Автор Тема: Чистење на фарови....  (Прочитано 254766 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6402
Одг: Чистење на фарови....
« Одговори #915 на: 10 Август 2026, 14:33:11 pm »
@bramovsk Кога ми требаше ја земав веќе спремна од другар што ги друка и ги користи на терен да заврши работа со алат кај шо нема услови за струја и сл. Веќе е со манометар на неа наместен, ма да имам јас ставено под рачката на пиштолот и манометар и филтер за влага. Компресорот ми е 24л безмаслен "бесшумен" од Лидл и е пес бавен за друкање. Вака ја врзуваш на компресор и си дуплирал/триплирал капацитетот на воздух.
Нема гајле ако не претерваш  без престан да работиш па да лупа компресорот нон стоп.
А и имам приметено 24,50 и нешто поглемите компресори скоро сите марки истиот мотор ко користат и за 24ка и за сите поголеми.
Air expansion tank, има купишта видеа по јутуб и за купечки и за од боца.
Битно е да не е некоја скапана од пред комунизмот,  ако е од плин да се наполни со вода дур не прелие и да се преврти наопачки за да доизлези од внатре се од безбедносни причини ако планираш да вариш нешто на неа,вентилче за влагата испуштање и сл,  ако не ќе ја превртуваш ако не ја користиш подолго да не седи влага/вода внатре.
Еве некој неандреталски пример, како шо користев , сигурно има и попаметни видеа по HAССР стандарди :D

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #916 на: 10 Август 2026, 16:10:06 pm »
Јас не би се амбицирал да фарбам коли ама за мебел би било супер . Проблемот е што плинските боци намерно имаат фитинци кои не одат баш директно у боца со она што е стандард за компресори. Значи на врвот на боцата мора да се стави нешто да го конвертира од плин во воздух. Е сеа другата верзија е тракторска гума :)

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1030
  • The best or nothing.
« Одговори #917 на: 10 Август 2026, 18:06:21 pm »
Ух, каде спомна изопропил алкохол. Каде го најде него? Ми требаше за да топам калофониум, за пцб плочки... И не најдов никаде, за жал.

На тема фарови: Морам да користам покрупна градација бидејќи самите фарови се во очајна ситуација. Толку се жолти, како фарбани со боја да се.

Во врска со фитинзи, нека не те плаши тоа. Дреар ќе ти направи редуцир.  :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2600
« Одговори #918 на: 10 Август 2026, 19:24:00 pm »
Ух, каде спомна изопропил алкохол. Каде го најде него? Ми требаше за да топам калофониум, за пцб плочки... И не најдов никаде, за жал.

На тема фарови: Морам да користам покрупна градација бидејќи самите фарови се во очајна ситуација. Толку се жолти, како фарбани со боја да се.

Во врска со фитинзи, нека не те плаши тоа. Дреар ќе ти направи редуцир.  :)

https://www.interhem.com.mk/en/

Само плаќањето мора да е преку уплатница со фактура.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #919 на: 10 Август 2026, 20:04:24 pm »
Стоеше едно шише кај мене во шупа ама не знам од кога. За електроника нема друго за фарови одмастување може и етанол од Алкалоид.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk