Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1396199 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Два-и-пол киловатниот модел е деклариран на 4.1кв греење?
Да не ги имаш можеби точните називи на надворешната и внатрешната единица?
Тоа декларирале вработените од гримак, нека ја стават климата на еуровент па тогаш ќе правиме муабет. И да, може е 4.1 кв на греење ама кога е надвор 25 степени  ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5399
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Гри избегнува еуровент, пошто имаат многу различни модели и постојано исфрлаат нови. Еуровент наплаќа големи пари за секој сертификат, а тоа после се одразува во цената на климата. Цена која ние ја плаќаме. Да не правеа пари од сертифицирањето, сите клими ќе се сертифицираа и ќе беше подобро за сите. Ама целта на Еуровент е профит, и политика на ЕУ за промовирање на одделни брендови (за профит).

Најпосле, што ако Хајер има еуровент кога е инфериорен производ?
Ете нека се јави некој нека каже искуство со Хајер.

Како се споредува со GREE моделите Cozy или Lomo?

Не се споредува.  :D
Никој што земал Хајер не се јавил да се пофали со податоци како месечна потрошувачка, како се однесува на магла и пониски температури, итн.

Од друга страна Гри користат подоста луѓе, јас лично имам две и задоволен сум (Чејнџ и Ломо). Брат ми има Чејнџ, и исто е задоволен. Козито е инфериорен модел, но за помали простории ќе врши работа. Јас лично пре би земал 2.5кв Чејнџ, отколку 3.5кв Кози.
Хајер не би земал никако, освен ако не кошта ОСЕТНО поевтино од Гри алтернативите (тоа и ако ми треба за понезахтевна намена, помала просторија, или само за догревање).

Отсутен achtung

• Сениор
Одг:
« Одговори #1547 на: 01 Јуни 2016, 00:13:15 am »
Гри сака да се ебе а да не му влезе, сака да оди нагоре а нејќе еуровент како демек многу модели имале, гри има едвај 6 модела што во споредба со другите е нула. Не одат на еуровент зашто нема да можат да лажираат податоци! Козито е каде каде појака од чејнчот како модел а 3.5ката се наоѓа за околу 25.000

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ok!  :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Gree_Electric
Gree Electric Appliances Inc. (Chinese: 珠海格力电器股份有限公司) (SZSE: 000651) is a Chinese major appliance manufacturer headquartered in Zhuhai, Guangdong province. It is the world's largest residential air-conditioner manufacturer.

Патем, можеш ли да кажеш (и да наведеш) врз основа на што сметаш дека Кози е „појак“ модел од Чејнџ?  :D

Отсутен achtung

• Сениор
Во све е појак ван а и самата фабрика ги подредува по јачина на модели кај што најслаб е чејнч а најјак ју кровн. За ова дека во кина е најголем производител не значи дека имаат нешто повеке од 6 модела а и уште подобро, значи можат да си дозволат еуровент како што може нео и вивакс  ;)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7624
Најмалку 3.5KW гледај. Инвертор ако сакаш да е потивка, обична ќе е погласна. Толку.

Да, еве 3.5 ќе барам. Ама некако цениве, се што најдов на нет е  над 20.000... :D Јас мислев ќе пројдам со ~16.000 + монтажа :D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8366
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Деновиве треба да земам клима за кај мене  у соба. Соба + ходник да речеме, 20тина квадрати макс. Значи не треба да е јака и да лади 50 квадрати, треба да е послаба, но да е квалитетна. Предлог искуство, или да појдам во  нептун/сет  и првата што ќе ја видам да ја земам ? 
Секоја клима ќе ти лади 20 квадрата.
Беко инвертер 3,5ка ми лади 86 квадрати на најнизок степен вентилатор и наместена на 26 степена ноќе. Ако ја опнам на највисок степен вентилатор и на 18 степена, нет знам што ќе биди. Јас летно време преку ден на 24-25 степена кога ми е наместена, преферирам и чорапи, мава по нозе даааеее :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
Еве си најдов клима...

http://setec.mk/Midea-ST-MID-35A-STMD66196

15.5000 + 2.500 монтажа...

