Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198286 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2055 на: 13 Јануари 2017, 09:50:44 am »
На нејзино место ќе си легне Мицубишито деновиве после длабока анализа, и очекувам драстичен пад под 10000.

Со парно на струја без клими 26000 доаѓа инаку прошливе години.

Се е тоа убаво, ама мислам дека нема да ти падне под 10к.
Јас минатиот месец со инверторот нон стоп вклучен 3,5кв, термо печка која акумулира само на ефтина 2,1кв и клима пред спиење, обична + панелка преку ноќ од киловат, + греалче во купатило кое работи само сабајлечки околу пола час, сметка 4500. Готвење минимално, бојлер греење нормално два три пати неделно.

Сега ми е највеќе криво што не ставив инвертор у спална, него наместив обична он оф клима. Ке си гризнам од едно такво :D
Период од 25.11 - 25.12. 2016

За следниов месец очекувам повисока сметка, палено беше парното затоа што он/оф климата ја исклучив лани и повеќе не ја пуштив. Она работи али не грее. Нема логика да троши кога нема ефикасност.
Од прилике до 7к, но може и да ме изненадат овие од ЕВН, а нивните изненадувања се најчесто непријатни.

1. Нека не е под 10к. Ама во секој случај парното откорнува многу и ја билда до небеса климата.

2. За во спалната што викаш ако не ти бучи имаш и опција да ја продадеш климата. Види по огласи сигурно не си ја платил скапо башка - можеби и се исплати да ја смениш одма.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2056 на: 13 Јануари 2017, 15:17:13 pm »
Inverter 30*20*6*1.2=4300
2kw picence 9*2*30*3=1600
panel 9*30*3=800
grealka 1*30*6=200
se drugo 2000
suma 8900, ne 4500.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #2057 на: 13 Јануари 2017, 15:59:57 pm »
Што може да биде проблемот на Panasonic инвертер клима која што се исклучува доколку надворешната температура е испод 0 и трепка тајмерот? За да се вклучи повторно, треба да се извади од штек, да се почека некој саат, па повторно да се приклучи на струја, инаку воопшто не реагира. Климата си работи најнормално доколку надворешната температура е над 0 (дува топло/ладно).
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2058 на: 13 Јануари 2017, 17:50:54 pm »
Кај инвертер се може да биди, плус најскапо да биди.

Доколку има многу магла или е влажно, ќе оди во дефрост почесто.
Може некоја сонда или сензор да биде што можеби и најевтино ќе е. Мајстор не ти бега. Ти можеш само филтрите да ги испереш и додека се перат и сушат да ти биде исклучена од штекерот.

Поинформираните од мене ќе ти кажат и повеќе.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #2059 на: 13 Јануари 2017, 18:44:53 pm »
Да одеше во дефрост ок, ама целосно се исклучува и се додека не се 'ресетира' со исклучување од штекер да седи некој час, не може повторно да се пушти. За филтрите знам, мајсторот кога го викнав пред студовиве, ко за инает тогаш беше 3-4 степени надвор и не се исклучуваше пред него :) Додека го чекам него сега, реков да прашам да не имал некој сличен проблем.
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
Одг:
« Одговори #2060 на: 13 Јануари 2017, 19:25:56 pm »
Moze i elektronika da e moze i milion raboti

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Што може да биде проблемот на Panasonic инвертер клима која што се исклучува доколку надворешната температура е испод 0 и трепка тајмерот? За да се вклучи повторно, треба да се извади од штек, да се почека некој саат, па повторно да се приклучи на струја, инаку воопшто не реагира. Климата си работи најнормално доколку надворешната температура е над 0 (дува топло/ладно).
И јас имам ист проблем со Panasonic инвертер, али кај мене се исклучува на -16 и мора да ја извадиш од штекер пола час некаде па после да ја уклучиш за да почни пак да дува.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #2062 на: 14 Јануари 2017, 01:11:39 am »
Ne mi e jasno sto gi terate klimite na -20.
Klima split sistem se znae do -10.
Ke gi frlite za nekoja godina pogotovo ako prostorijata e ladna ne greena bar nad 15 stepena.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг:
« Одговори #2063 на: 14 Јануари 2017, 07:50:43 am »
Што имам јас цел да лажам по форум, и ако ја ставам цела фактура кој ќе биде што мава глава во зид, јас или ти ?

Kој сака што сака нека купи. Јас само кажувам на преценетоста на некои брендови.

Ич не ми е гајле дали некој ќе верува или не на цената.

Ти си убеден во нешто и пристрасен пошто си купил Гри и тоа е тоа, терај си по патот.

