Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199828 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2610 на: 11 Ноември 2017, 10:35:33 am »
Ако не го стопли парното, ракијата сигурно ќе го прегрее.  ;D ;D

Потврдувам за ракијата :) грее како Кано со 3 сонди.
« Последно менување: 11 Ноември 2017, 11:06:40 am Дибидус »
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #2611 на: 11 Ноември 2017, 18:24:14 pm »
Да тој го работи, инаку на принцип на индукција, во водата се става електролит па пуштена низ наизменично поле со висока фрекфенција се индуцира струја во водата и бидејќи нели водата прави спој се ослободува топлина.

паааа... не е баш така. кај овој систем е молекуларно триење на водата. електролитот има повеќе својства освен електричната спроводливост на водата (дестилирана и дејонизирана користиме), меѓудругото и топлинска преносливост има поголема, емулгациони својства има врз се што допира и нај битното, не се распаѓа и уништува.
молекуларното триење не е постигнато со фреквенција на некои елкетро бранови, туку на сосема друг начин, ама тоа веќе навлага во техничкиот инжинерски дел, каде што треба да водиме дебати од друг карактер, кој за 99% од народот и обичниот корисник се шпанско село...

начелно, КАНО е моја фирма и мој бренд (заштитен), и кано системите ЈАС ГИ ПРОИЗВЕДУВАМ и никој друг. по прашање дискусија за овие системи, сум спремен секогаш да ја водам и да докажувам, но не на форум или било која интернет верзија. Сајтот го сменив годинава, т.е. поточно пред неколку месеци, го обновив, сменет е и изгледот целосно, надополнето е со фотографии, има и примери од демонтирани котли други секако со компарации околу снагата и пресметана потрошувачка, текстовите се корегирани околу грешки некои печатни, но во тие текстови нема да најдете технички зборови, технички примери и технички дефиниции, бидејки тој сат е направен за да може секој да разбере што се нуди, што е поентата и што е целта на овој систем, од проста причина, да може да го разбере секој што не се разбира од техника за греење и климатизација, односно 99% од народот.
од следна сезона ке има и англиска, шведска и германска верзија на сајтот, бидејки се спремам за отварање претставништва таму т.е. имам понуди за извоз организиранње на МОНТАЖА.

затоа, секој што го интересира за овој систем, може да најде инфо на сајтот како текст а може и на тел. да ми се јави секој работен ден меѓу 11 и 21 часот. бидејки, ако се сеќавам, телефон беше забрането да го постираш на овој форум, телефонот мој ке го најдете на сајтот, во подмени контакт (има таму и за меил да пратите опција) или пишете ми ПП, ќе ви го дадам. на истиот број можете и на вибер да пишете, а линк до сајтот имате во потписот на секој мој пост. ;)

п.с. 9 души, активни на овој форум имаат директен контакт со кано систем. ;) 9 души ги уживаат благодетите на кано системот. сликата од погоре, ако не се лажам, три години го имаат веќе...
Колку му е коефициентот на искористување на ел. енергија на системов (без загуби до грејното тело)?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #2613 на: 13 Ноември 2017, 10:42:53 am »
Бараме стан во СК и ни остаа две опции, Настел комплексот во Тафталиџе и Џевахир. Незнам која е поенергетски ефикасна и незнам колку може да им се верува на нив, сите си шират своја пропаганда и имамат комплетно различно решение. Во Настел има централно греење од топлификација а во Џевахир централно на струја. Јас сум многу против топлификација и плаќање секој месец и мислам дека на струја е поефикасно и поисплатливо. Некој со повеќе искуство да сподели мислење?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2614 на: 13 Ноември 2017, 10:50:05 am »
Плаќаш секој месец на топлификација зашто плаќаш на 12 рати, ако сакаш можеш и месец за месец да плаќаш. Кој те лаже дека плаќаш без причина тој поима нема од животот.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2615 на: 13 Ноември 2017, 10:50:28 am »
А си пресметал останати месечни давачки!? Џеваир има месечни плаќања, ако не ги користиш услугите ќе ти е терет за џабе.

Топлификација дава можност и да плаќаш само во грејна сезона, ама сите бираат цела година за да им се распредели трошокот.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #2616 на: 13 Ноември 2017, 11:11:48 am »
Во стан од 65 квадрати за топлификација се плаќа 65 * 30 = 1950 секој месец или 23400 годишно. Моментално ние сме до 5 на работа и ни треба греење од 6 до 12 да кажеме. Со пресметката што ја добивме од Џевахир ние би плаќале за овој период 40е - 50е месечно за греење. Незнам колку месеци во година е потребно греење ама и за 6 месеци е поефтино. Нормално утре со деца ке треба да се грее по цел ден ама и во моменталниот стан кај што сме со топлификација кога сакаме да е топло пуштаме клима или греелка да догрее.

Џевахир имаат 40 денари од квадрат за одржување на зграда. Тука е обезбедување 24/7, чистење и одржување на зграда и рецепција. Кажаа првата година дека е 40 додека да се направи резервен буџет за поголеми зафати и потоа ке се намали на 30 денари. Имаат и систем за ладање на машини со вода и потоа топлата вода се добива скоро за џабе.

