Автор Тема: Чистење на фарови....  (Прочитано 199422 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: Чистење на фарови....
« Одговори #45 на: 07 Мај 2011, 13:19:03 pm »
Па чисти да ти кажам, мало површина е шалтаблата на моторчето, и неможеш све убаво да фатиш, иначе користев сензодајн, као најубава и најскпа паста е за заби :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #46 на: 07 Мај 2011, 14:07:03 pm »
и Kolynos брка работа... испробано... :P

a Sensodyne е нешто...ептен екстра... со таква ни зуби не мијам... :P

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #47 на: 07 Мај 2011, 14:13:37 pm »
и Kolynos брка работа... испробано... :P

a Sensodyne е нешто...ептен екстра... со таква ни зуби не мијам... :P

Eпа за здравје, да га ебем... 250 денари не ги жалам :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #48 на: 07 Мај 2011, 14:52:19 pm »
така де. битно има ефект, и вредело...

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #49 на: 16 Мај 2011, 12:00:41 pm »
 :) :) :) се имам изнагледано на чистење фарови во Home Made продукција,потоа идат и кажуваат како дома немале што да прават па зеле да ги чистат фаровите,ама не испаднале добро па дрн дрн,некој со лак ги попрскал за светат,сега пред велигден имав еден Santa Fe џип,типов зел нитро разредувач  :o и почнал да ги чисти фаровите сам,а предходно ми се јави да закажи полирање на фаровите,арно ама му се видело скапо 600денари за двата,и тпов тријај тријај крпче и разредувач  :o :o :o и утрото во 08.00часот ме разбуди од спијање,кога ќе видам што ќе видам  :-X ,сепак тоа ми е работа,за три часа работа си дојдоа фаровите како нови,оставете некој што се занимава со таа работа да си го одработи своето професионално,се изначитав по форуми како сами си ги полирале фаровите и испаднале убаво,секој фар е прекриен со слој од поликарбонат,ако не знаеш што е тоа,подобро не почнувај работа околу тоа,и од кога ќе се симне тој слој,што потоа  ??? за колку време ќе трае  ??? ,тоа се факти кои редко кој ќе ги признае,заштита на фарот после шмирглање и полирање  ??? што е тоа  ???,150денари е ефтино перење ауто во перална а 600 денари скапо репарирање на фарови  ::) ::) ::),за да не дојди до заматување и пожолтување на фаровите еве еден мој бесплатен совет,избегнувајте автоперални каде што не знаете со што ви ги перат колите,четки и сунгери на фаровите никако,најбезбедно е со рака,и шампон,одвреме на време секој треба да има некаков восок дома за заштита,било кој производител е добредојден,премачкувајте ги фаровите барем еднаш месечно после перење на возилото со восок,ова важи само за нови возила со неоштетени фарови,за постари возила со оштетени фарови,матирани и пожолтени постапката е пообемна и трае два три часа  :P

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #50 на: 16 Мај 2011, 13:09:37 pm »
:) :) :) се имам изнагледано на чистење фарови во Home Made продукција,потоа идат и кажуваат како дома немале што да прават па зеле да ги чистат фаровите,ама не испаднале добро па дрн дрн,некој со лак ги попрскал за светат,сега пред велигден имав еден Santa Fe џип,типов зел нитро разредувач  :o и почнал да ги чисти фаровите сам,а предходно ми се јави да закажи полирање на фаровите,арно ама му се видело скапо 600денари за двата,и тпов тријај тријај крпче и разредувач  :o :o :o и утрото во 08.00часот ме разбуди од спијање,кога ќе видам што ќе видам  :-X ,сепак тоа ми е работа,за три часа работа си дојдоа фаровите како нови,оставете некој што се занимава со таа работа да си го одработи своето професионално,се изначитав по форуми како сами си ги полирале фаровите и испаднале убаво,секој фар е прекриен со слој од поликарбонат,ако не знаеш што е тоа,подобро не почнувај работа околу тоа,и од кога ќе се симне тој слој,што потоа  ??? за колку време ќе трае  ??? ,тоа се факти кои редко кој ќе ги признае,заштита на фарот после шмирглање и полирање  ??? што е тоа  ???,150денари е ефтино перење ауто во перална а 600 денари скапо репарирање на фарови  ::) ::) ::),за да не дојди до заматување и пожолтување на фаровите еве еден мој бесплатен совет,избегнувајте автоперални каде што не знаете со што ви ги перат колите,четки и сунгери на фаровите никако,најбезбедно е со рака,и шампон,одвреме на време секој треба да има некаков восок дома за заштита,било кој производител е добредојден,премачкувајте ги фаровите барем еднаш месечно после перење на возилото со восок,ова важи само за нови возила со неоштетени фарови,за постари возила со оштетени фарови,матирани и пожолтени постапката е пообемна и трае два три часа  :P
Ова не важи за стаклени фарови така, или ???

