Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1196058 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Здраво клабери

Што ќе кажете за климава за ладење и греење вреди ли за парите или има подобра опција за 39к на акција сега. Вака
има добри перформанси.

https://mk.hisense.com/proizvodi/klimatizacija/klima-uredi/multi-split-air-conditioners/AIR-CONDITIONER-QH35XV3BG-HSN/p/000000000020013460

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20211
Ми треба препорака за клима околу 600 евра. Ако нешто ептен вреди може да се зголеми буџетот.
« Последно менување: 11 Јуни 2025, 19:53:11 pm DarthJe5us »

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
Ми треба препорака за клима околу 600 евра. Ако нешто ептен вреди може да се зголеми буџетот.

druze mi treba kola za 100 evra ili 100000 evra ne kazuva nishto .. taka i so klimite... sakash inverter/kolku snaga/ koj prostor/ kakva izolacija

spored toa kje vidish shto klima ti treba i kje barash.. vaka bilo koja klima mozish da ja zemish i da zeznish rabota

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 344

druze mi treba kola za 100 evra ili 100000 evra ne kazuva nishto .. taka i so klimite... sakash inverter/kolku snaga/ koj prostor/ kakva izolacija

spored toa kje vidish shto klima ti treba i kje barash.. vaka bilo koja klima mozish da ja zemish i da zeznish rabota
Tocno , daj poveke info. Kuka,stan, izolacija ima nema, kolku m2, raspored na sobi i tn.

Daj klima za 600 evra pa posle ke kukame placame ko mali deca ama ne gree ama ne ladi, ama raboti on/off ama mnogu trosi.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
Hisense energy pro plus 37.000

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Присутен Jimny

• Сениор
Ја имам Hisense/Gorenje климата и истата ми ја потврди HVAC мајстор – всушност, станува збор за ист производител под различни имиња. Моето искуство не е позитивно: климата е прилично бучна, се исклучува сама иако технички нема дефекти. Генерално, не сум задоволен и не би ја препорачал.

Од друга страна, имам и Mitsubishi – вистинска сила од клима! Без разлика дали е лето или зима, работи беспрекорно, тивко и ефикасно. Исклучиво ја препорачувам!

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
Моделот што го имаш е Горење и немаш искуство со Хајсенс.

Енерџи про плус е доста тивка клима. Јас потврдувам за ова, потивка од Вивакс.

Додека Мицубиши е клима од висока класа, не се споредува со клими од пониска класа.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Само Даикин, па мици па тошиба. Подобро еднаш дај парите, и земи саглам.

Присутен Jimny

• Сениор
Мицубиши е најдобрата клима. Точка.
Ова не го викам само јас, туку и многу мајстори што се вистински професионалци не оние што монтираат клими по работно време.

Ова Горење, платена 33.000 денари. Мајсторот ми рече дека се истите како Хајсенс. Искрено, не сум задоволен  бучна е, се гаси сама, нема дефекти, ама не ми се допаѓа и така стои.
Не верувај им на тие што ти кажуваат „сите клими се исти“ – не се!

Со Мицубиши нема промашај. Да, цената почнува од 50.000 денари, ама вреди секој денар.
Не препорачувам ништо друго освен Мицубиши проверено од човек што има фирма за клими, климаџија со децении во тој бизнис  што ми рече:
Ако сакаш мирна глава, купи си Мицубиши и не се замарај.

Затоа го пишувам ова не затоа што е скапа, туку затоа што вреди.

Појасно: амин паталец, не гаталец. Поздрав!
Јасно ми е дека тешко е да се даде  50 илјади за клима, кога има тесла,вивакс,горење,морење... за 24. Но, за 5-6 години ќе смениш 2 клими, пак ќе си на исто, а плус нервози, мајстори, чистење  нема цена....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Не е само брендот. Енормна важност има и МОДЕЛОТ. Иако тоа активно го заобиколувате.

Даикин има за 45.000 има и за 311.000 денари. И двете се Даикин.
Има мицубиши за 31.000 има и за 134.000 денари. И двете се мицубиши.

Има Вивакс за 19.990 има и за 55.000 денари. И двете се вивакс.

Затоа се зема буџет и се гледа најдоброто за буџетот. За ладење се зема и основен модел, ама за греење мора да се земе модел кој е многу понапреден и поскап - иако и двете се "3.5kw" лаички кажано.

Ова е зборувано добри 10 години веќе. И добро познато.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
Jas znam klimi no name plateni po 200-300e sto ladat kamen, frizider..... I eve vekje 10 godini vrtat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
За ладење секоја ќе лади.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Евтин Даикин Мицубуши или Тошиба се зима за пред гости да не се срамиш. Исто како и евтин 65-75 инчен телевизор на 2.7 метра оддалеченост.

Нека има.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Jas znam klimi no name plateni po 200-300e sto ladat kamen, frizider..... I eve vekje 10 godini vrtat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Секогаш се доаѓа до овај заклучок ;D
Нормално дека ќе вртат, било која клима ако е монтирана како што треба и ако не почни да покажва дефеци првата година (фабрички заебанции), со нормално одржавање ќе тера 20 години.

Јас во претходниот стан имав мултисплит GREE, среќа што надворешната единица беше наместена на скалично јадро/ходник, па не се пренесуваа во станот вибрациите и бучавата. Внатрешни високоѕидни единици (Ломо), две по 2КВ и една 3.5 в дневна.
Таа в дневна ми се чинеше да ја откорнам и да ја фрлам. На било која брзина бучна беше, освен на најниска, ама штом беше на најниска се исклучуваше и постојано работеше он/оф.
Ок, тука е ствар укуса, на некој нема да му смета, таман си е, лади кочан, греј ко шпоре :)

Брат ми в дневна веќе некои 7 години има Тошиба Сузуми 2.5КВ. Не ја приметуваме дека постои, освен ко ќе се опулиш и ќе ја приметиш горе на ѕидот. Совршенство од клима и во зима и во лето, ниту внатрешна се слуша ниту надворешна (да не збораме за совршена модулација и смешна потрошувачка на струја.

Во спалната ставе поевтина, Кериер, сепак бренд, 2.5КВ, вибрации пренесува преку ѕидот ко трактор да има во фасадата, исто монтирана како Тошибата, истите монтери. Стававме гумени бафери, поевтини, поскапи... исти курац. Ама лади кочан, глеј ко шпоре :)

Сега овде на ѕид имам Вивакс Аери 3.5, докажан модел. Има ок модулација, внатрешната си работи на ниска фрекфенција, не смета... ама затоа надворешната не е баш тивка, али се трпи за сега, на зима под 0 друга приказна ќе е, очекувам на моменти млазњак :)

Кој можи да плати повеќе парички и си сака комодитет, обавезно скапа клима, Митсубиши, Тошиба, Дајкин, Фуџитсу...
Секако не можи секој да си дозволи, па затоа тука се прави компромис со поевтините брендови, Хаиер, Хајсенс, Мидеа, Вивакс, кои ќе бркаат работа, ама секако во ниеден момент не можат да се споредат со скапите брендови.