Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200590 пати)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1890 на: 15 Ноември 2016, 16:59:47 pm »
Другар јас земав калолифер теси 1000 ден од нептун и сум презадоволен на работа го имавме иситот греевме околу 20 квадрати и стрварно пстогаше и беше повеке квалитетно топло и не се плаши не е од тие што се топат и е многу тих + имаш 2 нивоа 1 и 2 киловати и регулација со термостат https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_57_146&product_id=216158.

Ова дури и помало ми изгледа од кварцната печка јас што сакам да ја земам. Ќе го погледнам и ова чудо, ти благодарам.  :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #1892 на: 15 Ноември 2016, 22:34:09 pm »
Да се согласувам моето теси е стварно мокно и го споредба со кварцна од 2 кв далеку подобро си ја брка работата а за ровентата не ни сумјам ,значи проверено со тестирања експерименти  ако сакатее брзо ефикасно загревање надобро е грејно тело што дува а калоиферот е токму тоа.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #1893 на: 15 Ноември 2016, 23:21:02 pm »
I sea koja od gornive bi pasuvala za kupatilo, kaj sto si ima poveke vlaznost da ne zaigra covek elektricno kolo...
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1894 на: 15 Ноември 2016, 23:32:33 pm »
Јас од СЕТ тој најефтиниот калорифер го користам. Само не го ставај на под (заради очигледни причини), додека дува нема шанси да се кондензира вода во него.
И најмалите калорифери се доволни јаки (и прејаки) за во бања пошто бањите типично не се големи.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Другар јас земав калолифер теси 1000 ден од нептун и сум презадоволен на работа го имавме иситот греевме околу 20 квадрати и стрварно пстогаше и беше повеке квалитетно топло и не се плаши не е од тие што се топат и е многу тих + имаш 2 нивоа 1 и 2 киловати и регулација со термостат https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_57_146&product_id=216158.

Ова дури и помало ми изгледа од кварцната печка јас што сакам да ја земам. Ќе го погледнам и ова чудо, ти благодарам.  :)
Имам исто теси со иста јачина само со поголем вентилатор. Супер брка работа, го препорачувам.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1896 на: 16 Ноември 2016, 00:12:39 am »
Јас имам вакво дома од 2000 вати така ми стои не се користи.
http://technomarket.mk/products/09133238/max-kf-103b

Го бива за у купатило?

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #1897 на: 16 Ноември 2016, 00:16:17 am »
Да само треба да внимаваш да не дојде во директен контакт со вода.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1898 на: 16 Ноември 2016, 00:20:10 am »
Ќе го закачам на зид.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #1899 на: 16 Ноември 2016, 00:22:22 am »
Внимавај, задниот дел треба да биде отворен за да влече воздух.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1900 на: 16 Ноември 2016, 00:36:20 am »
Во тој случај ти треба сервисер, ама не спомнувај „дополнување фреон“ и бегај од тој што од прва ќе ти го спомне тоа.

добро.. да прашам... каков е овој став? во 4 постови твои погоре го пиша истово, а отворено и одговорно тврдам дека ти е премногу грешен ставот, до таа мера што не си нај веројатно доволно информиран, а не си затоа што имаш искуство само со теоретска обука (интенрет, можда и некоја книга), а практичниот дел ти мањка.. и не.. поседувањето на 1-2 или 5 клими не те прави испраксиран.. еве зашто:

како прво, кога ке правиш компарација помеѓу дополнување и секако цената на истото, и целата таа процедура што ја спомна од испитување, па поправка кај диши, преку мерење на останат фреон и на крај враќање на тој фреон со (повторно) дополнување со нов т.е. уште во самиот мерач на количина дополнува фреон, зашто не ја искомпарираш и цената на тој зафат?

прашање: дали очекуваш дека ке дојде мајстор, и прво ке извакумира климата, па ќе ја наполни со азот и флуросцентна боја за да дознае каде е тоа што испушта (шансите се 50-50 дека ке се дознае), поправи (ако дознае) и повторно наполни и дполони со измерен на вага фреон, и сето тоа за 1000-че?

како второ, јас порано работев со клими, и миљон пати сум дополнувал со фреон, не ретко и полнел скроз од ново, затоа што од иск причини пукнала цевка некоја видлива, но при дополнување секогаш ги проверувам холендерите на самата клима колку се затегнати, затоа што досегашната пракса ми покажала дека половина од климите што издишале на фреон, е точно од тие холендери, затоа што после првото дополнување половина од тие што ме барале, воопшто никад више не им издишала климата... е сега муабетот е дека меѓу такви некои има и клими што јас сум ги местел, и 100% сум сигурен дека биле прописно наместени и затегнати на тие холендри. значи, после одреден временски интервал на користење, тие цевки, поготово на споевите сите, се подложни на различна дилетација од прицврстениот материјал и се појавува назабување т.е. се олабавува самиот спој...  се ова ти го објаснувам затоа што терминот со кој ги нарече ама баш сите мајстори на клими лажговци, е уствари нај редовно употребуван термин а богами и процедура кај СИТЕ мајстори...

