Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199571 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2250 на: 14 Февруари 2017, 16:37:36 pm »
Затоа што е премногу комплицирано да се замараш со Петко-Станко во зградите и треба огромна фирма со масивна корисничка поддршка. Кога работиш со огромни користици проблемите се на многу повисоко ниво, и тие се веќе опремени со стручен персонал кој нема да пламне при првиот проблем.

Големите фабрики може да си достават барање за поврзување, ако има услови сигурно експресно ќе им го овозможат со цел да им земат пари - нормално.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #2251 на: 14 Февруари 2017, 21:51:41 pm »
Бидејќи сеуште со една нога сум решен да земам клими, ама ме кочат буквално истите работи што @osmica8 ги спомна, ме интересира како може да се избегнат, а да се оди со клима?

Најмногу што мене ми пречи се: струењето на воздухот, температурни разлики низ дневната и бучавата.... а да, и струењето на воздухот :)

Ќе постирам скица од станот што сакам да го спремам за греење, па ме интересира мислење на тие што се про клима и про радијаторско греење, според вас како би било најпаметно да се згрее, а да се елиминираат или значително намалат негативните страни од климите, што мислам и @onak ги спомна пред некој пост.

Станот е околу 75 квадрати, на 3 кат (најгоре), има комплет изолација и плоча над мене со изолација.Дневната е на југо-запад, другите соби на западна страна.Лепенка до мене имам друг стран, но е празен, а под мене има луѓе.Локацијата е Битола.Примарно сакам дневната (соба 1) и спалната (соба 3) да ги греам за почеток.Со X ми се означени според мое мислење локациите за клими.Црвениот квадрат ми е просторот каде што ќе се седи и под ниеден случај сакам да има струење на воздух и да се "осеќа" климата.

Дали на пример со монтажа на парапетна клима во локацијата од дневната би се намалиле овие работи со подеднакво загревање на просторот кај климите, или тешко?

Ако со клими не би било можно комплетно греење на станот, пак ќе речам пријатно греење блиску до радијаторско, кое друго решение би било економски исплатливо? Реално не барам најниски сметки (разумно сепак), повеќе ми треба решение со најмалце замарање и да имам без никаков проблем 22-24 степени кога сакам.

