Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1086660 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6255 на: 06 Јануари 2025, 11:54:56 am »
Дали се разбира некој у подно греење, термостати итн итн?
Sro ti treba? Pocnav jas po nesto da citam od koga pocnav da koristam

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #6256 на: 06 Јануари 2025, 11:59:30 am »
1. Дали можам да комбинирам „смарт“ решение со „нормално“?

2. Како се користат малите регулатори кај расплињачите?

Прошливе два месеца превентивно беа сменети пумпите со енергетски ефикасни, ставени автоматски испусни вентили и сменети малите регулатори кај расплињачите пошто повеќето беа нечитливи, а некои од нив беа и заглавени.
На некои места сеуште не ми е греењето како што треба, иако е значително подобрено во однос на како беше, пред да бидат направени зафатите. Претпоставувам дека треба малце да се позанимавам со регулаторите за пропусливост, пошто сите термостати и актуатори работат како што треба.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #6257 на: 06 Јануари 2025, 12:15:46 pm »

1. Дали можам да комбинирам „смарт“ решение со „нормално“?

2. Како се користат малите регулатори кај расплињачите?

Прошливе два месеца превентивно беа сменети пумпите со енергетски ефикасни, ставени автоматски испусни вентили и сменети малите регулатори кај расплињачите пошто повеќето беа нечитливи, а некои од нив беа и заглавени.
На некои места сеуште не ми е греењето како што треба, иако е значително подобрено во однос на како беше, пред да бидат направени зафатите. Претпоставувам дека треба малце да се позанимавам со регулаторите за пропусливост, пошто сите термостати и актуатори работат како што треба.

Mozes da koristis smart termostati so toa sto treba da go odberes tocniot tip(komanduvanjeto) na termostat.
Kaj aktuatorite ima isto steluvanje vo zavisnost od toa kolku e dolga linijata(crevoto) sto go komanduva toj aktuator. Kaj mene bea pod samite aktuatori, i nieden ne bese nasteluvan kako sto treba. Plus na toa aktuatorite bea ostaveni nepricvrsteni odnosno ne komanduvaa. Radi toa i pocnav da citam.
Jas najdov upatstvo od proizvoditelot vo mojot slucaj Danfos i nasteluvav spored nego.
Ne sum na gas na Fernwärme sum taka da za rasplinjacite neznam.
Termostati gledav da kupam ama ne sum zemal zatoa sto ne sum siguren dali ke se selam ili ne

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #6258 на: 06 Јануари 2025, 12:58:28 pm »
@velestrumf
Што се расплињачи?
Ако бираш смарт решенија, гледај да се лесни за имплементација и конфигурирање. Јас сеуште немам термостати земено, ама сензори за врати/прозорци и сирени за аларм земав од Homematic IP. У принцип за да ги менаџираш ќе ти треба некоја централа. Не знам дали ова те интересира, ако да, можам да ти споделам мое скромно искуство до сега и планови за иднина, конкретно со Homematic IP.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
  • The best or nothing.
« Одговори #6259 на: 06 Јануари 2025, 13:08:10 pm »
@smole е доктор специјалиста за вакви работи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6260 на: 06 Јануари 2025, 13:22:45 pm »
@velestrumf
Што се расплињачи?
Ако бираш смарт решенија, гледај да се лесни за имплементација и конфигурирање. Јас сеуште немам термостати земено, ама сензори за врати/прозорци и сирени за аларм земав од Homematic IP. У принцип за да ги менаџираш ќе ти треба некоја централа. Не знам дали ова те интересира, ако да, можам да ти споделам мое скромно искуство до сега и планови за иднина, конкретно со Homematic IP.

Ехх... Verteiler амуеам, појма неам како ќе му дојде... Најблиско нешто ми дојде „расплињач“ :)

Вакво нешто:

Од производителот ми ги посочија Homematic како смарт алтернатива за системот што го имам во куќа.
Арно ама, не знам дали може да се комбинираат смарт и нормална изведба, пошто не ми требаат смарт термостати насегде.
Исто така, не знам дали (ама претпоставувам дека) ќе треба некаков хаб/централа, слично како Philips Hue Bridge што го имам за светлата, или ќе можам да регулирам со помош на Google Home, пошто Гугл Хоум е компатибилен и може да се врзе со едно чудо уреди, системи итн.

ВиФи Интернет, камера-ѕвонче, пар звучници и детектори за чад имам земено преку Гугл. Во Гугл Хоум ми ги листа и светлата од Филипс, веш машината (Бош) и телевизорите, и можам таму да контролирам основни работи. За подетално контролирање си имам соодветно наменети апликации од Бош, Филипс итн.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #6261 на: 06 Јануари 2025, 13:42:16 pm »
Аха, јасно ми е сега што се расплињачи. Кај мене не е ваков системот, туку е едноцевен. Јас купив сет од 3 детектори за чад и со нив доаѓа Access Point, практично е бесплатен ако пресметаш колку е посебно да купиш 1 детектор за чад. AP праќа у клауд податоци, кои ги гледаш и ги менаџираш уредите преку апликација за мобилен. Добра им е апликацијата и многу е едноставно за користење. Јас имав нарачано и CCU, те централа која работи локално, ама не беше лесно за работа, поготово за конфигурирање на алармот, и не ми се трошеше време дополнително за да ја научам. Затоа ја вратив и користам само AP. Не сум пробал со Google дали има некаква интеграција, можеби само за да дадеш команди како активирај аларм и сл. Додека пишувам, видов на нет неколку од моделите, кај сите пишува дека треба AP или CCU3.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #6262 на: 06 Јануари 2025, 18:08:27 pm »
@velestrumf
Што се расплињачи?

