Автор Тема: Чистење на фарови....  (Прочитано 199670 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Чистење на фарови....
« Одговори #720 на: 20 Октомври 2020, 08:05:50 am »
Па штом велиш си задоволен стави некоја слика и пушти контакт.

Отсутен jovce.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #721 на: 16 Ноември 2020, 22:30:18 pm »
Здраво уште еднаш, ова е мојот прв пост после претставувањето. Како што кажав во мојот прв пост се одлучив да се регистрирам поради добрите теми па ајде да постирам во темата која и беше причина да се регистирам...барајќи го совршенството. Ја исчитав темава од прва до последна страна и свака част мајстори за изработеното.

Ќе постирам слики од моето аматерско полирање кое признавам го научив од YouTube, се надевам ќе научам уште нови работи и нормално доколку би знаел би помогнал и јас 😊

Најпрво тестирав на мојата кола бидејќи фаровите беа лоши а во мојот град ми бараа 2000ден за надворешно полирање т.е. лакирање во кое тука прочитав дека не се препорачува.

Шмирглав со водени шмиргли со градација 1000/2000/3000 па потоа полирање грубо па фино( полирите ги купив по 100гр и ме чинеа 560ден). За марка не памтам искрено ама знам дека едно шише беше 2800ден, црно по боја, имаше 3 врсти на полирот но ми  дадоа само за грубо и фино.

Па еве слики од мојата кола, а подолу и од другарчиња на кој им ги направив од кејф.

Од другарчињата ⬇️

За жал на голфот заборавив да ги сликам пред полирање :/)

« Последно менување: 16 Ноември 2020, 22:36:42 pm zeroSignal »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #722 на: 17 Ноември 2020, 10:24:12 am »
Клабери, сакав да ги исполирам фаровите. Не се во многу лоша состојба, но левиот ме нервира.
Бев да прашам за полирање, мајсторот рече дека фаровите претходно биле лакирани   :-[ Се познава лакот, се лупи на некои места.
Рече дека треба да се извади предниот браник и да се исшмирглаат од лакот, па после да се полираат. Некако многу ми е замарање да вадам цел браник...

Како да средам/исполирам фарови претходно лакирани?

@dame @Roci help!
Предлог каде да ги средам?

@NNN - Дај бројче/контакт од мајсторот што ти ги лакирал, сигурно и симнува лак?
« Последно менување: 17 Ноември 2020, 10:59:24 am balanar »

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #723 на: 17 Ноември 2020, 18:38:45 pm »
Ubavo ti rekol majstorot 🙂

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #724 на: 20 Ноември 2020, 21:36:13 pm »
Клабери, сакав да ги исполирам фаровите. Не се во многу лоша состојба, но левиот ме нервира.
Бев да прашам за полирање, мајсторот рече дека фаровите претходно биле лакирани   :-[ Се познава лакот, се лупи на некои места.
Рече дека треба да се извади предниот браник и да се исшмирглаат од лакот, па после да се полираат. Некако многу ми е замарање да вадам цел браник...

Како да средам/исполирам фарови претходно лакирани?

@dame @Roci help!
Предлог каде да ги средам?

@NNN - Дај бројче/контакт од мајсторот што ти ги лакирал, сигурно и симнува лак?
Да, сигурно симнува лак.
Ги вади скроз фаровите, го симнува лакот, па ги лакра со квалитетен лак.
Игор - 070 306 050

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 963
« Одговори #725 на: 25 Ноември 2020, 14:04:50 pm »
Најдоброто видео кое сум го видел за чистење и реставрација на пластични фарови  8)

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #726 на: 25 Ноември 2020, 14:22:57 pm »
Јас да се пофалам со искуството кое го имав во Олимпиа Моторс.

Имено, фаровите на мојот Спортаж во аглите беа веќе заматени, најверојатно поради претходно лошо одржување а и поради нанесен безбоен слој лак на истите. Случајно отидов во Олимпиа да ми ги исполираат фаровите каде што и они кажаа дека има слој од лак кој почнал да се лупи. После 1 час макотрпна работа, откако го изнесоа возилото јас бев навистина изненаден како испаднаа, буквално како нови од фабрика без никакви грепки или заматеност. Е сега таму не ставаат никаква заштита, макар што тоа и не ми е толку битно бидејќи возилото е гаражирано и сам се трудам да учествувам во чистење на истото така да сигурно долго време ќе бидат така. За таа услуга ми наплатија 600 денари што е навистина ѓабе пари би рекол со оглед на резултатот.

Пофалби за дечките од Олимпиа Моторс.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #727 на: 25 Ноември 2020, 14:27:09 pm »

Имено, фаровите на мојот Спортаж во аглите беа веќе заматени, најверојатно поради претходно лошо одржување а и поради нанесен безбоен слој лак на истите. Случајно отидов во Олимпиа да ми ги исполираат фаровите каде што и они кажаа дека има слој од лак кој почнал да се лупи. После 1 час макотрпна работа, откако го изнесоа возилото јас бев навистина изненаден како испаднаа, буквално како нови од фабрика без никакви грепки или заматеност. Е сега таму не ставаат никаква заштита, макар што тоа и не ми е толку битно бидејќи возилото е гаражирано и сам се трудам да учествувам во чистење на истото така да сигурно долго време ќе бидат така. За таа услуга ми наплатија 600 денари што е навистина ѓабе пари би рекол со оглед на резултатот.

Toa e круцијално инаку за 6 месеци до година дена ќе имаш пак кариес. Размисли за некаква заштита.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #728 на: 25 Ноември 2020, 17:11:17 pm »

Ова е одлична цена како за без заштита, поштено, може таму да отидам.
Уште препорака за керамичка заштита кај да ставам...  @Deni

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #729 на: 25 Ноември 2020, 17:13:36 pm »
Дали некаде во мк сте сретнале ваква клешта како на сликите? Се користи за отварање фарови

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #730 на: 25 Ноември 2020, 18:47:31 pm »
Клештава е за тапацири и пластики вадење, т.е. специфично за пластики закачени со пластични „жабици“. Барај ја како таква, да не те гледаат чудно кога ќе им речеш за фарови :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #731 на: 25 Ноември 2020, 18:48:55 pm »
Знам, ама немам идеја как да барам

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #732 на: 25 Ноември 2020, 19:33:16 pm »
Da vidis vo kupi alat ,hubo ,eftinija,merkur...

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #733 на: 27 Ноември 2020, 20:20:29 pm »

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 963
« Одговори #734 на: 30 Ноември 2020, 08:58:13 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Фала на инфо, го однесов Леонот во саботата има слики на тема кај мене :)