Пред некое време Luki мислам ми спомна дека Onak има некои системи што ги прави, па можеби и тоа би било можно ако се исплати.Друга варијанта може да биде како крајна пелети, ама тоа сега ич не сакам.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Vikas ovie prostorii si gledal deka se great so 18-ka i 12-ki? Katastrofa.
Kako sto mozam da izracunam sobite se okolu 12 i 13 m2. Vo taa kvadratura ako stavis 12-ka, pogotovo nekoj poeftin model koi po definicija se pobucni, dobivas prostor koj normalno deka ne e udoben za sedenje. Dnevnata e okolu 30m2 i 18-ka e isto taka predimenzionirana, nepotrebno pogoolema bucava.
Edna od najbitnite karakteristiki kaj klimite e bucavata, a mnogu retko koj ja gleda i ja zima vo predvid. Najeftinite modeli 12-ki ne odat pod 27 pa i 29-30db na najmala brzina. Pa pokraj toa sto se poslabi vo performansi se i mnogu pobucni. A kaj nas najprodavani se bas najeftinite modeli od bilo koj proizvoditel.
Na kraj imas mislenje od korisnicite deka klima nemoze da te zgree ubavo i samo galama i struenje stvara.
So gresen model, da, sigurno se vo pravo.
No, so malku povekje pari vo start za podobra klima, sosema drugo bi bilo mislenjeto.
Solidnite modeli 12-ki imaat 23-24db, duri i okolu 20db vo sleep/quiet mod. Toa veke e skoro necujno.
Jas, na primer, sum imal moznost da se grejam i so pecka na struja, i na drva, i so panelki, sega so klima (ne vo istiot prostor). Klima mi e najdobar nacin na greenje, pred se poradi toa sto sum stoplen a smetkite se duri i smesni za toplinata. Panelki mi se vtora opcija kako izbor za greenje, nemas zamaranje i so niv i ke te stoplat, no smetkata sigurno najmalku duplo. Drva i termo pecki na nikoj ne mu posakuvam. So termoto ke izmrznes, osven ako ja dopunuvas preku den, no togas ke ti treba kredit za da platis struja. A drva, sirot, ke se iznamacis so cepenje, palenje, cistenje, i pak ke ti treba kredit koga ke gi kupuvas.
I da se vratam na tvojot prostor. Vo dnevnata edna solidna 12-ka bez nikakov problem ke zavrsi rabota. Solidna 12-ka e poskapa od 18-ka kakvi sto najcesto se kupuvaat. Ke te stopli isto kako i 18-kata, no mnogu poudobno za ziveenje.
Vo sobata od 12m2 i 9-ka e premnogu. Steta sto 7-ci nemozes da najdes, moras so specijalna naracka ako ti se nafatat da ti donesat, i poradi toa ke ja platis dosta soleno. E bas tuka e bitno da e sto potivka i da nema mnogu pali-gasi momenti (ako e 9-ka), a toa moze da go dobies samo kaj poskapite modeli 9-ki.
Ako sega se vseluvas vo stanot i treba da go opremuvas, polesno e da dades poveke pari za klimi. Skrati malku od aparatite za bela tehnika i ete ti pogolem budzet za podobra klima. Frizider od lupam 20.000den ke ti zavrsi ista rabota kako ista golemina frizider koj kosta 30.000den a samo izgleda poubavo ili poradi markata. Isto i so masinite i so rerna-plotna.
Jas znam mnogu primeri kaj sto se davaat i po 10.000den plus za rerna ili frizider ili masina, samo poradi toa sto ima nekoi funkcii plus koi i retko deka ke se iskoristat. I koga e vo prasanje klima se stedi maksimalno i se kupuva osnoven model. Duri i sestrami go napravi istoto. Edno luksuzno otvoranje na eden element vo kujnata ja cinese kolku povisoka klasa na klima (za mene nesfatlivo mehanizam za otvaranje da kosta 8.000den). A kaj e masinata za perenje 10000den poskapa od normalen model, ili rernata barem 7-8.000den poskapa i toa ne od normalen tuku od nadpresecen model, od normalen model sigurno i 10.000 plus. Ili eden komsija, eden od najjakite advokati vo zemjava, NEO mu visi, pa si ima panelki po doma. No ne mu e problem da gi plati smetkite sto gi praat panelkite, samo na klima treba da se stedi e muabetot.
« Последно менување: 14 Февруари 2017, 21:59:17 pm ogledalo »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг:
« Одговори #2252 на: 14 Февруари 2017, 22:09:01 pm »
Секоја чест огледало. Од збор до збор. Истото и јас го велам.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #2253 на: 15 Февруари 2017, 08:45:38 am »

Игор пред да се одлучиш на кој начин ќе се грееш треба да одредиш дали ќе грееш дел од станот или цел стан. Ти за почеток сакаш да грееш само две соби. Претпоставувам понатака ќе дојде момент (а ќе дојде кога тогаш) кога ќе сакаш и цел стан да го грееш. Ако е така треба сега да донесеш правилна одлука. Со клима т.е инвертери ќе ти биде топло само во собите каде што ги користиш. Верувај дека ќе се навикнеш на струењето на воздухот и на бучавата (субјективно). Температурните разлики освен во собите каде грееш се осеќаат и надвор од нив. Ходниците и купатилото ќе ти се ладни. Ќе оториш врата од соба одма влегува ладен воздух. Во купатило со зимска опрема треба да одиш :). Ќе треба да користиш дополнително панелка за догревање или нешто слично. Тоа ти е плус пари во сметката за струја.