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #51 на: 16 Мај 2011, 13:25:21 pm »
Нормално бе џиџи дека не важи...
Јаз и затоа си ја сакам 306-ката...Мек ентериер, рикаро седишта, тешки врати, удобна вожња, стаклени фарови итн итн...
Во денешниве возила од нејзина класа ниедна го нема она што мојата го има...ама јбга...тоа ти е маркетинг и политика на компаниите...Цената на возилата паѓа за сметка на квалитетот и изработката...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #52 на: 16 Мај 2011, 13:46:03 pm »
токму така,и ретко кое француско возило има пожолтени фарови,зборам за пластичните фарови,најлесно е со стаклени,лесно се отвораат и се чисти стаклото со средство за полирање стакло,како и сочивото на кое треба да се внимава да не се прска со никакво средство,само со чист памук нежно без стегање да се пребрише,досега од француски фарови имам исполирано само c2,c5,c1 и xsara по едно возило,поликарбонатот што служи за заштита на пластиката е највисококвалитетен,мерцедеси од врвна класа S,ML,E,C имам работено,дури и врвот на Toyota ...Lexus,и не ме чуди фактот што сите мушерии сакаа загарантирана дискреција, право на клиентите,а за останатите како пасат,ауди,астра,матиз,нубира,ланос...............,не патат од скапи комлекси  ::)

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1818
« Одговори #53 на: 18 Мај 2011, 17:53:19 pm »
Поучен од погоре напишаното, денес земав паста за заби Kolynos и пешкирче и земав да ги чистам фаровите.
После 10-15 минути добро триење имаше и повеќе од добар ефект.

Еве неколку слики пред и по чистењето :

Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #54 на: 18 Мај 2011, 17:57:10 pm »
Ете така! Бравос, да видиме ризлатс!

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1818
« Одговори #55 на: 18 Мај 2011, 18:01:54 pm »
Многу убаво излегоа не ми се веруваше дека паста за заби ќе заврши толку голема работа.
Само десниот фар е малку пукнат и има минимално прашина внатре, ќе треба некој ден да се отвори и убаво да се исчисти и од внатре :)
Never drive faster than your Angels can fly.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30064
    • CARclub.mk
« Одговори #56 на: 18 Мај 2011, 18:10:33 pm »
Ихааа, која разлика. Не ми се верува дури!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #57 на: 18 Мај 2011, 18:13:13 pm »
Богами ни мене :) Како и да е - Браво и за мајсторот и за идејата ;)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #58 на: 18 Мај 2011, 18:13:38 pm »
Schmitt другар, знаеш што приметив... дека поубаво е да се трие... на мокар фар, и мокро крпче... за да не избега одма пастата...

Значи прво намокриго го крчето па на него стави му паста... и после триј...

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #59 на: 18 Мај 2011, 18:15:50 pm »
Богами ни мене :) Како и да е - Браво и за мајсторот и за идејата ;)

Гледаш и кај мене, на моторчето каква разлика има, врати на една страна и види...

Прво направив на мокра шалтабла и суво крпче, и избега одма пастата, а после со мокро крпче и боље резултати имаше...