Искуство некој со овие клими ? Или вие аристократски користите, тие од 35.000. ;D :D  Да повторам, ми треба само за ладење.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55289
  • Махер
Епа чим е најефтина и ти одговара зимај, што не испрашуваш. Башка и 5 години гаранција!? Пфффф пуна капа. (Сервис мораш секоја година по 600-1200 денари за чистење само да знаеш за секоја клима додека е во гаранција)

Отсутен Спенсер

• Легенда
Абе да не се некои чкартни, да се преебува, дека ефтинка во споредба со другите-инвертери.. ;D :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
20тина квадрати макс...

12.000БТУ (3.5кв) он/оф клима во 20 квадрати соба??
Било која, и најшкартната, одлично ќе го лади просторот.

Но знаеш кога ќе ја пушташ да работи?
- Тогаш кога нема да бидеш внатре во собата...  :D

Пошто он/оф клима работи на макс капацитет на ладење, и потоа гаси кога ќе излади. По минута две (или десет, ако имаш одлична изолација) пак ќе дува... јако. Многу непријатно кога ладно те дува јако, дупло непријатно кога е прејака климата за мала просторија - дури и да не те дува најдиректно, во 20м2 нема каде да се криеш.

Најдобронамерно - ако ти е до парите и ако е само заради ладење, побарај прозорска клима од  9.000бту (2.5кв). Ем најевтино, ем нема да ти ги однесе бубрезите доѓавола. Или сплит систем он/оф клима од 2.5кв.

А ако даваш 15.5К за нонејм мачка во вреќа - знај дека за 20к денари веќе имаш инвертор клима, која не дува јако па престанува, туку дува полека и многу помалку смета и со звук и со силно ладно дување. Никој што еднаш имал инвертор клима, не би посакал да користи он/оф клима освен ако баш не мора.

Јас таков инвертор од 9.000бту капацитет капарисав и не за 20к туку за 19к, пошто се пазарив за неколку. Можам и за тебе да земам, или да те земам со мене да си земеш по таа цена. Ај што инвертор климива не е он/оф и нонејм/СТ/Мидеа, туку покрај што лади и грее.   :D
И ако не е несоодветно прашањето на што се грееш сега? Колкава потрошувачка има тоа греење? Не си слушнал за економичноста на греењето со инвертор клима?

Потоа гаранцијата. Гаранцијата кај инверторов (кој и грее и лади) - е 5 години, со само еднократно плаќање сервис. Кај Мидеата 4 сервиси треба за 5 години гаранција? Колку тоа ја подига цената?
Колку е сервисот, иде накај иљадарка?  4 години Х иљадарка = 4 иљади?  4к + 15.5К климата = ?
Идеш блиску до цената на спомнатата инвертор клима? Или ја надмина??   ;D

Ама ако е толку важно да е 3.5кв, тогаш пак не мораш да пазариш нонејм/СТ/Мидеа... Можеш за слични пари да најдеш и корејци (ЛГ/Самсунг), има акции одвреме навреме. А дури и Беко е подобар избор од тоа што си наумил да земеш.
Но ти си знаеш. Знаеш како велат - секој со своето.  :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4092
  • MadaFunker
Ван ја колку што се информирав само првиот сервис е гратис, а секој нареден т.с 4 се плакаат по 800че.
New blood of old school

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Мене обратно ми кажаа, ќе препрашам.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8366
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Еве си најдов клима...

http://setec.mk/Midea-ST-MID-35A-STMD66196

15.5000 + 2.500 монтажа...

Искуство некој со овие клими ? Или вие аристократски користите, тие од 35.000. ;D :D  Да повторам, ми треба само за ладење.
Земи си аристократска не инвертер. Батали ова.
Не е битна гаранцијата ако ти дреме у сервис. Кај нас со сервисите... Да не те најде.

http://setec.mk/Heating-Cooling/Air-Conditioners/Split-systems/SAMSUNG-AQ09TSBNCEE65300
http://www.technomarket.com.mk/products/09144089/hyundai-ac120-eco-m

Мада на лице место мислам ќе најдеш бренд и за поевтино.
« Последно менување: 10 Јуни 2016, 11:22:45 am pirat_07 »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
Мене обратно ми кажаа, ќе препрашам.
I jas samo 1 godina plakam 800 den posle nisto ne plakam.