Мој совет ти е доколку буџетот за греење не ти е голем проблем да избереш радијаторско топловодно греење. Секаде низ цел стан ќе имаш иста температура и ефектот на топло-ладно ќе го нема кога ќе отвараш врати. Во купатило со летна опрема се оди :). Дали ќе избереш на дрва, пелети и слично не ти се мешам. Доколку буџетот за греење ама баш не ти претставува никаков проблем тогаш препорака од мене за радијаторско топловодно греење на струја. Нема никакво замарање околу тоа. Ете го имаш членот онак т.е Кано па можеш и со него да се консултираш. Да не испадне дека го форсирам него имаш и слични опции на друг форум.

Дефинитивно планот ми е цел стан да го греам, нешто што најмногу мразам е топло/ладно низ соби, а една од маните со клими ми е тоа што треба врати отворени да држам.Од субјективни причини, не сакам отворени врати низ цел стан.Секако морам да мислам и на блиска иднина каде што ќе има уште еден член на фамилијата дома, па тогаш воопошто не сакам компромиси да правам.

Веќе се консултирам и за системот од Кано, па ќе правам pro's and con's листа.

Никој не го праша едно од најважните прашања - колкав му е буџетот. :)

Искрено немам дефинирано сеуште цврст буџет, сакам прво да видам што би ми ги задоволило барањата, колку би имал трошоци па после ќе решам дали ми е прифатливо или не.Првично размислував во рангот докај 1500-2000 ЕУР ако беше само за клими во секоја соба, ама ако за нешто плус пари (па и дупло) можам да добијам подобро решение, тогаш не ми е проблем да го зголемам буџетот, а да скратам на други глупости во опремувањето.

Кoлкaв и дa му е буџетoт, aкo требa ќе се стисне мaлце. Не е чешмa дa стaви, пa зa 5 гoдини дa јa смени.
Има големи разлики во инвестицијата. Некои од предложените опции, како топлотна пумпа со фенкојлери се многу поскапи од други опции, како на пример пар инвертер клими. А и покрај разликите во пари, и двете опции греат со дување топол воздух и слично ефикасно.

Во поглед на перформанси, дали би добил нешто повеќе со една поголема топлотна пумпа и 3-4 фенкојлери од 3 посебни парапетни клими? Дури мислам не е подобро посебно единици заради редундантност и ефикасност на системот или нема врска ова?

