Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
136 (42.2%)
Black Horse
32 (9.9%)
Vesna
22 (6.8%)
Topla
62 (19.3%)
било кој...
70 (21.7%)

Вкупно гласови: 321

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 672765 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #2265 на: 07 Декември 2018, 11:22:04 am »
Треба да менувам акумулатор и се мислам дали вреди да се даде за Ексајд или нешто од тој ранг повеќе пари или да се оди на поевтина варијанта?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8644
  • Пичлеме
« Одговори #2266 на: 07 Декември 2018, 11:50:19 am »
Шо се понашаш бе ти ко нов член дојден само да праша? ;D

Прелистај две-три страни на назад и ќе ти стани јасно дека за акумулаторите важи правилото „како ќе се погоди“ :)

Не фрлај многу пари, купи средна класа и терај.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #2267 на: 07 Декември 2018, 12:03:58 pm »
Ne bi trebalo cela krivica da ja prefrlame odma na akumulatorot.
Dosta zavisi i od uslovite vo koi raboti.

Eve jas na dve godini stara kola koja se vozi samo vo grad i kratki relacii vtor pat go nadopolnuvam. Pocnuva poretko da se pali Start-Stop, ili takozvani ubica na akumulatori.
Posledniot pat mu trebase 4 saata polnenje na CTEK 5.0.
Sega start/stop redovno se pali.

E sega pokvaliteten akumulator vo oteznati uslovi sigurno poveke ke trae.
Taka pak se vrativme na akumulatorot, ama jebiga :)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #2268 на: 07 Декември 2018, 12:55:22 pm »
Jas bi da prijavam edna dobra procenka od @nidzzo

Prosloto zimo Februar ja odnesov kolata od brat mi kaj niv, akumulator originalen od Honda stara 5 godini ne rabotese start/stop. Mislev toa e toa, vreme e za nov. Otidov so pari za nov zatoa sto bratmi utredenta trgase na pat.

Dijagnozata pokaza deka ne treba zamena, samo nadopolnuvanje.
Mi kazaa deka treba ili polnenje ili podolgo vozenje na otvoreno.
Taka i bidna, po 10 saata vozenje na otvoreno Start/Stopot pocnal da raboti.
Kolata kacena na planina na ladno.

Od togas do pred nedela dena sve vo red. Povtorno pokaza start/stop ne raboti i signal za akumulator. Tri meseca vozena grad kratki relacii.
Ama sega imam asalen polnac CTEK, 5 saata polnenje  so akumulator na kola i eve pak sve raboti i drzi na niski temperaturi.
Kaj da e ke treba nov akumulator toa e neminovno, ama eve ovoj potraja barem 1 god plus.

Znaci, ne e samo da se kupi akumulator ovakov ili onakov i od bilo kade.
Za mene e bitna i podrskata od prodavacot, i fer odnosot.
A nie mozeme da pomogneme so malku griza i po nekoj dobar polnac za akumulator.
Mene polnacot me cinese 80 evra, go koristam za razni nameni koli, camci. Prezadovolen.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #2269 на: 07 Декември 2018, 18:23:56 pm »
Шо се понашаш бе ти ко нов член дојден само да праша? ;D

Прелистај две-три страни на назад и ќе ти стани јасно дека за акумулаторите важи правилото „како ќе се погоди“ :)

Не фрлај многу пари, купи средна класа и терај.

Тоа и ми беше заклучокот само мислев да не се сменило нешто од сите страни кај што откажуваат премиум акумулаториве после гаранција :D

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #2270 на: 10 Декември 2018, 09:10:22 am »
Sega e vreme kade shto slabite akumulatori koi palele vo letniot i esenskiot period, sega otkazuvaat, ne deka sega se rasipale tuku bile slabi od pred 6 meseci i povekje, samo shto faktorite na ladnoto vreme go ubrzale procesot:

-Niska temperatura i steganje na materijalite, anlanser stega.
-Naftata ne ni e tolku kvalitetna.
-Greachite na dizelite koj gi proveruva koj ne!
-Vozenjeto na kratki relacii stanuva po "bolno"vo zima poradi poniskata temperaura i "napushtenjeto na struja od akumulatorot so pogolema stapka"
-Vozenje na kratki relaciii vo Makedonija da ne spomnuvam!

Potsetuvanje:
-Proverete ja tochkata na zamrznuvanje na antifreeze so pomosh na refraktometar vo nekoj servis obavezno.
-Proverete kakva technost imate staveno vo prskalki. da ne e letna pa da zamrzne i pukni bidonot za voda.
-Proverete ja sostojbata na Akumulatort so pomosh na moderen-digitalen merach i nad 90% ke dobiete vreme na traenje ili vreme na otkazuvanje.

I ne zaboravajte koga se nervirate deka treba da kupite nov akumulator deka vrednosta na vashiot nov akumulator e isto kolku i vashi dva rezervoara so gorivo :).

« Последно менување: 10 Декември 2018, 11:02:47 am nidzzo »
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен Godspeed84

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #2271 на: 10 Декември 2018, 10:27:53 am »
Не се дотурува вода затворен е.

