@velestrumf
Што се расплињачи?
Ако бираш смарт решенија, гледај да се лесни за имплементација и конфигурирање. Јас сеуште немам термостати земено, ама сензори за врати/прозорци и сирени за аларм земав од Homematic IP. У принцип за да ги менаџираш ќе ти треба некоја централа. Не знам дали ова те интересира, ако да, можам да ти споделам мое скромно искуство до сега и планови за иднина, конкретно со Homematic IP.
Ехх... Verteiler амуеам, појма неам како ќе му дојде... Најблиско нешто ми дојде „расплињач“
Вакво нешто:
Од производителот ми ги посочија Homematic како смарт алтернатива за системот што го имам во куќа.
Арно ама, не знам дали може да се комбинираат смарт и нормална изведба, пошто не ми требаат смарт термостати насегде.
Исто така, не знам дали (ама претпоставувам дека) ќе треба некаков хаб/централа, слично како Philips Hue Bridge што го имам за светлата, или ќе можам да регулирам со помош на Google Home, пошто Гугл Хоум е компатибилен и може да се врзе со едно чудо уреди, системи итн.
ВиФи Интернет, камера-ѕвонче, пар звучници и детектори за чад имам земено преку Гугл. Во Гугл Хоум ми ги листа и светлата од Филипс, веш машината (Бош) и телевизорите, и можам таму да контролирам основни работи. За подетално контролирање си имам соодветно наменети апликации од Бош, Филипс итн.