Vikas ovie prostorii si gledal deka se great so 18-ka i 12-ki? Katastrofa.
Kako sto mozam da izracunam sobite se okolu 12 i 13 m2. Vo taa kvadratura ako stavis 12-ka, pogotovo nekoj poeftin model koi po definicija se pobucni, dobivas prostor koj normalno deka ne e udoben za sedenje. Dnevnata e okolu 30m2 i 18-ka e isto taka predimenzionirana, nepotrebno pogoolema bucava.
Edna od najbitnite karakteristiki kaj klimite e bucavata, a mnogu retko koj ja gleda i ja zima vo predvid. Najeftinite modeli 12-ki ne odat pod 27 pa i 29-30db na najmala brzina. Pa pokraj toa sto se poslabi vo performansi se i mnogu pobucni. A kaj nas najprodavani se bas najeftinite modeli od bilo koj proizvoditel.
Na kraj imas mislenje od korisnicite deka klima nemoze da te zgree ubavo i samo galama i struenje stvara.
So gresen model, da, sigurno se vo pravo.
No, so malku povekje pari vo start za podobra klima, sosema drugo bi bilo mislenjeto.
Solidnite modeli 12-ki imaat 23-24db, duri i okolu 20db vo sleep/quiet mod. Toa veke e skoro necujno.
Jas, na primer, sum imal moznost da se grejam i so pecka na struja, i na drva, i so panelki, sega so klima (ne vo istiot prostor). Klima mi e najdobar nacin na greenje, pred se poradi toa sto sum stoplen a smetkite se duri i smesni za toplinata. Panelki mi se vtora opcija kako izbor za greenje, nemas zamaranje i so niv i ke te stoplat, no smetkata sigurno najmalku duplo. Drva i termo pecki na nikoj ne mu posakuvam. So termoto ke izmrznes, osven ako ja dopunuvas preku den, no togas ke ti treba kredit za da platis struja. A drva, sirot, ke se iznamacis so cepenje, palenje, cistenje, i pak ke ti treba kredit koga ke gi kupuvas.
I da se vratam na tvojot prostor. Vo dnevnata edna solidna 12-ka bez nikakov problem ke zavrsi rabota. Solidna 12-ka e poskapa od 18-ka kakvi sto najcesto se kupuvaat. Ke te stopli isto kako i 18-kata, no mnogu poudobno za ziveenje.
Vo sobata od 12m2 i 9-ka e premnogu. Steta sto 7-ci nemozes da najdes, moras so specijalna naracka ako ti se nafatat da ti donesat, i poradi toa ke ja platis dosta soleno. E bas tuka e bitno da e sto potivka i da nema mnogu pali-gasi momenti (ako e 9-ka), a toa moze da go dobies samo kaj poskapite modeli 9-ki.
Ako sega se vseluvas vo stanot i treba da go opremuvas, polesno e da dades poveke pari za klimi. Skrati malku od aparatite za bela tehnika i ete ti pogolem budzet za podobra klima. Frizider od lupam 20.000den ke ti zavrsi ista rabota kako ista golemina frizider koj kosta 30.000den a samo izgleda poubavo ili poradi markata. Isto i so masinite i so rerna-plotna.
Jas znam mnogu primeri kaj sto se davaat i po 10.000den plus za rerna ili frizider ili masina, samo poradi toa sto ima nekoi funkcii plus koi i retko deka ke se iskoristat. I koga e vo prasanje klima se stedi maksimalno i se kupuva osnoven model. Duri i sestrami go napravi istoto. Edno luksuzno otvoranje na eden element vo kujnata ja cinese kolku povisoka klasa na klima (za mene nesfatlivo mehanizam za otvaranje da kosta 8.000den). A kaj e masinata za perenje 10000den poskapa od normalen model, ili rernata barem 7-8.000den poskapa i toa ne od normalen tuku od nadpresecen model, od normalen model sigurno i 10.000 plus. Ili eden komsija, eden od najjakite advokati vo zemjava, NEO mu visi, pa si ima panelki po doma. No ne mu e problem da gi plati smetkite sto gi praat panelkite, samo na klima treba da se stedi e muabetot.

Не мислев на тој простор што го постирав дека сум гледал да се греат со 12ка и 18ка, туку на слични станови по пријатели во дневни соби со 12ки и 18ки ама од најразлични класи (најчесто многу поефтини) и пуштени на максимум да дуваат.... најверојатно без многу мислење купени и инсталирани.Јас сега имам Вивакс инвертер 12ка во дневна од 30 квадрати и цела дневна е топла, скоро секогаш работи на аутофан и пониска е брзината, ама ми е над глава во дневната и максимално ме нервира, прво што имам струење над глава топол воздух цело време, второ иако се навикнувам на бучавата сепак кога ќе ја исклучам си викам фала богу прекина.Ама ај да речеме овие работи со друга локација и поубава клима можеби би се избегнале.Можеби многу и го тупам, ама израснат сум со парно греење, и во станов сега 4 години со парно се греев, и климава сеуште ја гледам како компромис.

Околу типот на клима, сигурно би било ако се оди со клима од врвните модели на Мицубиши, Тошиба или Фуцитцу (мада глумат лудило со цените тука), ѕидни или парапетни.Даикин ми се прескапа работа, барем врвните модели што ги имаат.Затоа тука ми е главното прашање, дали да фрлам толку пари на клими или има нешто подобро што јас како лаик во овие работи не го знам.

