третира на исто ниво како Сандвик алати, ништо од продажбата. Треба да ги молиш да им ги дадеш парите.

Отсутен badzer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #636 на: 08 Јануари 2015, 09:32:00 am »
едно прашање, Пунто активе 1,2/2003, 16валве, бензин... втор акомулатор по некој совет е купен 55Ач, но колата не е возена 4 години и сега треба нов. Наводно алтернаторот полнел од 45 до 55 Ач. Но мислам дека не би требало повеќе од 50Ач, па и алтернаторот со години може губи карактеристики ??

Друго прашање, подобро да ставам 55Ач обичен Блек Хорсе или 45Ач некој без одржување (Ехиде) ?

Definitivno odi Exide EB440 44 Ah fabricki originalen akumulator (taka i go vikame "kockata za Punto" ).Slobodno rasprasajte se no 44 Ah vi e babricka dimenzija, klasika akumulator za Punto

Pozz
Kade se naodja prodavnicata i kolku cini od 61Ah dim. 172/172/242 mm. Staro za novo? Stariot e isto Exide.
-pozdrav

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #637 на: 08 Јануари 2015, 13:39:27 pm »
Akumulatorot na Audito mi e pri kraj pa sakam da go smenam pred da otkaze skros i da me ostavi mozebi nekade na pat. Akumulatorot e tesko dostapen i vcera probav da go izvadam da vidam sto model e ama ne uspeav pa resiv da se javam vo Porse da prasam spored vin sto akumulator imam, i tuka stana zafrkancijata :)Vo Porse vikaat deka imam 95Ah akumulator dodeka od Exide Mk vikaat deka na mojata kola odi 77Ah akumulator. Spored goleminata i mene mi lici na 77Ah no ke go izvadam vecer ubavo i ke proveram. Dali moze da se najde nekoj katalog da se vidi kakov Aku odi na mojata kola? Isto me interesira ako akumulatorot mi e 77Ah a sega stavam zamenski od 100Ah(mala e razlikata u cena) dali ke imam nekoj problemi i negativni posledici kako za akumulatorot taka i za kolata ?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #638 на: 08 Јануари 2015, 13:48:37 pm »
Голф 6 1.6тди со блумотион технологија го вози тој акумулатор 73-77ач. твојот има ли старт - стоп систем ? Ако има можно е да е тој поголемиот акумулатор.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #639 на: 08 Јануари 2015, 13:53:18 pm »
Nema Start Stop sistem kaj mene.

Отсутен badzer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #640 на: 08 Јануари 2015, 13:55:43 pm »
Akumulatorot na Audito mi e pri kraj pa sakam da go smenam pred da otkaze skros i da me ostavi mozebi nekade na pat. Akumulatorot e tesko dostapen i vcera probav da go izvadam da vidam sto model e ama ne uspeav pa resiv da se javam vo Porse da prasam spored vin sto akumulator imam, i tuka stana zafrkancijata :)Vo Porse vikaat deka imam 95Ah akumulator dodeka od Exide Mk vikaat deka na mojata kola odi 77Ah akumulator. Spored goleminata i mene mi lici na 77Ah no ke go izvadam vecer ubavo i ke proveram. Dali moze da se najde nekoj katalog da se vidi kakov Aku odi na mojata kola? Isto me interesira ako akumulatorot mi e 77Ah a sega stavam zamenski od 100Ah(mala e razlikata u cena) dali ke imam nekoj problemi i negativni posledici kako za akumulatorot taka i za kolata ?

ODI NA: http://www.exide.mk/home/calculator?lang=mk  Pocekaj da se otvori gorniot del, pa sam proveri si koj akumulator ti odgovara.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #641 на: 08 Јануари 2015, 16:16:21 pm »
Саше, обрни внимание само на димензијата и старт-стоп (што во случајов го немаш) од ампери ќе си земеш најмногу што собираат во таа димензија :)

Претпоставувам Аудито ти е со поприлично опрема па затоа не е лошо и да има отпојќе :) ампери. Инаку ако си е стандард и ~65 ќе ти бркаат работа.  Ударната моќ е таа што исто е важна а не само капацитетот

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #642 на: 08 Јануари 2015, 19:40:36 pm »
Еве го акумулаторот, го зацврстиле како злато да има во него 3 кила :) Треба со крцкалка да одвртам 5 штрафа 13ки за да можам да ја извадам пластиката врз него и да видам точно каков е ама касно си идам од работа па ме мрзи тоа да правам по ладот. Ама утре не ми бега тоа. Како што гледам разликава меѓу 77АХ и 100АХ(Моментално ги немаат на лагер 90А и 95А верзиите кој што би ми одговарале) е 7.5cm(27.8 со 35,3) што според местово одстрана што останува нема да го собере.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #643 на: 08 Јануари 2015, 20:39:47 pm »
Кај мене ан бимерот од 75ка се префрлив на 100ка,ептен пасент влезе.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #644 на: 08 Јануари 2015, 21:27:57 pm »
Не сум стигнал да напишам, пред еден месец стариот менуваше акумулатор и услугата од луѓето од exide беше високо професионална.