Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 264431 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Одг: Совет за часовник
« Одговори #450 на: 18 Октомври 2015, 17:38:34 pm »
Плус тоа ако во сервис ти го заебат тие ќе си платат. Јас не викам некој q&q да носиш на сервис...ама ако имаш бренд часовник носи го во сервис

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #451 на: 19 Октомври 2015, 10:37:53 am »
Тешки професионалци. Расипан микрофон на телефон не спаѓа под гаранција. Исто така и расипана усб порта. Ај што беа платени па и телефонот пробаа да ми го дадат со 3 штрафчиња помалце.

Микрофон и усб порти се основен дел од хардверот, освен ако не си го оштетил механички телефонот (ако има видливи знаци) - мораат да испоштуваат гаранција.
Или прашај си овде:
http://www.opm.org.mk/

Во најлош случај, има начини како целосно да го прее*еш телефонот, па едноставно да мораат да го заменат/поправат.

ОН: во МајТајм ми наплатија 300денари за промена на батеријата - демек квалитетна била. Ако не потрае бар некои 2-3години, ми влагаат на игнор листа (оригиналната батерија траеше 6-7 години, а досега заменските, од пола година до година и пол).
« Последно менување: 19 Октомври 2015, 10:43:47 am Van »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #452 на: 19 Октомври 2015, 11:19:49 am »
Види не секогаш е добро долго време да имаш иста батерија. Ама 99% тераат дури не цркни :)

Под долго време мислам 5+ години.

Јас ги менувам на 3 години без разлика каква е состојбата.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #453 на: 19 Октомври 2015, 15:28:57 pm »
Сакаш да кажеш дека они уствари за мое добро мислат (кога скапо ми продаваат неквалитетни батерии)?  ;)

Шала на страна, едно решение би било да се најде добар онлајн вендор и да се нарачаат 4-5 комада - ама батерии не добро да се чуваат долго време (најверојатно овие што ми ги увалуваат исто така се стари).

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #454 на: 19 Октомври 2015, 16:43:34 pm »
Се зависи каде носиш и за кој бренд се работи. Сигурно нема да те заебаваат за добар бренд макар и да е пониска класа.

Ако е за некој Q&Q да, ке ти увалат кинеска батерија ...

Официјален сервис, не може да има такви заебанции со батерии и да се случи нешто, сами си ги сносуваат трошоците за санација.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #455 на: 20 Октомври 2015, 09:45:20 am »
Мене за Calvin Klein-от ми бараа 2700 во Божиновски, а за Tissot 2200, за промена на батерија вон гарантен рок (додуша кажаа и некое чистење било вклучено). Ми беше ептен скапо, ги однесов во Марвин (Битола), заедно со Esprit (земен од Ск, не ни прашав во официјален) и на сестра ми некои од Божиновски исто. Најскапата батерија беше 250 (таа за Calvin-от, останатите по 150). Идентична батерија како што беше внатре (фабричка). Презадоволен, еве поминаа неколку месеци, сите часовници се во топ состојба.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #456 на: 20 Октомври 2015, 10:15:33 am »
i jas razmisluem da si kupam nekolku casovnici za razlicni priliki a ne da gi spiskam site pari na eden saat i da go nosam i u bermudi i u kravata...  ;)
Zato razgleduvam saati od sredna klasa so nekoja cena 2-3 iljadarki...
Me interesira b-watch kampanjava 80% popust na vtoriot saat vazit za site pounudi ?? taja mi e najlogicna

« Последно менување: 20 Октомври 2015, 10:33:44 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #457 на: 20 Октомври 2015, 12:46:18 pm »
Важи за сите и секогаш поефтиниот саат е тој на 80℅ попуст.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #458 на: 20 Октомври 2015, 13:00:30 pm »
Јас имам Tissot, два Esprit-а, Poljot, а сум имал Swatch и обични други саатчиња.

