Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197975 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2490 на: 29 Септември 2017, 08:16:36 am »
Ние имаме на работа стара Vivax.
Едно време ниту топлеше ниту ладеше.

Кога отворив видов дека филтрите се бетонирани од ѓубре. Ги исчистив и ете ја корни дува грее/лади.

Лупни ја на најмногу степени. Ако лади тогаш, мора да топли.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #2491 на: 29 Септември 2017, 10:12:02 am »
Хмм.. на 32 стешени е ставам, толку е макс,  ќе подува 5 мин, солидно ќе дува после 10 мин како без душа ќе дува па пак ќе се засили и пак ќе омалакса...

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #2492 на: 29 Септември 2017, 10:26:56 am »
Утињаш тоа што климата може да повлече 2kw а не 950w во одредени услови.

Инвертор е и може да модулира од 200w па докај 2000w.

Скоро сите поасални инвертори можат да одат од бар 400w докај 1400w. Незнам некоја со 950w освен некок утепан модел или многу слаб.
Максималната потрошња мора да ја споредиш со максималната моќ. А не просечна со максимална.
Ништо јас не утињам.
Од почеток нагласив дека ДАДЕНИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ на климата не се во ред!!! За климата не знам. нит сум ја користел нит видел во работа.
Јас многу добро знам колку треба да влече во номинален режим, а колку при мин и макс, затоа етаблираните производите на клими во оваа област педантно ги декларираат тие карактеристики за да нема забуни.
Ама кога некој ми декларира номинална влезна моќност, а притоа ми дава максимална излена моќност, ми декларира работа на -30°С, а не дава Pdesign, Tbiv, Ph@Tbiv, а за Еуровент не ни спомнувам тогаш ми брцка со прст во око.
И уште нешто иако на крај не и толку небитно. Компресор во овој ранг би требало да има макс. влезна снага од околу 1,5KW, aко е 2KW баш ме интересира податокот за годишна (сезонска) потрошувачка на енергија - податок кој се задолжени да го приложуваат по новиот европски правилник.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #2493 на: 29 Септември 2017, 10:48:36 am »
Блиската вика ако се прави редовен сервис на климата (еднаш годишно) од нивна страна, покриваат секакво нејзино расипување во 10 годишната гаранција.

Еве ја финатата претпоставувам сервисот 10 -20 ЕУР

Ајде тие што разбираат повеќе да ми помогнат да изберам клима, една страна понапред објаснив што како ми треба
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,6322.msg983154.html#msg983154

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #2494 на: 29 Септември 2017, 11:19:20 am »
Sto ne e za veruvanje kaj gorespomnuvanata klima ne mi e jasno.
Izgleda toa sto nekoi lugje ne se razbiraat vo klimi i ne znaat da procitaat specifikacii, a komentiraat kako najgolemi eksperti (toa e normalno na forum).
Ovaa klima dava mokj od 4200w so 950w potrosena struja sto e najnormalno (Cop 4.4 e toa, cisto za informacija i jas imam klima so istiot Cop), duri i poslabo od pojakite modeli od povekjeto proizvoditeli.
Edinstveno maksimalnata mokj od 7200w e retkost, no ne deka go nemaat Japancite (iako po cena x2 od ovaa, i nemoze da se najdat kaj nas).
Informativno, kolku moze da se ocekuva potrosuvacka na vakva klima. Januari zaeme kakvo bese vremeto vo Skopje, non stop mi rabotese na 23 stepeni den i nokj, potrosi zaokruzeno 2500 denari za cel mesec. Ne kazuvam namerno kolkav prostor. Ja imam furano na povisoka twmperatura pred nekoja godina, 25-26 stepeni, i togas potrosnja bese mnogu pogolema a na ne tolku niski temperaturi kako ovoj Januari.
За неверување е „маркетинг досетливоста“ да се даваат филтрирани и непотполни податоци кои производот го претставуваат како вонземска технологија.
Пресметката на СОР ти е по математика од второ, Еуровент вода можат да ти носат, тие „будали“ во специјални комори варираат температура и влажност на разни температури, а ти ги по*ба со битпазарско дигитронче.
Заради таквата „експертско-маркетиншка“ злоупотребата на СОР и ЕЕР, воведени се ЅСОР и ЅЕЕР.

И чисто за твоја информација, во истиот јануари, мојата клима (деклариран СОР 3,8) не потроши ни 2.000 ден при внатрешна температура од 25°С (и јас овде намерно не спомнувам „некои небитни податоци“ како: големина на простор, тип на објект, изолација, ориентација)

