Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 264999 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #60 на: 01 Февруари 2011, 21:06:43 pm »
1013 км да поминам со вакво темпо, мислам дека најдобриот психијатар нема да ме врати во нормала. Тотално ќе полудам ако подолг период возам 80-90 на автопат ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #61 на: 01 Февруари 2011, 21:13:11 pm »
more da daj gaolo, na autobahn vo germanija celo vreme 90 nasat da vozis  ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #62 на: 01 Февруари 2011, 21:16:01 pm »
Некоја сугестија за намалување на потрошувачка?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #63 на: 01 Февруари 2011, 21:17:58 pm »
Велештрумф очигледно е искусен на темава, може слободно да сподели :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #64 на: 01 Февруари 2011, 23:06:07 pm »
1013 км да поминам со вакво темпо, мислам дека најдобриот психијатар нема да ме врати во нормала. Тотално ќе полудам ако подолг период возам 80-90 на автопат ;D
уф не можам да гледам празен пат пред мене а да возам полека и не трпам коли пред мене сакам ја да сум пред нив ја да диктирам темпо а не они на мене  :)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #65 на: 01 Февруари 2011, 23:42:17 pm »
Помалку точете на бензиска... ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #66 на: 02 Февруари 2011, 01:53:57 am »
@LosiPatista & marsher: Looooooooooool ;D ;D ;D

@Deni: абе ти и прошлиот пат коа спомнав потрошња (за на marjanot Леонот), ми рече да споделам тука што треба, како треба... Пројде извесен период од тогаш,
ама чоек што знам... некако не се осудувам да пишувам толку, ме мрзи :D

Ај на собир, уз прасе, пиво, и пар други ствари што ги изнакажавме, ќе попраиме муабет на темата...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #67 на: 02 Февруари 2011, 08:07:09 am »
@LosiPatista & marsher: Looooooooooool ;D ;D ;D

@Deni: абе ти и прошлиот пат коа спомнав потрошња (за на marjanot Леонот), ми рече да споделам тука што треба, како треба... Пројде извесен период од тогаш,
ама чоек што знам... некако не се осудувам да пишувам толку, ме мрзи :D

Ај на собир, уз прасе, пиво, и пар други ствари што ги изнакажавме, ќе попраиме муабет на темата...

E таму на собирот додека мируваат возилата ич нема да трошат :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #68 на: 02 Февруари 2011, 09:35:57 am »

Направи дупка во патосот и како Фред Флинтстоун растурај во Петок навечер. Ич нема да ти троши...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #69 на: 02 Февруари 2011, 09:47:55 am »
Скоро све е до начинот на возење.. Колку за пример - мојот Леон успеав пред пар денови да го спуштам до 5.7 во град. А при презентација на BMW EfficientDynamics 320D, успеавме да го симнеме аутото до 4.7 во комбинирана вожња - од МакКар салонот, низ пластичарската улица, преку излез од Скопје, до патарина Петровец и назад, по истата рута, во 5 попладне. А праиме муабет за 2-литарски турбодизел со 175 коња, и возење до 110 на автопат.

- Забрзувајте рамномерно, во повисок степен на пренос, но не ептем висок степен на пренос.
- Гас не до даска, туку некои 2/3 од вкупниот од. Скоро сите нови возила електронски пресметуваат колку гориво да пуштат. Кога е гас до даска пуштаат експоненцијално повеќе гориво.
- При успорување, не ставајте во лер. Додека е колата во лер моторот мора сам да оддржава ~750-800 вртежи. Кога е во брзина, вртењето на тркалата го врти, и не троши воопшто гориво. Ставете во лер пред да застанете.
- Возете еластично. Ако гледате дека семафорот пред вас се затвора, отпуштете гас додека се возите докај него.
- Доколку не е потребно, исклучете клима.
- Доколку е возможно, нека бидат затворени прозорците - отворени прозори влијаат на аеродинамика.
- Проверете притисок во гуми.
- Квалитетното гориво си го праи своето.
- Итн, итн.. Можда веќе сум ги пишал овие..