Инаку скоро за сите работи околу опремувањето се сложувам, ама има еден мал проблем дома што се вика жена и нејзините желби :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #2254 на: 15 Февруари 2017, 09:18:02 am »
Инаку скоро за сите работи околу опремувањето се сложувам, ама има еден мал проблем дома што се вика жена и нејзините желби :)

Тој проблем само со пари се решава. За жал.  :-[ Или за среќа....  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #2255 на: 15 Февруари 2017, 15:46:04 pm »
Во поглед на перформанси, дали би добил нешто повеќе со една поголема топлотна пумпа и 3-4 фенкојлери од 3 посебни парапетни клими? Дури мислам не е подобро посебно единици заради редундантност и ефикасност на системот или нема врска ова?
Oдговорот е не. Всушност би загубил, пошто ќе се изгуби на ефикасност - пошто изменувачот од пумпата грее вода, за фенкојлерот топлината од водата да ја пренесе во собата. Тука ќе има загуби во преносот кон водата, па водата ќе губи топлина во ѕидовите/подот каде ќе минува (ќе го грееш соседот, освен ако не си во куќа).

Топлинската пумпа во клима уредот има директен топлински изменувач во собата (хитсинкот/саќето од внатрешната единица), и генерално има поефикасен пренос на топлинска енергија.
Стави ја тука разликата во цена која може да дојде и до 10 ПАТИ, и кога ќе видиш какви софистицирани супер-ефикасни клима уреди можеш да купиш за третина од цената на голема топлинска пумпа за греење вода, и дополнителни фенкојлери... И ќе видиш дека едната од овие две опции нема никаква економска логика. Други логики има, ама не се од економска природа. :)

Искрено немам дефинирано сеуште цврст буџет, сакам прво да видам што би ми ги задоволило барањата, колку би имал трошоци па после ќе решам дали ми е прифатливо или не.Првично размислував во рангот докај 1500-2000 ЕУР ако беше само за клими во секоја соба, ама ако за нешто плус пари (па и дупло) можам да добијам подобро решение, тогаш не ми е проблем да го зголемам буџетот, а да скратам на други глупости во опремувањето.
^^
Овој вид на размислување не ми се допаѓа, а често го слушам.
Зошто би ставал буџетски хендикеп кога размислуваш за клими, ама за другите решнија би дал повеќе пари?

Ако буџетот можеш да го растегнеш над 5-6к (а ќе ти треба и повеќе за топлинска пумпа за греење вода, и дополнителни фенкојлери), тогаш нема логика да разгледуваш инфериорни опции за клима уреди - па тие понеквалитетни уреди да ги споредуваш со другите решенија.

Мое лично мислење е дека освен ако не градиш куќа и можеш да ставиш подно греење, никако не ти се исплати решение со една поголема топлинска пумпа за греење вода. За тие пари ќе ставиш одлични клими (Тошиба на пример) во секоја соба, и ќе ти останат барем пола од парите. Ќе добиеш редундантност, и ако се расипе нешто - ќе се расипе една клима од многуте. Но со една поголема топлинска пумпа за греење вода, кога таа ќе се расипе - го губиш целото греење.
Потоа сервисирањето, таквите уреди се ретки и малку има достапни резервни делови и слично - додека сервиси и резервни делови за клима уреди има многу многу повеќе и подостапни.

Еден проблем е само греењето на бањата и тоалетот. Јас лично тоа го решавам со калорифер кога треба, а вратите се секогаш подотворени затоа што така ми е решена и вентилацијата на целиот стан. Вентилацијата е нешто на кое скоро никој не размислува, а за здрава атмосфера е потребно неколкукратно изменување на целиот воздух од станот - во секој саат. Ова не е баш така паметно во неколкуте зимски месеци кога воздухот надвор е загаден, но во остатокот од годината е баш така. Затоа што во модерните станови има многу внатрешни загадувачи на воздухот, модерните материјали (како на пример иверка, МДФ, итн) испуштаат големи количини од формалдехид, бензен, и др. И ова се само некои од примерите.
« Последно менување: 15 Февруари 2017, 15:51:15 pm Van »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2256 на: 15 Февруари 2017, 16:33:53 pm »
Со една топлинска пумпа има поголема загуба во однос на повеќе топлински пумпи со посебни единици.

И во ефиканост, и во редундантност.