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
« Одговори #2495 на: 29 Септември 2017, 11:51:33 am »
Јас уште во првиот пост кажав дека ќе ја купам климава, баш и не побарав совет дали и колку е добра од вас. Ако не заборавам ќе пренесам искуства следната година, па во реалност ќе се види колкав е тој маркетиншки трик.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #2496 на: 29 Септември 2017, 12:35:19 pm »
Последниов период се изначитавме со брат ми муабети за клими, ваква, онаква, чинела, не чинела... искрено колку повеќе чоек чита толку повеќе прашалници се наметнуваат :)
Некој од искуство кажува, некој од гугл срч, некој од инает...
На крај падна вчера решението, Тешиба инвертер (те шиба топло и ладно :) ) од тие Сузуми Плус...
Нека подзалади скроз, ќе видиме што сме обричиле :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2497 на: 29 Септември 2017, 15:03:08 pm »
^^
Квалитетен уред. Можеби не со најдобар COP на најниски температури, ама на нашиве просечни температури работи прилично штедливо. Ако е димензиониран соодветно според потребите, не се сомневам дека ќе бидеш задоволен.
Од Егејска ќе го шверцаш? :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #2498 на: 29 Септември 2017, 15:28:28 pm »
Може ли некој да ми објасни разлика, предности и недостатоци на парапетните клима уреди. Дали е подобро за греење да се оди со таква единица или класнична високо на зид. Читам различни мислења некој вика тие подобро затоплувале друг како демек пошто зидните од горе земале топол воздух подобро било... Па ако има некој што стварно стручно се разбира да ми објасни.
Потребно ми е за греење во куќа, дневна 35м2 + кујничка 7м2 на прв спрат, спални на втор, надворешни зидови без изолација, дрвена дограма со термопан стакла.
Може да пуштам и скица од распоредот ако некој се нафати да ми помогне околу изборот :)
Генерално нема значајно големи разлики.
Подните можат да се користат кога нема услови за ѕидна монтажа (застаклени ѕидови, ѕидови со завеси, ...), а треба да се избегнуваат кога подот е натрупан со предмети кои можат да го опструираат струењето на воздухот.

Од аспект на ефективноста при греење имаат мала предност во однос на ѕидните бидејќи земаат поладен воздух од подот па ефективната измена на топлина е поголема.
Топлината преминува од повисок кон понизок потенцијал, при греење од фреонот (преку топлоизменувачот) на воздухот. Колку е поголема температурната разлика deltaT толку е поголем и степенот на премин. Бидејќи на подот воздухот е поладен за некои 3-4°С значи дека за некои 5-10% ќе има поефективна измена, а тоа значи за исто количество на предадена топлина ќе треба помал волумен на воздух да помине низ уредот.

Од аспект на чувство на комфорот при греењето со подна изведба, предноста е што ефектот на греење нешто побрзо се чувствува при подна изведба, а особено кај единиците кои имаат и насока на греење долу кон подот (кај одредени модели на почетокот дува и низ отвор странично кон подот) попријатно е чувството во делот на нозете. Сето ова доколку на фронтот на воздушниот ток нема препреки.

Немам лично искуство затоа што во дневниот простор немам погодно место за подна изведба, иако исто како тебе и јас сум размислувал на таа тема. Втората просторија засега е погодна, но монтажата на под ја ограничува евентуалната реорганизација на порсторот во иднина.

Се на се, ако споредиш поден и ѕиден модел од ист производител/модел, најголема разлика е разликата во цена.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #2499 на: 29 Септември 2017, 16:33:06 pm »
Што мислите за климите на Carrier ?

http://energija.com.mk/?page_id=380

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2500 на: 29 Септември 2017, 21:21:40 pm »
Јас имам 4 кериер монтирано кај мене.

2 во канцеларија во Битола, каде се користат за греење најчесто и малку за ладење.
1 Во куќа во Битола која е турбо користена греење и ладење.
1 во Скопје која е малку е користена. Летово слабо ладење и сега малку подгреваме со неа.

До сега ниту една нема кикснато во ниту еден параметар. Ние сме презадоволни од климите.

Сите се XPower Gold inverter. Оваа во скопје ми е од овај актулениот модел и подобар дизајн има.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #2501 на: 29 Септември 2017, 23:09:24 pm »
А оваа iplus inverter?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #2502 на: 30 Септември 2017, 09:49:32 am »
^^
Квалитетен уред. Можеби не со најдобар COP на најниски температури, ама на нашиве просечни температури работи прилично штедливо. Ако е димензиониран соодветно според потребите, не се сомневам дека ќе бидеш задоволен.
Од Егејска ќе го шверцаш? :)
Вчера беше монтирано кај брат ми (мене не ми треба, на парно сум, сите ребра ми се гледаат :) ) и ќе видиме како ќе се покажи на убавите ниски температури :)
Не е од Егејска, од тука е, од Косовска :)
« Последно менување: 30 Септември 2017, 09:58:57 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2503 на: 30 Септември 2017, 12:00:53 pm »
А оваа iplus inverter?

Незнам за овај модел.
Тогаш немаше ваков модел. Имаше само некој многу поскапи.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #2504 на: 01 Октомври 2017, 18:03:48 pm »
Цитирам од мејл од Енергија(тошиба)

Ovoj Pazar vo MK voopsot ne e spremen na R32 freon bidejki bara posebni uslovi za montaza/odrzuvanje nitu kako Freon R32 nemoze da se kupi na pazarot ako treba vo idnina dopolnuvanje.

Па сите оние нови клима уреди се и ќе бидат со р32 , значи ние треба да бараме со р410???
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."