Јас после точно 3 години со Energizer Plus 60Ah против моја воља се подновив со Rombat Tundra 65Ah 640A, со 30месеци гаранција, 3900ден, не го дадов стариот.
Не ме бендиса само што отпосле видов дека дистрибутери се инволвираните во случајот Батери гејт со камарад, ама то е...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ни прв ни последен пат во Македонија една фирма да работи некој бренд па после да смени фирма, да увезе нешто друго, бидејчи го јаде срам од минатиот бренд. Такса беше со КУПИЛАПТОП во Скопје, кога виде дека го открија и продава стари репарирани лаптопи го затвори целиот бизнис и го снема, т.е си го купи Доминос...ексиде сега си сменил во ромбат , имаа и едни други хаген акум. па и тија ги баталија,утре че си земи некоја друга марка и така во недоглед. Бидите вие здрави и живи.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен BmwPowerRoad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #2272 на: 10 Декември 2018, 14:19:31 pm »
Jas bi da prijavam edna dobra procenka od @nidzzo

Prosloto zimo Februar ja odnesov kolata od brat mi kaj niv, akumulator originalen od Honda stara 5 godini ne rabotese start/stop. Mislev toa e toa, vreme e za nov. Otidov so pari za nov zatoa sto bratmi utredenta trgase na pat.

Dijagnozata pokaza deka ne treba zamena, samo nadopolnuvanje.
Mi kazaa deka treba ili polnenje ili podolgo vozenje na otvoreno.
Taka i bidna, po 10 saata vozenje na otvoreno Start/Stopot pocnal da raboti.
Kolata kacena na planina na ladno.

Od togas do pred nedela dena sve vo red. Povtorno pokaza start/stop ne raboti i signal za akumulator. Tri meseca vozena grad kratki relacii.
Ama sega imam asalen polnac CTEK, 5 saata polnenje  so akumulator na kola i eve pak sve raboti i drzi na niski temperaturi.
Kaj da e ke treba nov akumulator toa e neminovno, ama eve ovoj potraja barem 1 god plus.

Znaci, ne e samo da se kupi akumulator ovakov ili onakov i od bilo kade.
Za mene e bitna i podrskata od prodavacot, i fer odnosot.
A nie mozeme da pomogneme so malku griza i po nekoj dobar polnac za akumulator.
Mene polnacot me cinese 80 evra, go koristam za razni nameni koli, camci. Prezadovolen.

Druže, a kade ima CTEK da si kupam mi treba i na mene zatoa što mi otkaža mojot star dobar polnač.

Отсутен BmwPowerRoad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #2273 на: 10 Декември 2018, 14:36:52 pm »
Не се дотурува вода затворен е.

Јас после точно 3 години со Energizer Plus 60Ah против моја воља се подновив со Rombat Tundra 65Ah 640A, со 30месеци гаранција, 3900ден, не го дадов стариот.
Не ме бендиса само што отпосле видов дека дистрибутери се инволвираните во случајот Батери гејт со камарад, ама то е...

Tie se jaki od EXIDE , Hagen, Rombat site brendovi gi prezemaja.
Made in Italy, Made in Germany, Made od Krovogaštani

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #2274 на: 10 Декември 2018, 15:11:09 pm »
CTEK si naracav od ebay.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #2275 на: 10 Декември 2018, 15:26:03 pm »
Дечки една консултација. Пред 5 месеци зедов Varta 44 ампери, досега работеше ОК. Вчера, на невозена кола 2 дена (паркирана надвор) си запали на прво, отидов до бензинска, таму си запали пак, и до дома паркирав на 5 минути. Арно ама, после тоа, вртење клучот...трт, мораше на туркање да палам. Ја повозив малку, утрово си запали пак на прво, и ја повозив „малце појќе“ околу 600 км. Дали треба да се загрижам / да го вратам под гаранција акумулаторот?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #2276 на: 10 Декември 2018, 15:33:56 pm »
Пу бе да му е*ам мајката, Варта така да те јебе. Ќе останеш некаде ќе купиш каков најдеш и тој највеќе ќе истера. Не смее така да прави, сега ќе те мотаат ќе дополнуваат ќе ебаваат. Тури му пепел на тој алумулатор.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #2277 на: 10 Декември 2018, 15:57:23 pm »
технички гледано ќе појде со пун акумулатор, што ќе му прават ? Практично не знаеш кога ќе те заебе. За секој случај ти разговарај со дилерот.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #2278 на: 10 Декември 2018, 16:38:50 pm »
Дечки една консултација. Пред 5 месеци зедов Varta 44 ампери, досега работеше ОК. Вчера, на невозена кола 2 дена (паркирана надвор) си запали на прво, отидов до бензинска, таму си запали пак, и до дома паркирав на 5 минути. Арно ама, после тоа, вртење клучот...трт, мораше на туркање да палам. Ја повозив малку, утрово си запали пак на прво, и ја повозив „малце појќе“ околу 600 км. Дали треба да се загрижам / да го вратам под гаранција акумулаторот?
Moze da e do amumulatorot, moze da ti ostanal nekoj potrosac bez da znaes...
Prvo na tester elektronski da se utvrdi sostojbata. Edno zdravo polnenje vo sekoj slucaj pa vidi kako ke se ponasa.

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #2279 на: 11 Декември 2018, 08:29:03 am »
Dokolku taka neregularno pravi, t.e sabajle zapalil a potoa na toplo ne zapalil, mnogu NEverojatno deka e do Akumulator.
Mene povekje mi lichi na anlanser, zaglavil pa na butkanje svrtel i potoa si pali bez problem.

1. Koga sledniot pat nema da zapali (Imaj so tebe bilo kakov voltmeter) proveri ja voltazata na samiot akumularot. ako ima nad 12.55V togash ne e do akumulator, ako ima pod 10V togash e do akumulator.
2. Ne ja butkaj za da zapali, zemi kabli za palenje od nekoj i so drug akumulator probaj, ako pak ne zapali togash Anlanser.
3. I najdobroto reshie: POSETI AVTOELEKTRICAR sepak tie se profesionalci i treba da se koristat nivnite uslugite.
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414