Сите го зборат тоа месечно плаќање ама по мое размислување за 68 квадрати стан е 2000 - 2700 месечно. Незнам како иде по другиве згради за одржување и чистење ама мислам дека разликата е 1000 - 1500 денари месечно.

Цената моментално во Џевахир е 900е квадрат а во Настел 1150е за квадрат. 250 факинг евра разлика од квадрат. Незнам на долг период што ке е поисплатливо...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2617 на: 13 Ноември 2017, 11:18:27 am »
Спаѓа тератана во цената на Џеваир? Така ептен би се исплатело.

Кај е зграда, (ваљда не си најгоре) и греено е од доле и горе и од страна, башка изолирана и добри прозори. Ич не би се замарал за греењето, би требало да е доста ефтино.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #2618 на: 13 Ноември 2017, 12:02:18 pm »
Нема теретана во цената. Имало план да се доплати дел во месечните трошкови и да се овозможи пристап до сите пропратни работи како теретана, базен итн ама по последни информации ке се давало на приватни фирми и само ке имало попуст.

Моментално сум на последен 7 спрат и над мене нема ништо. Овие што ги гледам има и над и под мене некој стан. Доста ефтино мислиш за топлификација или на струја?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2619 на: 13 Ноември 2017, 12:07:10 pm »
Па малку енергија ќе треба со што и да се грееш. Новиве згради за тоа барем се добри (квалитетните со изолација)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #2620 на: 13 Ноември 2017, 12:10:11 pm »
Ако идеме со Настел ни кажаа фиксна цена од 30 денари за квадрат преку цела година.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #2621 на: 13 Ноември 2017, 12:45:21 pm »
Spored mene, pred greenjeto ima mnogu drugi pobitni raboti koga se kupuva stan.
Pred se lokacijata, Taftalidze I Aerodrom-Dzevahir se razlika kako vo dva razlicni grada da gledas (Tetovo I Gostivar, na primer).
Potoa cenata, vikas 250eur e razlika od kvadrat. Dali toa znaci deka gledas priblizno ista kvadratura a cenata ne ti e problem, ili vo Taftalidze bi zemal pomal posto e poskap kvadratot? Mnogu pobitna rabota e prostorot koj bi go dobil za ista cena, barem za mene.
Treto, rasporedot na stanovite, dvata ti se ok, ili edniot ti se svigja maaalku povekje, ili ... ?
Mene ovie raboti bi mi bile odlucuvacki, a za greenje sekako deka nema da se izmrzne nigde, a razlika dali bi bila 100eur na godisno nivo. Koga davas 60.000eur (cisto nafrlena brojka) dali vredi da se zamaras za razlika vo greenje od 100eur pa I 200 neka se na godisno nivo.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #2622 на: 13 Ноември 2017, 12:59:00 pm »

Ја сум 3 години под кирија во Тафталиџе и незнам како е во Аеродром да направам разлика во локација и тоа не го толку мислевме. Мислам дека Аеродром е ОК населба. Едино утре ако сакаме да го изнајмуваме или продаваме, полесно ке се продаде во Тафталиџе.
Гледаме трособен стан 65 - 70 квадрати. Во конкретниот случај 65 во Настел и 68 во Џевахир. Разлика во цена е 12.000е повеќе во Настел.
Распоредот на станот е многу подобар во Џевахир, само нема балкон а во Настел има 7 квадрати балкон. Во поглед на внатрешен простор во Џевахир има 10 квадрати повеќе внатрешен простор.

Секако цената е многу битна и да се купи и да се одржува. Тие 12.000е разлика може за 10 - 15 години да отидат во дополнителни трошкови во Џевахир како греење и одржување. Пробувам да си направам своја математика кај ке ми се исплати повеќе да купиме стан на подолг период. Малце по малце ама се собираат екстра трошкови.

За греење и ладење не сум запознаен воопшто и овие во Џевахир и Настел ми презентираа дека системот им е многу економичен и ефтин и дека другиот нечини.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2623 на: 13 Ноември 2017, 12:59:34 pm »
Ако идеме со Настел ни кажаа фиксна цена од 30 денари за квадрат преку цела година.
Јас сум во нова градба и цената е 20денари по квадрат за греење преку бег.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #2624 на: 13 Ноември 2017, 13:15:03 pm »
Koga sme kaj greenjeto, parno na struja mislam deka mnogu mnogu trosi, pogotovo ako sakate ubavo toplo, 23-25 stepeni da vi bide. Ne sum imal nikogas jas iskustvo, no znam lugje sto imaat vgradeno I site do eden ne go koristat posto vikaat smetki za struja 10.000-20.000 denari mesecno im stigale so parnoto. Obicno kotlite se 18kw plus minus, znaes sto se 18kw sekoj saat da ti gorat (kako komparacija, inverter klima da zaokruzime deka trosi 1kw). Prasaj barem koja e jacinata na kotelot vo Dzevahir I napraj si racunica, ili znaes?