Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200432 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг:
« Одговори #855 на: 07 Април 2015, 17:59:16 pm »
Zimaj sea za da nemas problem i da ne cekas za montaza...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
@filipv Како се деси хаваријата? Нешто специјално се смени во работата или му дошол денот?

Дури сега го читам ова, пардонирам за респонденција од 2+ недели.

Ништо не се смени, ни специјално ни неспецијално. Панелката си седеше на вообичаеното место и си работеше како и минатите 2 зими. Да, 2 години е стара. Никој ништо не дирал во врска со неа. Сама од себе се онади, без никаква надворешна провокација.

Ај да речеме разбирам да рикне после некоја година (иако 2 ми се чинат прекраток вообичаен рок на траење)... ама да се факинг запали? со прописни јазици пламен? Е, тоа не го очекувам ни после 2 ни после 22 години...

Тибам и панелка и све тибам. Ќе си купам три мали маслени радијаторчиња, по едно у секоја соба доле и ајт.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Vaillant (не валијант) имаат такви електронски термостати и не се нешто поскапи од Thermor или AEG или Stiebel Eltron. Не штракаат, ама цркаат (со тек на време)...
И поновите Термор имаат такви што не штракаат. Ама не се баш прецизо означени, на 20 степени ако го ставиш рачунај 24-25 степени температура ќе одржава

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
Климиве сега многу поскапи од ланската сезона или мене така ми се чини?

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
@onak

Извини вака што ќе ти се убацам у муабет, ама заварување бакарни цевки со калај/сребро не се вика заварување, туку лемење. Поточно тврдо лемење...

Заварување е тогаш кога доаѓа до топење и мешање на основниот и на додатниот материјал. Лемење е кога доаѓа до дифузија на додатниот материјал во основниот, но не и до топење на основниот материјал и взаемно мешање на основниот и додатниот материјал. :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
и? поентата е?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #861 на: 26 Мај 2015, 01:56:46 am »
Чисто да те исправам... Пошто ти многу пати ги имаш исправано членовите за репарирање/реставрирање и слични ствари... Верувам дека тоа ти боде очи кога ќе го прочиташ.

Исто и мене ова со заварувањето/лемењето ми бодеше очи. :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
не сум техничар за заварување и не ги знам баш стручните термини, баш и не ме интересирало тоа да го знам, иако е убава информацијава што ја кажуваш (без оглед што нема врска со темава). тоа сум го научил затоа што сум морал. но ај поправи ме (или напиши што е правилно) ама, како што гледам сите зборат ЗАВАРУВАЊЕ дури и кога се работи за 2 плехчиња едно со друго. тука нема топење на материјалите, туку нанесување на друг материјал врз двата.. (електрода со швајц, жица цо ЦО2 или калена жица со оксигенски)... и јас кога заварувам бакар, нанесувам друг материјал врз 2 исти... а сребрената жица не е само сребро во себе.. има и бакар :) исто како што и електродата, жиците и што и да е што не се потполно истиот материјал кој се нанесува врз двете спојувани места...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Заварување е тогаш кога доаѓа до топење и мешање на основниот и на додатниот материјал.

Па не е баш така.
Прочитај малку поубаво, па сподели како што треба.
Овака објаснето е да те разбере широка народна маса, но не е тоа тоа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Soldier

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
Ќе сака ли некој да ми подобјасни како функционира овој ситем - се работи за бунарска вода со пумпи вода вода, соларен систем,  бојлер со два изменувачи, бафери, електричен котел, резервоар, топлински изменувач. Ова е дел од опремата.
Што како е поврзано за греењето, а што за санитарната вода? Фала многу.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
ке мора да дадеш спецификација од бојлерот за да можам да ти кажам што е за што... затоа што реално ме буниш во моментот кога велиш дека е бојлер со 2 изменувачи, а спомнуваш и топлински изменувач...

после викаш бафери 2 комада, па резервоар... кој за што ти е? вака нафрлено ништо не ми значи, освен да ти потврдам дека истата таа опрема може да се користи повеќенаменски.. и за греење, и за топла санитарна вода и за подно греење, па дури и за греење на корења во расадник.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Кои клими би ги препорачале како најдобри за ладење и греење?

Енергија ги нудат Тошиба и Кериер, и од тие би бирал најискрено јас. Ама си викам да не не сум во тек па да утнам, да не има некоја подобра и поефтина марка па да прашам.

Кои се најквалитетни и истовремено најдобри клима уреди кај нас?

Реална ситуација:

Кериер нуди 2.8KW модел за 38.500 со монтажа.
Тошибата нуди 2.5KW модел за 43.000 со монтажа.

А рецимо некои марки (еве од техномаркет нептун сајтот)
Панасоник 2.5KW нуди за 30.000 (незнам ваљда без монтажа...)

За тие суми имаш неинвертер од 5.5KW од Беко на пример. 25000 плус монтажа

кои се вашите размислувања? Како би постапиле реално во вашата ЕКО КУЌА?

Информативно, да не имате некој што работи со Кериер или Тошиба? Да се добие некој попуст ако се одлучи за тие марки?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Јас ги познавам дечките од Енергија.
Јас земав Тошиба. Сега за сега сум презадоволен од неа како од ладење, така и за греење.
Во моментов ни местат мулти сплит систем во станот, новата фирма, со 4 внатрешни единици и една надворешна.
Цените се тие. За жал не ми дадоа попуст ништо.

Евентуално да погледнеш Даикин, ама ја ипак би одел на Тошибата.

За панасоник не би се одлучил едино ради тоа што сервисот им е најтапа од сите што можат да постојат.
А и заради сомнителниот квалитет и потекло...

Евтина варијанта е можеби Gree ама незнам какви се. Ги фалат, се е тоа убаво, ама незнам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Никад чул за Даикин. Ни цени немам идеја какви се.

А зошто Тошиба пред Кериер? Јас по тропскиве земји често сум гледал Кериери, па и си викам чим таму работат лом праат...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Дрш се само до посакуваната количина на БиТиЈу-а, и вагај киловати версус цена. Отприлика што помалку киловати и што пониска цена по БТУ би била математиката.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.