Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 282406 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #270 на: 09 Март 2011, 13:07:00 pm »
Mene alfata mi trosi 8 na otvoreno a 14 gradska. Pa i ne e loso vo sporedba so mazdava, posto opsto poznat potrosac e alfa romeo ova me tesi.

На твој години кога бев :D, мојата трошеше околу 20, али бате кога возев стрелката секогаш беше над 4000 обртаи. Сега, куча посо, куча посо, дете дома, жена, сметки, и сум ја спуштил до 12 литра. ;D

Пред 10 години за 3000 пун резервар од 65 литра. Сега со 3000 једва пола резервар.

На мој години сигурно си немал свршеница со која си живеел и свои сметки за плаќање, меѓу другото каде да ја стискам колата во градов ли во гужвава ли или поред полицијава и камериве кои се на улица. И покрај се ДА возам како мрднат и многу малку луѓе можат да се возат со мене, муабетот ми беше колку троши колата, сум правел тест и толку кажува.

На плин ти беше ?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #271 на: 09 Март 2011, 13:11:01 pm »
Да па тоа ми е и муабетот, ни со плин неможаш да ја стискаш колку што бара а камоли на бензин. Иначе опасна работа ти е плинот за градска вожња мајка е во гужви, ти изнервира ли некој стисни дугмето и како нитро да се вклучува, башка и секојдневно можеш наново да ја осеќаш силата на моторот без да ја навикнеш.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #272 на: 09 Март 2011, 13:45:46 pm »
Да па тоа ми е и муабетот, ни со плин неможаш да ја стискаш колку што бара а камоли на бензин. Иначе опасна работа ти е плинот за градска вожња мајка е во гужви, ти изнервира ли некој стисни дугмето и како нитро да се вклучува, башка и секојдневно можеш наново да ја осеќаш силата на моторот без да ја навикнеш.

sakas da kazes na plin ne odi, pa koga ke prefrlis na benzin ti se cini nogu jaka kolata?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #273 на: 09 Март 2011, 15:54:50 pm »
Еве сеа ке ви кажам нешто за нашиве бензински пумпи.

Пред 2 недели со уште 2-ца другари бевме за Битола со пасат караван 1.9 тди 90кс модел на пасатот 1995/96 годна, Е сеа на бензинската пумпа во ауто команда, кај коце металец ставивме 1000 денари нафта и тргнавме за Битола, со нас носевме и тркачка приколица бидејки од тамо требаше да зимаме кола, и цело време се возеше просечно околу 90-100кмч и од Скопје до Битола ни потроши 2 коцки нафта, поточно нафтата што ја ставивме во Скопје ја истроши цела, и пак дојде на првата стрелка од резервата.
И сеа ја качивме колата на приколицата, патем товарот ни беше мало количе (фичо) и на излезот од Битола, на ЛУКОИЛ ставивме уште 1000 денари нафта, и сеа идеме со товарана кола, по истиот пат, иста вожња просек 90-100кмч но со плус некој 20км во Скопје грацка вожња....
И на крај, гледаме во стрелката за нафта од тие 1000 денари во Битола што ги ставивме грубо по наша проценка останаа некој 300 денари.

И сеа, значи муабетот ми беше дека нафтата на Макпетрол е со слаб квалитет, додека на ЛУКОИЛ е со поголем квалитет...

Резиме на целово , на потрошувачката голема улога игра горивото кое го користиме.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #274 на: 09 Март 2011, 16:39:36 pm »
Riki ne se meri potrosuvacka vo kocki, greskata na toj nacin e golema. Istrosi 5 rezervoari na lukoil, pa 5 na makpetrol, seto neka bidi uredno evidentirano i ke dobijas informacija za potrosuvacka.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #275 на: 09 Март 2011, 17:21:00 pm »
Значи кажав истот пат, од Скопје до Битола и назат, ист пат, иста вожња, + товарани, и со нафата на лукоил помалце потроши.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #276 на: 09 Март 2011, 19:39:20 pm »
Значи кажав истот пат, од Скопје до Битола и назат, ист пат, иста вожња, + товарани, и со нафата на лукоил помалце потроши.
Но и различна насока на патот. Чисто како опсервација.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #277 на: 09 Март 2011, 20:02:15 pm »
Па ако е за така, а товарот од 600-700 кг каде е??? И плус на плетвар борба водевме за нагоре... бевме претоварени, значи колата на приколица, плус уште еден мотор, и многу други резевни делови... цел караван беше полн...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #278 на: 09 Март 2011, 20:34:24 pm »
ja pred nekoj den proveruvav dali mi e rezervfqarot dupnat xD mada i brat mi ja vozi istata kola, i doj daleku pobrzo vozi od mene ama kicevo kolko e da mu go opna 2 ulici se od strelka do strelka t.e. okolu 500 denari za tri dena gi jade, mada i naftata osklape ,mogu.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #279 на: 09 Март 2011, 20:39:07 pm »
Riki ne se meri potrosuvacka vo kocki, greskata na toj nacin e golema. Istrosi 5 rezervoari na lukoil, pa 5 na makpetrol, seto neka bidi uredno evidentirano i ke dobijas informacija za potrosuvacka.

+1 рејтинг нагоре за тебе

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #280 на: 09 Март 2011, 21:42:21 pm »

sakas da kazes na plin ne odi, pa koga ke prefrlis na benzin ti se cini nogu jaka kolata?
На плин иако е глупо мангуп да се правам, за друго се става плин, но сепак доволно за тоа твоето пуканки да го направам.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #281 на: 09 Март 2011, 22:56:52 pm »
Па ако е за така, а товарот од 600-700 кг каде е??? И плус на плетвар борба водевме за нагоре... бевме претоварени, значи колата на приколица, плус уште еден мотор, и многу други резевни делови... цел караван беше полн...

Неколку пати имам возено до прилеп и од искуство да ти кажам дека на таа релација 70 % од горивото се троши натаму а 30 % за назад. Тоа е поради "плетварот" кој го качуваш некои 40 км а го симуваш 5км. Назад кога одиш во тие 5 км кога го качуваш колата ти троши 15 ама после кога го симнуваш следните 40км колата ти троши 2-3 бидејки нон стоп си со пуштена гас.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #282 на: 10 Март 2011, 01:18:28 am »
Добро, ама празни идеме натака, а на враќање со нас 1 тон товар... али не е битно, сеа моментално возам бензин од лук оил колата ми иде подобро, и помалце ми троши...

во споредба со окта и макпетол, им давам голема предност на лукоил.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #283 на: 10 Март 2011, 09:21:11 am »
На плин иако е глупо мангуп да се правам, за друго се става плин, но сепак доволно за тоа твоето пуканки да го направам.
;D tamam rabota da nemozes. Na plin imas 135ks i ako nemozes da pomines 66, benzinot i skorceto  :P

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #284 на: 10 Март 2011, 10:19:28 am »
Кој кажа дека има 135 коња, пак читаш напишани работи.