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
« Одговори #70 на: 09 Февруари 2011, 13:54:56 pm »
Значи за каде се брзаме? цела македонија е 200 км колку ќе стигните побрзо? што ви менуваат 30 минути во животот.. Башка казниве сега..
Друга работа што овде низ скопјево сите возат како улави-без навреда ама така е. Стојам на црвено се пали жолто сите свират. Е и остај тоа секој кинисува по 3 секунди од тој пред него- значи става прва па кинисува. Незнам која е целта да се киниса на жолто, и што е толку тешко да се подржи кумплунг 5-6 секунд за да кинисаме заедно со тој пред нас и да има време и за останатите. секако во 4 сатот низ скопјево не ти бега пола саат само на рекорд, башка грујче ако врвит си наебал-извинете на израз ама немам посоодветен збор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #71 на: 09 Февруари 2011, 14:04:30 pm »
Поентата не е да ја оправаме државата, зошто тоа нема да се случи, туку на локално ниво да делуваме за да ја намалиме нашата потрошувачка. Инаку секогаш треба да се тргнува на жолто, за да се овозможи поголем проток на улицата. Најубаво е да се заменат семафорите со многу поефикасни решшенија, но тоа нема да се случи никогаш. Значи поентата на тргање на жолто е да се овозможи уште една кола да помине на крајот. Ако тргнеш на жолто пак поминуваш на зелено. Исто треба да се тргнува заедно со звтомобилот пред тебе, а не како манијак да чекаш да тргне ПА ТЕК ТОГАШ да ставаш во прва итн.
Сето ова нема некоја примена во потрошувачката. Ама ми текна една.

---
Никогаш не се поместувај на семафор. Не поттргнувај полметро и не давај гас. Застани и стој додека не тргнеш. Застани блиску до колата пред тебе и не мрдај додека не треба да тргнеш од семафорот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
« Одговори #72 на: 09 Февруари 2011, 18:59:18 pm »
така ама 10 души ќе влезат пред тебе. :) ако оставиш поламетро помеѓу тебе и тој пред тебе. Инаку ме чуди ова со тргањево на жолто... секо имаат бројачи семафриве (повеќето) па на 4-5 секунди пред зелено ке ја стајш прва ќе почувањ малце кумплуг.. Иначе и мене ми беше тоа муабетов- да се тргина истовремено на зелено, не да чекаш тој пред тебе да замини па после прва ова она... арно ама како што имам приметено овде по скопјево така прават. Инаку дека ќе ја середиме државава, да сме здрави и живи, ни то е поентава нити мојме да ја средиме... Инаку имам слушнато за нервна стуктура на семафори, т.е се поврзани меѓусебно, а исто така имаат и сензори, па така ако си сам на раскрсница нема да чекаш 80 секунди, сам ќе си мени зелено за 5 секунди...

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #73 на: 09 Февруари 2011, 20:20:18 pm »
Поентата не е да ја оправаме државата, зошто тоа нема да се случи, туку на локално ниво да делуваме за да ја намалиме нашата потрошувачка. Инаку секогаш треба да се тргнува на жолто, за да се овозможи поголем проток на улицата. Најубаво е да се заменат семафорите со многу поефикасни решшенија, но тоа нема да се случи никогаш. Значи поентата на тргање на жолто е да се овозможи уште една кола да помине на крајот. Ако тргнеш на жолто пак поминуваш на зелено. Исто треба да се тргнува заедно со звтомобилот пред тебе, а не како манијак да чекаш да тргне ПА ТЕК ТОГАШ да ставаш во прва итн.
Сето ова нема некоја примена во потрошувачката. Ама ми текна една.

---
Никогаш не се поместувај на семафор. Не поттргнувај полметро и не давај гас. Застани и стој додека не тргнеш. Застани блиску до колата пред тебе и не мрдај додека не треба да тргнеш од семафорот.
Да, тргнување на жолто , но недај боже сообраќајка, мој случај, ти го рачунаат како црвено.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #74 на: 09 Февруари 2011, 21:22:12 pm »
За секој модел на мотор постои коефициент на ефикасност. Тоа е колкав процент од топлинската енергија која се ослободува при експлозијата на горивото се претвора во кинетичка енергија. Најголемиот број на мотори во светот моментално имаат многу сличен коефициент. Во предвид се зема и отпорот на гумите, воздухот, масата на возилото и слично.

Постои минимална граница под која е теоретски невозможно со сегашнава технологија да се намали потрошувачката. Гледам некои цифри на форумов за тоа кој колку успеал потрошувачката да ја симне. Испаѓа како оној вицот со рибарите... ви текнува нели?