Ако земеме пример една табела со вредности за ефикасност на една пристојна инвертер клима од реномиран производител:

Можеме да увидиме дека таа има различна ефикасност при различни оптеретувања.

На пример ако потребите за загревање на станот се 3000kw во месецот на температура од -7 степени, тогаш значи дека 3000/30/24 тоа се 4.15KW на час топлина.

Ако една клима од табелава треба да го даде тоа тогаш:
1. Таа ќе вади ~4KW топлина.
2. Ќе троши 1.95KWh.

Хипотетичка
екстремна ситуација за да ја доловиме поентата.

Ако во истиот стан ставиш осум исти такви клими тогаш е следната ситуација:
1. Тие ќе вадат секоја по 0.49KW топлина, вкупно ~4KW.
2. Ќе трошат секоја по 130w или вкупно 1040W.

Аха! Ја гледаш разликата? 8 клими ќе го греат просторот двојно поефикасно отколку една таква клима! Кој би рекол нели?

Е сега пореална ситуација да земеме може. Затоа што нема потреба да е толку голема климата кога е потребно да дава по толку малку топлина може да се земе помала но и истовремено значително поефикасна клима!

Истото може да го направиме и со реални клима уреди. Да ги споредиме FH50 и FH25 едни од најдобрите на пазарот. Едната е мала клима, другата голема.
Еве вака, на надвор -10 степени фх50 ќе даде 3.24kw и ќе влече 1110w од штекер.
Две ФХ25ки во истиот стан би дале вкупно 1.74*2= 3,48KW и ќе влечат од штекер само 435*2=870W

Значи пази повеќе топлина, а помала потрошувачка.

Затоа кога се може се купуваат мали климички и се распоредуваат низ куќата. Зошто пред се ја зголемуваат ефикасноста (COP), а кај модерниве општества тоа е круцијално.
« Последно менување: 15 Февруари 2017, 16:58:24 pm Deni »

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #2257 на: 15 Февруари 2017, 16:50:10 pm »
Не сум знаел дека клима троши помалку од сијалица и грее пола стан. Значи во куќа од 200 квадрати подобро и поисплатливо е да стави човек 17 клими, отколку парно? И плус ако се расипе парното само едно е вака килимите се повеќе и немаше гајле....  и цел свет се грее на клими, ова за у легендарни постови.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2258 на: 15 Февруари 2017, 17:22:53 pm »
Не сум знаел дека клима троши помалку од сијалица и грее пола стан.
Човекот учи додека е жив. :)

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #2259 на: 15 Февруари 2017, 20:01:06 pm »
Со една топлинска пумпа има поголема загуба во однос на повеќе топлински пумпи со посебни единици.

И во ефиканост, и во редундантност.

Ако земеме пример една табела со вредности за ефикасност на една пристојна инвертер клима од реномиран производител:

Можеме да увидиме дека таа има различна ефикасност при различни оптеретувања.

На пример ако потребите за загревање на станот се 3000kw во месецот на температура од -7 степени, тогаш значи дека 3000/30/24 тоа се 4.15KW на час топлина.

Ако една клима од табелава треба да го даде тоа тогаш:
1. Таа ќе вади ~4KW топлина.
2. Ќе троши 1.95KWh.

Хипотетичка
екстремна ситуација за да ја доловиме поентата.

Ако во истиот стан ставиш осум исти такви клими тогаш е следната ситуација:
1. Тие ќе вадат секоја по 0.49KW топлина, вкупно ~4KW.
2. Ќе трошат секоја по 130w или вкупно 1040W.

Аха! Ја гледаш разликата? 8 клими ќе го греат просторот двојно поефикасно отколку една таква клима! Кој би рекол нели?

Е сега пореална ситуација да земеме може. Затоа што нема потреба да е толку голема климата кога е потребно да дава по толку малку топлина може да се земе помала но и истовремено значително поефикасна клима!