од друга страна, да те информирам дека оној момент кога ке се појави масло од компресорот во системот кај што има фреон, фреонот почнува да ја менува својата хемиска структура, процес кој не е баш брз, но на крајот климата не работи или многу тешко ја постигнува бараната “задача“ како во случајов дека му почнала многу време во дефрост да иде... иако на инструменти покажува дека има фреон, но нај често покажува дека фали и.. решението е промена на фреон, или пак ДОПОНУВАЊЕ кое ке го освежи фреонот во системот и климата ке продолжи да работи, можда 2 години, можда 5 а можда и поише... тоа е прв пример зашто би се користело дополнување...

еве и втор: секој компресор не работи исто, иако примаат по вага фабрички исто количество на фреон. на некој компресор (најчесто во позамашни години) му треба повеќе притисок за да може да го поврати подизгубениот капацитет (чисто механичка работа која е нормална, како и кај се што е направено о джелезо, т.е. се абе) а на некои помалку затоа што од силната компресија во себе што ја имаат, и премногу кратките црева помеѓу единиците, неисокристената енергија од фреонот се враќа во компресорот па го оштетува така што или му го смрзнува уљето (на ладење) или му го прегрева истото (на греење)...

дали се доволни овие две причини во кои исклучиво се ДОПОЛНУВА СО ФРЕОН по инструменти (манометри) а не со помош на вага? вагата тука во овие два случаи, нема ама баш никаква допирна нити употребна точка, а нити испитувањето ќе вроди со плод, плус џабе потрошена количина на азот и флуросцентна боја... и тука во оваа точка членот што побара помош се наожа, бидејки десет години за клима уред се веќе позамашна бројка, поготово кога ке се земе во предвид дека повеќето купуваат клими и мислат дека нема никакво одржавање на иститебетонски стуб во двор да туриш одвреме навреме боја ке му фрлиш врз него за да го личи, а не клима уред...
 т.е. дај малку бе брат, симни ги критериумите околу климите.. незнам дали си ваков и према микровалната, фрижидерот и шпоретот, но еве, како бивши мајстор на клима уреди, ти кажувам дека премногу очекуваш од мајсторите за еден клима уред. тоа се премногу високи критериуми за еден таков уред...

ништо намерно и лично, само да се изјаснам, како што љубат тука да кажат, “ со факти“
« Последно менување: 16 Ноември 2016, 00:47:49 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1901 на: 16 Ноември 2016, 01:03:38 am »
Oнак, два моменти кои треба да ги запазиме.

Прво, јас зборувам за ова од гледна точка на корисник. Од свои и туѓи споделени искуства. И никаде не реков дека СИТЕ мајстори се лажговци. Значи тоа на страна.

Второ, ти зборуваш од перспектива на мајстор со искуство. Дали ќе видиш дупки во моето познавање? Се разбира, нема тука мерење. Но воедно кажи и дали ти на клиент некогаш си му рекол „ќе ти дополнам фреон“ ПРЕД да направиш увид во проблемот?

Епа тоа е тоа што јас го реков „бегај од тој што од прва ќе ти каже дека ќе дојде да ти дополни фреон“ (на невидено).
Дека има преваранти, има и тоа многу ги има. Никој не те посочи тебе лично, но и сам знаеш дека има такви. Јас лично сум зборувал со човек кој со смеење кажуваше како не ги ни вадел холендерите, пумпата демек закачена (притисната на лимот) и демек вакумира, и после „дотура“ фреон.

За цената на интервенцијата.
Ако викам сервисер за некоја он-оф клима, и не ми се даваат многу пари... Тоа е друга работа. Може да се прогледа низ прсти, за да се остане во рамки на некој нормален буџет за поправка на нешто што на ново чини пар стотини евра. Го прифаќам ризикот од премногу фреон (да не навлегуваме сега во ова, и за преостанатиот животен век потоа). Прифаќам затоа што е или тоа или фрлање на таа клима, премногу пари за поправка на таква стара клима е нонсенс во кој случај набавка на нова е попаметен избор.
Но ако викам сервисер за скапа инвертер клима, и интервенцијата е посложена, епа тогаш нормално дека очекувам дека ќе да си платам колку што чини. Но ако веќе плаќам добро, тогаш сакам и соодветна услуга. Не сакам да видам манометри. Сакам мерење со вага. Сакам правилна дијагноза на проблемот, сакам добра комуникација и предлози за решението.
Нормално, сето ова се договора однапред.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1902 на: 16 Ноември 2016, 09:27:09 am »
I sea koja od gornive bi pasuvala za kupatilo, kaj sto si ima poveke vlaznost da ne zaigra covek elektricno kolo...
Мислам дека овој:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_57_146&product_id=216504

Сепак, задолжително да си препрашаш и да си прочиташ во упатството и на крај на твоја одговорност да го користиш.

Јас имам без заштитен греач и поретко го користам во купатило но внимавам, ми стои настрана над пералната и го користам кратко.

Отсутен mickeymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #1903 на: 26 Ноември 2016, 19:31:19 pm »
Едно прашање имам. Радијаторот го извадив да се исчисти од внатре и го приклучив повторно, но никако да се загрее. Ке се стопли кога ќе го пуштам но по некое време ќе се излади, што значи дека некако не циркулира водата. Нема воздух во радијаторот, дека од отпусниот вентил после воздух потече вода.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #1904 на: 26 Ноември 2016, 19:46:32 pm »
А кoгa ќе стoпли, целиoт се зaтoплувa?