Тврдиш дека е глупост дека Гри купува Вивакс за делови а всушност немаш информација за тоа НИКАКВА, јас знам од која фирма купува за делови и ја пишав во претходната страна и немам намера веќе пошто искрено ми е гајле.

Бујрум фактурата за сите што мислат дека јас монтирам фактури, немам друга работа па со вас ќе си играм во ексел.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Супер што ги има и моделите зошто мора да се знае кои се конкретно. Ќе можеш ли само да ми кажеш дали вибрира надворешната единица и дали бучи кај 35ката?

Ако не ти е проблем да измериш издувна температура со некое термометарче.
« Последно менување: 14 Јануари 2017, 08:54:48 am Deni »

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #2064 на: 14 Јануари 2017, 09:04:32 am »
Здраво Дени, моментално не сум дома на пат сум ама штом се вратам ќе измерам.

Надворешните единици засега се зачудувачко тивки, дури и кога ќе пуштам на High брзина на дување на внатрешната единица, не се осеќа некаква вибрација ниту пак онаа бучава, само има мало зуење и нели ..  звукот на перката.
Засега сум задоволен - цена - ефикасност.

Ако ти е важно ќе ти снимам и видео клип како менувам модови и брзини и како се понаша компресорот.

И најважно, струја ми стигна 4200 со користење на инверторите од 01.12 без престан.
Опсегот беше од 16 Ноември до 16 Декември.

Очекувам нареден месец не повеќе од 6000 ден. Просторот кој го загревам со 2 инвертера е околу 60 квадрати станбен простор.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2065 на: 14 Јануари 2017, 09:07:48 am »

Надворешните единици засега се зачудувачко тивки, дури и кога ќе пуштам на High брзина на дување на внатрешната единица, не се осеќа некаква вибрација ниту пак онаа бучава, само има мало зуење и нели ..  звукот на перката.

Ако ти е важно ќе ти снимам и видео клип како менувам модови и брзини и како се понаша компресорот.
Да, да. Јас го ставив мицубишиво, стварно не ми се верува колку можело да е тивка надворешната единица. Ако не ја пипнеш неможе да осетиш дека работи. И не вибрира и не го дрма ѕидот што е најважно како претходниве што ги имав.

Вакви некои ефтини опции, ама бучава стварно смета, и сакам да прашам од народ што има. Па да земам и другиве да ги испомењам со инвертери. :) Кога ќе дојдеш ќе те позамарам.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2066 на: 14 Јануари 2017, 09:11:12 am »

Надворешните единици засега се зачудувачко тивки, дури и кога ќе пуштам на High брзина на дување на внатрешната единица, не се осеќа некаква вибрација ниту пак онаа бучава, само има мало зуење и нели ..  звукот на перката.

Да, да. Јас го ставив мицубишиво, стварно не ми се верува колку можело да е тивка надворешната единица. Ако не ја пипнеш неможе да осетиш дека работи. И не вибрира и не го дрма ѕидот што е најважно како претходниве што ги имав.

Вакви некои ефтини опции, ама бучава стварно смета, и сакам да прашам од народ што има. Па да земам и другиве да ги испомењам со инвертери. :) Кога ќе дојдеш ќе те позамарам.

Ако не ти е проблем кога ќе го разработиш мицубишито пиши искуства, и јас него го меркам за во дневна сакам да го земам за месец дена.Само се мислам дали ѕидната или парапетната варијанта дали вреди за плус парите.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #2067 на: 14 Јануари 2017, 09:11:45 am »
Нема гајле, недела се прибирам па ќе пишам да кажеш што ти е важно  ;)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2068 на: 14 Јануари 2017, 10:07:00 am »

Ако не ти е проблем кога ќе го разработиш мицубишито пиши искуства, и јас него го меркам за во дневна сакам да го земам за месец дена.Само се мислам дали ѕидната или парапетната варијанта дали вреди за плус парите.
Ќе биде. Денес баш крена 0 степени, а слабо греат сите клими. Хе викам мамицу што е работава на -20 грееја сега неќат. Кога гледам 93% влажност... Ааааа тоа била работата. :) :) :)

Да помине некое време ќе ти кажам.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2069 на: 14 Јануари 2017, 20:19:10 pm »
Ne mi e jasno sto gi terate klimite na -20.
Klima split sistem se znae do -10.
Ke gi frlite za nekoja godina pogotovo ako prostorijata e ladna ne greena bar nad 15 stepena.
Јас ја терам 8+ години веќе и на минус 25*.