Истото може да го направиме и со реални клима уреди. Да ги споредиме FH50 и FH25 едни од најдобрите на пазарот. Едната е мала клима, другата голема.
Еве вака, на надвор -10 степени фх50 ќе даде 3.24kw и ќе влече 1110w од штекер.
Две ФХ25ки во истиот стан би дале вкупно 1.74*2= 3,48KW и ќе влечат од штекер само 435*2=870W

Значи пази повеќе топлина, а помала потрошувачка.

Затоа кога се може се купуваат мали климички и се распоредуваат низ куќата. Зошто пред се ја зголемуваат ефикасноста (COP), а кај модерниве општества тоа е круцијално.
Користи бе еден јузернејм :D
Инаку логиката ти е на место, јас рачунав дека една fh50 ќе оддава помалку од fh35 и fh25, но исто ќе троши помалку. Вака размислувам, и ако fh35 и fh25 даваат исто или повеќе кw а трошат помалку и те како се исплаќа. Кај има кај нас fh25ve?
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2260 на: 15 Февруари 2017, 21:00:48 pm »
Не сум видел ама може да има по порачка. Сепак иста надворешна имаат, а 35 по еуровент дава малку поголема количина топлина при истиот COP.

Fh50 ke trosi poveke od fh35 i fh25 zaedno. A ne pomalku.
Sea epten sitni se tie presmetki ama malku poveke e. Veke ovie se vrvot od vrvot taka da...

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
« Одговори #2261 на: 16 Февруари 2017, 11:37:13 am »
^^
Овој вид на размислување не ми се допаѓа, а често го слушам.
Зошто би ставал буџетски хендикеп кога размислуваш за клими, ама за другите решнија би дал повеќе пари?

Ако буџетот можеш да го растегнеш над 5-6к (а ќе ти треба и повеќе за топлинска пумпа за греење вода, и дополнителни фенкојлери), тогаш нема логика да разгледуваш инфериорни опции за клима уреди - па тие понеквалитетни уреди да ги споредуваш со другите решенија.

Фала ти за советите и мислењето... Во врска со цитираното, најпрост одговор е зашто изгледа потсвесно сеуште ги сметам климите за инфериорен начин на греење и мислата ми оди во стилот демек докај 1000-2000 евра океј е, ама ако давам повеќе пари што не се згреам како што сакам и без работите што ми сметаат.Знам дека можеби тотално врска нема ова, само ти одговарам зашто најверојатно имам таков "хендикеп" за клима решението и што потсвесно размислувам.

Според тебе, ако сум спремен да дадам и повеќе пари како што би дал за некое друго решение, најдобар избор во однос пари/перформанси би добил со висока класа инвертери во секоја просторија (капацитет спрема просторот) и некој калорифер или слично за ептен ако треба во WC?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #2262 на: 16 Февруари 2017, 11:43:27 am »
Според тебе, ако сум спремен да дадам и повеќе пари како што би дал за некое друго решение, најдобар избор во однос пари/перформанси би добил со висока класа инвертери во секоја просторија (капацитет спрема просторот) и некој калорифер или слично за ептен ако треба во WC?

Не го прави ова за да заштедиш 200 денари на месец. Годишно ти е некои 1200 денари.
Потенцијалот на парното е што, ако теоретски за 5-10 години се гасифицира Македонија, многу лесно ќе можеш да го промениш изворот на топлина.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
« Одговори #2263 на: 16 Февруари 2017, 11:55:25 am »

Не го прави ова за да заштедиш 200 денари на месец. Годишно ти е некои 1200 денари.
Потенцијалот на парното е што, ако теоретски за 5-10 години се гасифицира Македонија, многу лесно ќе можеш да го промениш изворот на топлина.

Искрено Луки не ми е работава за некоја ситна заштеда, сакам да добијам претстава прво колку би ме чинело да се загреам со клими како што треба, а колку би ме чинело еве на пример со парно (струја или краен случај пелет) и што би било подобро на долг рок.Не ми игра голема улога дали сметката е 4000ден или 8000ден во тие 2-3 месеци.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2264 на: 16 Февруари 2017, 12:18:33 pm »

a taka da si mi ziv i zdrav :)