Jas znam klimi no name plateni po 200-300e sto ladat kamen, frizider..... I eve vekje 10 godini vrtat
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Секогаш се доаѓа до овај заклучок

Нормално дека ќе вртат, било која клима ако е монтирана како што треба и ако не почни да покажва дефеци првата година (фабрички заебанции), со нормално одржавање ќе тера 20 години.
Јас во претходниот стан имав мултисплит GREE, среќа што надворешната единица беше наместена на скалично јадро/ходник, па не се пренесуваа во станот вибрациите и бучавата. Внатрешни високоѕидни единици (Ломо), две по 2КВ и една 3.5 в дневна.
Таа в дневна ми се чинеше да ја откорнам и да ја фрлам. На било која брзина бучна беше, освен на најниска, ама штом беше на најниска се исклучуваше и постојано работеше он/оф.
Ок, тука е ствар укуса, на некој нема да му смета, таман си е, лади кочан, греј ко шпоре

Брат ми в дневна веќе некои 7 години има Тошиба Сузуми 2.5КВ. Не ја приметуваме дека постои, освен ко ќе се опулиш и ќе ја приметиш горе на ѕидот. Совршенство од клима и во зима и во лето, ниту внатрешна се слуша ниту надворешна (да не збораме за совршена модулација и смешна потрошувачка на струја.
Во спалната ставе поевтина, Кериер, сепак бренд, 2.5КВ, вибрации пренесува преку ѕидот ко трактор да има во фасадата, исто монтирана како Тошибата, истите монтери. Стававме гумени бафери, поевтини, поскапи... исти курац. Ама лади кочан, глеј ко шпоре

Сега овде на ѕид имам Вивакс Аери 3.5, докажан модел. Има ок модулација, внатрешната си работи на ниска фрекфенција, не смета... ама затоа надворешната не е баш тивка, али се трпи за сега, на зима под 0 друга приказна ќе е, очекувам на моменти млазњак

Кој можи да плати повеќе парички и си сака комодитет, обавезно скапа клима, Митсубиши, Тошиба, Дајкин, Фуџитсу...
Секако не можи секој да си дозволи, па затоа тука се прави компромис со поевтините брендови, Хаиер, Хајсенс, Мидеа, Вивакс, кои ќе бркаат работа, ама секако во ниеден момент не можат да се споредат со скапите брендови.