Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200025 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #405 на: 22 Август 2014, 21:33:10 pm »
Невозможно. Ако е првото значи дека зимно време вода ти тече од прозорите, од кондензација. Дај слика.

Отсутен tigar2012

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #406 на: 22 Август 2014, 21:37:41 pm »
Точно е тоа, има вода на нив мнооооогу често, ќе мора да ги сменам нив па после ќе видиме натаму... Само ќе отидат повеќе пари таму за цела куќа али тоа е.
Слика немам моментално :)
Seat Ibiza 1.4 16v 55kw

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #407 на: 22 Август 2014, 22:08:13 pm »
nema potreba od sliki... jasno e kako den... menjsj prozori pod naj hitno... ne ti trebaat novi kotli... za taa kvsdratura toj kotel ti e taman ama ne za hotel promaja.. za takvi prozori kakov kotel i da turis dzabe e... plus koga ke podostaris ke pocnat koski i kicma da te vrti.ti i tvoeto semejstvo ste izlozeni na takvi silni turbulencii-toplinski...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #408 на: 22 Август 2014, 22:18:09 pm »
Со наједноставни PVC прозори со двојно стакло со изолација меѓу нив, ќе добиеш околу 2.5 пати намалена загуба на енергија низ прозорците, по квадрат прозорско стакло.

Ако сега се зрачи 5kWh низ прозорците при разлика на температура од 22 степени, би требало така да се зрачи 2kWh низ прозорците. Со други зборови, тоа е исто како да имаш вклучено греалка од 3kW константно уклучена низ дома со овие прозори.

Прозорците би те фатиле 1500 евра грубо, до кај 2000 max сосе корекции околу дупките и средување низ дома. За еден спрат. А веројатно ќе е далеку под оваа цена.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #409 на: 23 Август 2014, 06:36:38 am »
И од мене еден глас за прозори менување. Оооогромна разлика, ооогромна!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #410 на: 23 Август 2014, 08:18:51 am »
Jas kupiv stan i go renovirav komplet, staviv 6 komoren profil so 4 sezoni staklo polneto so gas za pomala bucavost od nadvor, za ladenje i greenje zemav toshiba daisekai super inverter i 56m2 zs 5min gi pravi kamen vo leto a bara vo zima, od potrosnja sum prezadovolen, okolu 700 - 750w na cas

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #411 на: 23 Август 2014, 08:28:39 am »
Jas kupiv stan i go renovirav komplet, staviv 6 komoren profil so 4 sezoni staklo polneto so gas za pomala bucavost od nadvor, za ladenje i greenje zemav toshiba daisekai super inverter i 56m2 zs 5min gi pravi kamen vo leto a bara vo zima, od potrosnja sum prezadovolen, okolu 700 - 750w na cas

Јас наследив во станот PVC прозори (некакви турски и веројатно не баш квалитетни).

Пред 3 години реновирав спална комплет, и решив да сменам и прозор и тоа се одлучив за дрвен прозор (Меранти дрво). Го сменив само тој прозор, за да видам како би било во поглед трајност, изолација и слично во однос на PVC. Дефинитивно и другиве ќе ги менувам за таков, односно сум презадоволен.

Инаку купен од Кверкус (Фирма во Скопје, со погони некаде околу Гостивар). Значи баш се произведува во МКД, има одличен квалитет. Единствено што не се даваат пари однапред, бидејќи ме мафтаа 3-4 месеци и на крај ми ја утна нијансата на бојата (ништо страшно ама сепак). Наредниве ќе ги правам пак кај него, ама плаќање на крај :)

« Последно менување: 23 Август 2014, 08:41:56 am krell »

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #412 на: 23 Август 2014, 11:23:16 am »

Друже дај кажи во денари потрошња лето/зима се мислам и јас со што да се топлам зимава. Иначе и ја сменив прозори со 6 комори и 3 стакла се за сеа сум задоволен..
New blood of old school

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #413 на: 23 Август 2014, 12:57:35 pm »
Da otidam do doma kje ti pustam specifikacii, jas ja zemac od energija od sk i e klima so najmala potrosnja na el energija, za kratko kje dobies informacii...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #414 на: 23 Август 2014, 12:58:27 pm »
Од каде ќе изберете струја?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165

Друже дај кажи во денари потрошња лето/зима се мислам и јас со што да се топлам зимава. Иначе и ја сменив прозори со 6 комори и 3 стакла се за сеа сум задоволен..
Малку троши само што е околу 1500 евреи ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #416 на: 23 Август 2014, 16:30:18 pm »
Na sledniov link http://energija.com.mk/doc/klima2/super-daisekai-6_mk.pdf imas podetalno za klimata, mojata e Daisekai 6.5 noviot model 16 i ja zemav okolu 100 000den so montaza, trosi mnogu malku, a tocno ke mozam da kazam zimava zatoa sto ovde sum preselen od 1vi april. Dolgo vreme gledav opcija za greenje zatoa sto do sega ziveev vo kuka kade sto se greev na drva i postojano bese okolu 28c i nesakav da se smrznuvam vo stanot pa zatoa odluciv da go zemam najjakiot model, za da ne se nerviram vo zimo. Na kajgana forumot imase posebna tema kako ovaa za ladenje i greenje pa toa bese presudno da ja izberam taa klima, se mislev i za peleti ama skapo doagja, a i necisto e pa zatoa se otkazav. Klimata e mnogu tivka i kompresorot edvaj se slusa deka raboti koga stois do nego, isto od energija mnogu profesionalno se isponasaa. Preporaka od mene

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #417 на: 23 Август 2014, 16:51:22 pm »
И ја се селам од куќа во стан па се мислам шо да правам зимава :)
Фала на информација
New blood of old school

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #418 на: 23 Август 2014, 23:59:08 pm »
е што сакам да дрмне зимово што иде под -20 како пред некоја година... не мора долго, нека биде 1 недела... сите вие што избирате клими како основно греење да ве видам тогаш што ке кажете... колку ви троши и колку ке ве згрее...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #419 на: 24 Август 2014, 00:11:26 am »
Зависи..мислам дека за во стан нема потреба ни од парно и слично...конвекторче :)
Бар така ми е планот мене во 55м2 со конвекторче или клима да се греам. (ипак станот е и од лево и од десно опколен со друг стан, така да прави огромна разлика)