До сега само од Swatch-от не сум бил многу задоволен, ама не дека беше нешто лош.

Најмногу очекувања имам од Tissot-от, ама па го чувам како очите и не го носам постојано :D :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #459 на: 20 Октомври 2015, 13:11:00 pm »
Генерално, верувам во принципот на овластени сервиси. Ова сме го верглале многу пати, ама се сведува на една единствена работа - одговорност. Овластениот сервис има одговорност да ја заврши работата како што треба, и понатаму да стои зад направеното. Маалски мајстори (колку и да се добри, и не би се дрзнал да оспорувам нечиј квалитет) и (скраја да е) пазарски тезги ја немаат таа одговорност.

Без разлика колку пари сум го платил саатот, едноставно сум мераклија на саати и сакам саатите да ми работат како што треба. Не ми прави разлика дали еднаш во 2-3 години ќе дадам 100 или 300 денари за батерија, дури и не ми прави (толку многу) разлика колку ќе трае батеријата - сакам да е правилно сменета, со правилен алат и со правилна батерија. As simple as that.

Плус, да не праиме муабет колкави инвестиции се потребни и колку трошоци се направени за правилна обука на кадар, набавка на соодветен алат, итн, итн, итн. Соодветно на тоа, оправдана ми е и повисоката цена на саатот (во некои нормални граници, нели) и повисоката цена на батеријата.

Знам за пар луѓе што купиле Касио (од проверена продавница) и што наебале со сумњиви батерии бидејќи им било скапо да ја сменат батеријата во официјален сервис.. Праиме муабет тука за протечени батерии, неправилно наместени, неправилно затворени (па влегло вода), итн..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #460 на: 20 Октомври 2015, 13:13:42 pm »
Ако се менува на 3 години батерија, и кошта 200 денари - тоа ви е проблем?

Нешто изгледа утињам...

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #461 на: 20 Октомври 2015, 13:39:13 pm »
Deni, а што кажеме бе ние со по 5-6 часовника, знаеш ли ти колку пари се тоа за батерии бре, па за тисотот е ~2400 замена на батерија!!! Секако дека се шалам, за ефтини саати и јас идам на пазарче кај дечкото на тезгите, го знам дугачко време, ок си е, ама нема никакви шанси да му дадам да ми го отвори тисотот иако и он носи еден. Како што рече Зеро, кај овластен, ако има некој проблем при нивна интервенција, имаат обврска да го решат. Ако имаш некаков проблем со нив, ке пратиш едно мејлче во централа ке видиш како ке го решат. Со маалски дуканчиња немаш вакви опции, и сето ова ги кошта овластениве, па нормално се поскапи.

Патем, не сум се пофалил, али ова е лејтест во колекцијата и за среќа, нема трошоци за батерија, а воедно и Омега гарантира поправка и делови, 20 години по прекинување на производството, а моделов се произведува 45/50+ години :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #462 на: 20 Октомври 2015, 14:19:48 pm »

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #463 на: 20 Октомври 2015, 14:36:29 pm »

Нешто изгледа утињам...

Македонскиот синдром "на пазар е поефтино" е посилен. Зашто да платиш 200 кога на пазарче ја имаш за пеефче бато. Оргинал батерија, Рената.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #464 на: 20 Октомври 2015, 17:15:23 pm »

Нешто изгледа утињам...

Дап. Утињаш.
Ги промаши временските периоди, и сумите (барем во мојов случај).
200 за 3 е ОК. 300 денари за батерија што не трае ни цела година - не е.
Не зборам за последново мењање, ќе видиме тие како ќе се покажат. Ама со тие од дуќанот во Капиштец трговскиот (или во Беверли беше), на двапати истото се случи.

Понатаму, утињаш дека муабетов е и од едукативна цел. Ете на некој со Casio саат, можеби ќе му користи информација да не иде во дуќани каде ставаат батерии кои не траат ни една година.