Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 225972 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Совет за часовник
« Одговори #720 на: 17 Декември 2017, 16:04:40 pm »
Поклон од жена ми за нова година

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #721 на: 17 Декември 2017, 16:49:50 pm »
Фино те чува, богами! Убав поклон! :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #722 на: 17 Декември 2017, 18:44:01 pm »
Поклон од жена ми за нова година (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Хах, истиот го имам веќе десетина години. Casio Edifice EFA-121, одлично саатче, после 6-7 години само пдна бојата на тие квадратчињата  на надворешниот круг, црвено и црно што се. Со здравје да си го носиш.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #723 на: 17 Декември 2017, 20:28:10 pm »
Не е страшно тоа, битно ми е да тера. Фала ти, поубав да си купиш!! Кажи стаклото се гребе ли?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #724 на: 17 Декември 2017, 21:05:06 pm »
Поклон од жена ми за нова година (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кај ги наоѓате вакви жени бе? ;D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #725 на: 17 Декември 2017, 21:54:42 pm »
Не е страшно тоа, битно ми е да тера. Фала ти, поубав да си купиш!! Кажи стаклото се гребе ли?

Па стаклото е минерално, не е сафирно, така да се гребе, ама не е нешто страшно. Издрживо е а и генерално целиот часовник е доста издржив. Го имам носено и во солена вода и нема гајле.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #726 на: 18 Декември 2017, 00:01:10 am »

Јас ја најдов случајно, во Влае

Па стаклото е минерално, не е сафирно, така да се гребе, ама не е нешто страшно. Издрживо е а и генерално целиот часовник е доста издржив. Го имам носено и во солена вода и нема гајле.

Предходниот исто касио, се гребеше многу ама тоа не ни беше стакло, како пластика личеше. А немам навика да вадам саат од рака кога работам нешто, па затоа и прашувам. Се надевам дека нема да се гребе како предходниот.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #727 на: 18 Декември 2017, 16:10:49 pm »
Сафирно е најдобро, ама акрилно стакло (пластика) е подобро од минералното. Акрилот само со паста за заби и со крпче, со неколку минути триење ќе го исполирате како ново.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #728 на: 18 Декември 2017, 16:31:48 pm »
Сафирно е најдобро, ама акрилно стакло (пластика) е подобро од минералното. Акрилот само со паста за заби и со крпче, со неколку минути триење ќе го исполирате како ново.

Акрилно се полира со Polywatch, тоа со паста за заби може да заврши многу лошо. Поливоч ја загрева површината и со триење со крпчето се симнува површински слој. Ако пастата за заби е со ганули може да заебеш работа.
Инаку не би рекол дека минерално е подобро од акрилно, и двете имаат предности и маани. Минерално е многу поцврсто од акрилно, акрилното се гребе многу лесно, ама па и лесно се полира. Минералното тешко се гребе, ама ако се гребне тоа е трајно.
Ист е муабетот и со ремчињата. Титаниумските се многу полесни ама многу лесно се гребат.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #729 на: 18 Декември 2017, 17:33:47 pm »

Не е до жената, до еб*т е. Кој саат, кој грав.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #730 на: 18 Декември 2017, 17:40:42 pm »
Со жената бааги топло држите дома  ;D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #731 на: 18 Декември 2017, 21:21:32 pm »
Хахаххахаа не е толку топло, не беше калибриран саатот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #732 на: 18 Декември 2017, 21:24:36 pm »
Фино те чува, богами! Убав поклон! :)
Па мора, тоа и е работа, да ме чува

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #733 на: 19 Декември 2017, 12:32:33 pm »
Акрилно се полира со Polywatch, тоа со паста за заби може да заврши многу лошо. Поливоч ја загрева површината и со триење со крпчето се симнува површински слој. Ако пастата за заби е со ганули може да заебеш работа.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Одамна сакам да си зеам, ти од каде нарачуваш? И по која цена?
Инаку за помали гребаници паста за заби си функционира, нормално не таква со гранули. Посебно за евтини часовници (како оној ноунејм дигиталниот од некој пост погоре), никој нема да се замара да нарачува Поливоч. А малку паста за заби, крпче, и малку труд, ќе го направи да изгледа милион пати подобро. :)

Цитат
Инаку не би рекол дека минерално е подобро од акрилно, и двете имаат предности и маани. Минерално е многу поцврсто од акрилно, акрилното се гребе многу лесно, ама па и лесно се полира. Минералното тешко се гребе, ама ако се гребне тоа е трајно.
Лични преференци. За мене секогаш е подобро ако со малку труд можам да го „светнам“ стаклото, отколку помалку да се гребе а да не можам (лесно) да го средам. А ќе се изгребе и во двата случаи, ако се носи саатот секако ќе има гребаници, не може да не се изгребе.

Плус забораваме и на една друга важна работа, акрилот е многу поеластичен и потешко се крши при поголеми удари. Минерално стакло е малтене класично стакло, круто е и лесно се крши... Сите работи кога ќе ги соберам, за мене акрилно стакло е прв избор (освен во исклучителни ситуации, „дрес“ часовници кои се носат само во одредени прилики и на кои сафирно стакло е таман).

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #734 на: 20 Декември 2017, 01:15:14 am »
Јас поливочот го купив од ибеј пред некоја година и ме фати 7-8 евра, сега гледам дека го има и поефтино. Али една туба е као... многу! Дополнително си зедов и крпа за полирање од кај еден што продава алат за саатчии и слични знаетчии. Ми го кажа некој од саатчииве, незнам само дали беше Омега или Хронограф.
Околу стаклото, да дискутабилно е и едното и другото имаат предности и маани претежно во одржувањето а имаат разлика и во видливоста која ја нудат.