Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 265112 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #180 на: 17 Февруари 2011, 17:01:52 pm »
Aj ke ti postavam edno logicko prasanje.Imas dve koli potpolno identicni,ista karoserija,ist motor i ista tezina i identicno gorivo.Vo ednata kola si ti a vo drugata tvoj prijatel.Odete da receme na nekoja avionska pista.Ti ja zabrzuvas tvojata do 2500 vrtezi vo vtora brzina na menuvacot i onoj moment koga ke gi postignes tie 2500 uklucuvas stoperica i meris 10 min i vozis konstantno na 2500 vrtezi vo vtora brzina a prijatelot tvoj ke ja zabrza drugata kola do 2500 vrtezi no vo 3 brzina na menuvacot i koga ke dobie 2500 meri 10 min vozenje vo treta brzina.Po istekot na tie 10 min. zastanuvate so dvete koli.Prasanjeto e koja kola ke potrosi poveke gorivo za tie 10 min. vozenje?
gore-dole isto, samo taa so 3-ta ke pomine podolg pat...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #181 на: 17 Февруари 2011, 17:06:22 pm »
Таа во 3-та ќе потроши повеќе гориво. :D Поголем е отопорот на ветерот, поголемо е триењето на гумите, поголеми се загубите во пренос и тн. Во секој случај, ако се мери потрошувачка по километар, таа во 3-та ќе има доста подобри бројки.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен audiofil

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
« Одговори #182 на: 17 Февруари 2011, 17:14:29 pm »
Таа во 3-та ќе потроши повеќе гориво. :D Поголем е отопорот на ветерот, поголемо е триењето на гумите, поголеми се загубите во пренос и тн. Во секој случај, ако се мери потрошувачка по километар, таа во 3-та ќе има доста подобри бројки.

Tokmu taka no malku mi e cudno ona sto go kazuva Deni za voziloto na VW sto ima 7 brzini. Inzenerite sedmata brzina ne ja napravile so pomal zapcanik od zapcanikot za standardnata 5 brzina za da moze da se dobijat 2200 vrtezi pri brzina od 140 ili 150 km na cas.Koe fajde e sto ima 7 brzini koga ne se namaluvaat brojot na vrtezite bidejki krajniot zapcanik ne e pomal za da se postigne pogolem prenos a toa e neophodno za pomala potrosuvacka na otvoren pat.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #183 на: 17 Февруари 2011, 23:05:36 pm »
Koga tvojata kola bi imala i 6 brzina vo menuvacot na 120km/h brzina uste pomalku ke potrosi otkolku na 90km/h vo 5 brzina. ;)
Не е баш така. Забораваш дека со зголемувањето на брзината отпорот на воздухот и патот расте експоненцијално а не пропорционално.
Кога ќе удриш математика во 6-та 120 и 5-та 90 веројатно исто ќе потроши +/-

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #184 на: 18 Февруари 2011, 03:05:35 am »
Pa najverojatno zatoa ja naprajle so 5 brzini ne so 6, 7 itn...
Inaku eve na primer edna posaglam kola, da recime 150ks da imat i 3000 cc. Na primer maksimumot na vrt. moment e na 3000 obrtai. Vo prva-vtora na 3000 obrtai ke urlat motorot, ako ne crknit, dodeka vo posledna brzina bi trebalo da raboti normalno.
Druga rabota, ako prajme muabet za otpori i trienja, biejki vozime so 2ra i 3-ta, vo spomenatiot primer, brzinite se mali, razlikite ne se mnogu golemi(na primer vo 3-ta da se svizime 100 pati pobrzo nego so 2-ra), pa mozat tie parametri da ne se zemat vo predvid, t.e. ke imaat malo vlijanie.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #185 на: 18 Февруари 2011, 08:19:38 am »
Бицикле

80% од тоа што го кажа не го сватив, т.е. не ти ја сватив поентата. Поготово тој делот со урлањето и цркнувањето ич не ти го разбрав. Нема никаква логика моторот да работи нормално во крајна брзина на одреден обрт, а да има проблем во прва и втора каде има 1/5 или 1/10 од отпорот кој ќе го има во последната брзина. И на 3000 вртежи нема да урла ниту еден мотор произведен во последниве 40 години, туку напротив ќе работи сосема смирено.

