Onak, тоа што си професионалец и ги гледаш работите од таа страна е ок, јас бев лаик, прочепкав по форуми и ми се виде најдобра опција таа клима, секаде беше пофалена дека добро си ја врши работата и на околу -20 и дека се произведува во јапан.
Во станов имам 2 одделни соби + вц, градбата му е некаде 85та до 90, поима немам, нема надворешна изолација, а како што гледам по окружувањево нема и да има

, сметки летово, доаѓале од 850 - 1100 ден, со тоа што имало ладни периоди и клима поретко е пуштана, машина за сушење алишта исто, бојлерот е постојано уклучен и други кујнски апарати. во април кога седнав дојде сметка 1800ден со 70% активна клима, сушара машина за садови, рерна и др.
Бидејќи се купував ново се земав А+++ класа, а сјалиците ги ставив лед, па не очекувам огромни сметки, до кај 5000 во декември и јануар мислам дека е ок за било кое домаќинство, е сега предност е што до дневниот простор има друг дневен простор на комшиката и таа го грее, под мене и над мене становите се користат и тие греат па сум некако заштитен, останува проблем само спалната која е одделена со мало претсобје и постојано е отворено се за да изедначува температура, јас лично сакам да спијам во по ладна просторија, па неколку степени - нема да ми се проблем.
Нека почне официјална грејна сезона, ќе отвориме тема за потрошувачка на ел енергија и ќе видиме месец за месец како ќе одат сметките и на која температура внатре надвор,зборам за клима, парно е друга работа, ако најдам добро место за куќа и изградам куќа по мој кеиф ќе измислиме тогаш греење без пари by onak i марјан