Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198955 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1770 на: 19 Октомври 2016, 23:32:05 pm »

Ако се грееш на панели електромагнетното зрачење од нив може да предизвика канцер.
А тек па топлотни пумпи?!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stanzli

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #1771 на: 22 Октомври 2016, 21:46:56 pm »
Има ли некој искуство со следниве котли на пелети, Alfa Plam Grande и Wattmac W35 (http://marketkonekt.com/makedonija/gradezhnishtvo-i-nedvizhnini/greenje-instalacii/w35-kotel-na-peleti/WHd.htm)? Wattmac е мк производ.
За алфата како стои со бучава при работа? Одржување и квалитет на изработка кај алфите е докажан така да нема потреба од дополнителни коментари. За овој Wattmac W35 тотално ништо корисно не најдов по интернет, ваљда ретко кој купил ваков. Се думам помеѓу овие два моментално, претходно во план ми беше Kostrzewa pellets fuzzy logic2, но цената е претерано изгор а и башка многу простор зафаќа.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Ако се грееш на панели електромагнетното зрачење од нив може да предизвика канцер.
Нема никакво електромагнетно зрачење.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1773 на: 24 Октомври 2016, 23:03:05 pm »
ИМА електромагнетно зрачење.. во 95% случаите и панелките се со електромагнетно зрачење. поготово оние што се со бакарна жица како подно... а и оние што се со обичен алумински ладилник-крилца врз греачот... проверено...

ако сакаш да провериш дали грешам, најди компас, било каков (исправен нели, не оние привезоците што ги продаваат за 50-100 денари што ги ашкаш низ џебови, касета, брава од кола итн итн) задржи го во правец кај што ке се смири и приближи го до панелката... па увери се...

а тек оние што користат подно греење жичано поготово она за под тепих што е... е тие корисници се сместени и функционираат врз еден голем електромагнет со мал домет додуша ама го има...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #1774 на: 26 Октомври 2016, 13:09:52 pm »
Некој поупатен да ми каже дали на постаро трајножарече печка (со излезен оџак од задната страна)  може да се монтира од оние штедливи ќунци со 3-6 цевки ? Ме мисли само моментот дека новиве гледам у принцип им се од горна страна издувните дупки, а кај мене фактички ке треба да се стави агол нагоре па тек потоа да дојде тој штедлив ќунец па потоа друг агол што би влегол во ѕид (оџак). А незнам, колкава е тежината на тој штедлив кунец , дали е голема разликата во однос на постоечкиот единечен?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1775 на: 26 Октомври 2016, 13:30:54 pm »
Јас имам таков, али за да ги измерам треба да размонтирувам се .... така да најдобро отиди до Меркур, Сет, види го, стај го на тие вагите па види, али пак не е гаранција дека ќе држи коленото....Башка ќе треба ептен да го одвоиш од ѕид ќумбето за да колку толку дојде ќумецот на 25-30 цм од ѕидот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #1776 на: 26 Октомври 2016, 13:47:03 pm »
Оди по продавнициве погледни ги и измери ги. Димензиите те кочат највеќе. Во средсоба ќе ти е печката.

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #1777 на: 26 Октомври 2016, 14:26:48 pm »
За простор има нема да е проблем, само тоа коленото дали ќе држи ке мора да видам како се со тежина, фала во секој случај.
п.с AllMighty  импресии и разлики со и без тој штедливиот?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1778 на: 26 Октомври 2016, 15:24:07 pm »
Ако ти е за тежината, едно анкерче, и со палена жица ќе го врзеш кај што не се гледа. Или држаче некое ќе ти заварат.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1779 на: 26 Октомври 2016, 23:13:03 pm »
На самата печка можеш да ставиш држач отпозади највисоко што може и ќе држи доволно.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #1780 на: 27 Октомври 2016, 00:07:25 am »
Немa гaјле, ќе држи. Бaшкa у oџaкoт нa oтвoрoт си имaш и рoзетнa нa дупкaтa, тaкa дa и тaму кoгa ќе гo учукaш си се фиксирa. Кaј мене нели гo виде лaни???
Инaче ќе те утепa oд чистење секoјa неделa, брзo фaќaaт сaќе.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1781 на: 27 Октомври 2016, 11:21:28 am »
За простор има нема да е проблем, само тоа коленото дали ќе држи ке мора да видам како се со тежина, фала во секој случај.

Мене ќумбето ми е резервна варијанта, јас се загревам на инвертер, лани го запалив само 2-3 пати или вкупно една недела да гореше. Немам стандарден ќумец за да правам споредба, али по логика сигурно повеќе се искористува топлината бидејќи поспоро се движи димот па така повеќе ја оддава топлината во собата. Кај мене е приклучен на печка Пламен Дора 8.

Во врска со фаќањето гареж, сигурно улога игра како гори дрвото, колку е мокро, какви се брикетите, што дрво се става итн...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1782 на: 28 Октомври 2016, 09:23:10 am »
Гледам сите што се грееа на дрва умираа на рани години од тоа што е штетно таквото греење.

Може ќе се изненадиш ако ти кажам дека не си далеку од вистината.

Не знам дали ќе ти се верува, но во рурални средини (села) луѓето во просек умираат помлади отколку во урбани средини. А една од причините е токму дишењето чад и формалдехид од греење на дрва.

https://www.google.com/search?q=urban+vs+rural+life+expectancy

ИМА електромагнетно зрачење.. во 95% случаите и панелките се со електромагнетно зрачење. поготово оние што се со бакарна жица како подно... а и оние што се со обичен алумински ладилник-крилца врз греачот... проверено...

Секое тело во вселенава со температура поголема од нула келвини емитува електромагнетно зрачење. Печка на дрва интензивно емитува електромагнетно зрачење (инфрацрвено).

Веројатно си помешал електромагнетно со јонизирачко зрачење (јонизирачкото зрачење е штетно).

ако сакаш да провериш дали грешам, најди компас, било каков (исправен нели, не оние привезоците што ги продаваат за 50-100 денари што ги ашкаш низ џебови, касета, брава од кола итн итн) задржи го во правец кај што ке се смири и приближи го до панелката... па увери се...

Мрдањето на компасот не докажува зрачење, туку присуство на магнетно поле.

Може да има нула зрачење, а компасот да мрда (напр во присуство на перманентен магнет или во близина на, шознам, проводник на еднонасочна струја)

Може да има чернобил зрачење, а компасот да не мрда.

Со други зборови, компас не е мерач на зрачење. За мерење на зрачење со користат други направи.

Итн.
« Последно менување: 28 Октомври 2016, 09:30:43 am filipv »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1783 на: 28 Октомври 2016, 14:09:53 pm »
Ако го доближиш компасот до (најчесто) железниот оклоп на конвекторот, нормално дека ќе се отклони према железото :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1784 на: 29 Октомври 2016, 00:37:51 am »
Ќе издржи коленото гарант тежината на штедњакот  е околу 3кг. Гледај само кривото со штедњакот да немаат луфта на спојот т.е да бидат "пасент" плус доле на излезот од печката каде влегува кривото можеш да го осигураш со едно штрафче кое при чистење ќе можеш да го вадиш ....