Што се однесува до потрошувачката, ти ако возиш на ист обрт во 2-ра и 3-та, за исто време секогаш ќе потрошиш повеќе гориво во 3-та брзина. Никогаш нема да потрошат исто, па макар разликата да биде 5% или 10%. Неможеш да занемаруваш разлика во брзина од 25%, на брзини поголеми од 30км/ч.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #186 на: 18 Февруари 2011, 18:22:54 pm »
Epa vozi ja so prva so vkraj turaza ke ja svatis poentata, na poteskiot nacin :) Vozi ja so poslednata brzina so v kraj turaza- nema da ima maka.  moze da raboti bez problem na 3000 rpm prva, ama dava nekoj zvuk napnat, da ne reca bara vtora, toa mi bese muabetot.  Baska koj normalen vozi so prva na 3000 obrtai podolgo od 50 metri(osven vo nekoj si ekstremni uslovi). Drugo razlika od 5% ne e nekoja golema, a i vo zadaci od fizika retko sum sretnal da se spomne otpor na vozduh. sekako ne smee da se zanemari na pogolemi brzini. Sega ne go znam bas grafikot kako bi izgledal, ama po moja pretpostavka pri brzina od 25 i 40 km na saat nema nekoja si golemauloga.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #187 на: 18 Февруари 2011, 18:29:51 pm »
Ej, еден колегијален предлог од тежок бензинаш (башка тетоец) :) А да не си се замарате со тоа потрошњата толку у грамови и да си уживате у вожњата? Вас ви е битно задоволството или парите? Па нормално бре људи дека сваки ќеиф се плаќа ! Кај живите вие :D И свака добра цура си има своја цена, е сеа ако си толку си цинцар ... заврши си сам работа ;D Така и со колите - кога се гаражирани се најекономични ;)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #188 на: 18 Февруари 2011, 18:48:22 pm »
e taka e , ama vo sekoj slucaj bese podobro koga dedo mi go polnese cel rezervoar so eden chek, koga bese 25 denari benzinot ...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #189 на: 18 Февруари 2011, 19:32:48 pm »
Ej, еден колегијален предлог од тежок бензинаш (башка тетоец) :) А да не си се замарате со тоа потрошњата толку у грамови и да си уживате у вожњата? Вас ви е битно задоволството или парите? Па нормално бре људи дека сваки ќеиф се плаќа ! Кај живите вие :D И свака добра цура си има своја цена, е сеа ако си толку си цинцар ... заврши си сам работа ;D Така и со колите - кога се гаражирани се најекономични ;)

Сите коли што сум ги имал досега пред оваа биле бензинци, ама си го возев за себе, за таму ваму и минев по едвам 7 -8 илјадарки годишно. И кога пак би купувал само за тамте-вамте и ќеив терање, пак би земал бензинец...најискрено...нека троши колку сака...само ќеив да праи. Не оти сега возам дизел па да се трескам и да навивам за дизел. Ама со поминати скоро 9.000 за нешто фазла од 4 месеци (ем зимно време послабо патувам) немаше како да купам бензинец....!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #190 на: 18 Февруари 2011, 21:05:41 pm »
Epa vozi ja so prva so vkraj turaza ke ja svatis poentata, na poteskiot nacin :) Vozi ja so poslednata brzina so v kraj turaza- nema da ima maka.  moze da raboti bez problem na 3000 rpm prva, ama dava nekoj zvuk napnat, da ne reca bara vtora, toa mi bese muabetot.

Јас бидејќи стварно не го разбирам муабетот, ќе ја прескокнам оваа тура. Може сум стварно глуп па не сфаќам... ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #191 на: 18 Февруари 2011, 21:52:02 pm »
Epa vozi ja so prva so vkraj turaza ke ja svatis poentata, na poteskiot nacin :) Vozi ja so poslednata brzina so v kraj turaza- nema da ima maka.  moze da raboti bez problem na 3000 rpm prva, ama dava nekoj zvuk napnat, da ne reca bara vtora, toa mi bese muabetot.

Јас бидејќи стварно не го разбирам муабетот, ќе ја прескокнам оваа тура. Може сум стварно глуп па не сфаќам... ???
Ni jas veruvaj...

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #192 на: 20 Февруари 2011, 19:12:20 pm »
Абе луѓе која кола троши малку на скоро 80 ден. за литар бензин и некоја си плата од 300Е ??? Јас мислам дека повеќе нема лезет и економичност ни од плин ни од нафта...
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #193 на: 20 Февруари 2011, 21:02:22 pm »
е нема, ама нема ни што да се прајт... и намалувачка од 10% нема да ни го мени животот којзнае колку... еее Америка... плата 2000 долари просечна, бензин со галони точат, и ќе се замааат американциве као да штедат на бензин :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #194 на: 20 Февруари 2011, 21:29:09 pm »
Ima amerikanci tuka?
Na primr Baznai mora da e japonec. Moze Marsher e yankee lol