Ехх... Verteiler амуеам, појма неам како ќе му дојде... Најблиско нешто ми дојде „расплињач“ :)

Вакво нешто:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од производителот ми ги посочија Homematic како смарт алтернатива за системот што го имам во куќа.
Арно ама, не знам дали може да се комбинираат смарт и нормална изведба, пошто не ми требаат смарт термостати насегде.
Исто така, не знам дали (ама претпоставувам дека) ќе треба некаков хаб/централа, слично како Philips Hue Bridge што го имам за светлата, или ќе можам да регулирам со помош на Google Home, пошто Гугл Хоум е компатибилен и може да се врзе со едно чудо уреди, системи итн.

ВиФи Интернет, камера-ѕвонче, пар звучници и детектори за чад имам земено преку Гугл. Во Гугл Хоум ми ги листа и светлата од Филипс, веш машината (Бош) и телевизорите, и можам таму да контролирам основни работи. За подетално контролирање си имам соодветно наменети апликации од Бош, Филипс итн.
Mozes da gi kombiniras smart so obicni. Imas onie obicnine klasika na zid sto se?
Smartot ima samo plus elektronika inace komandata za aktuatorot e ista(ima nekolku tipa treba da vidis kakva e kaj tebe momentalno)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7418
« Одговори #6263 на: 07 Јануари 2025, 12:10:44 pm »
Користи ли некој од вас топлотна пумпа? Да се убаци таква на веќе постоечки радијатори во куќа..

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5192
  • Пиши лаже
« Одговори #6264 на: 07 Јануари 2025, 12:38:43 pm »
[mention]SaleSk [/mention] мислам имаше топлотна, или грешам...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2226
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #6265 на: 07 Јануари 2025, 14:11:47 pm »
Користи ли некој од вас топлотна пумпа? Да се убаци таква на веќе постоечки радијатори во куќа..

Oд тој петел нема супа, за истото ги повикав кај моиве стари термолух неможе да се изведе или пелет или дрва топлотна НЕ иако целиот систем е веќе спроведен.Мене ме советуваа за топлотна најдобра опција би било подно или во веќе изградба вака нема да има ефекасност

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6266 на: 07 Јануари 2025, 14:54:56 pm »

Јас имам топлотна пумпа, ама со систем за подно греење, не со радијатори.

Може да се изведе, ама колку што знам, нема да биде баш ефикасно греењето, поради температурите кои треба да се постигнат за радијаторите да греат како што треба.

Од тоа што ми кажувале, на подното греење му требаат некои 30ина степени за да загрева убаво, додека на радијаторите им треба накај 50 и кусур, ем повисок притисок.

Можно е, ама прашање е колку има поента.

@velestrumf
Што се расплињачи?

Вакво нешто:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Mozes da gi kombiniras smart so obicni. Imas onie obicnine klasika na zid sto se?
Smartot ima samo plus elektronika inace komandata za aktuatorot e ista(ima nekolku tipa treba da vidis kakva e kaj tebe momentalno)

Супер, ќе имам предвид за нареден „апгрејд“.
Да обични се, на ѕид, со тркалце.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3524
« Одговори #6267 на: 07 Јануари 2025, 20:00:07 pm »

Нема ефикасност така, топлотната е за температура на вода со пониски температури.
Ако ставиш фенкојлери место радијатори тогаш е друго.

Отсутен Silentbob

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #6268 на: 19 Јануари 2025, 19:41:18 pm »
Здраво луѓе, нов сум на форумов па барам мислење од вас, пред да се јавам на сервисер.
Климава кога прави дефроуст ми тече, капе вода од надворешната единица. Си тече и од цревото ама и од самата единица.
И дефрост прави може 10тина пати во денот.
Климата е ВИВАКС 5.5

Присутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #6269 на: 19 Јануари 2025, 19:53:36 pm »
Здраво луѓе, нов сум на форумов па барам мислење од вас, пред да се јавам на сервисер.
Климава кога прави дефроуст ми тече, капе вода од надворешната единица. Си тече и од цревото ама и од самата единица.
И дефрост прави може 10тина пати во денот.
Климата е ВИВАКС 5.5
Sasvim normalno. Jas imam 2 vivaks i na ovie temp nadvoresnata zamrznuva pocesto i koga se topi istata tece i nis crevo ama najmnogu nis sredisnata dupka na nadvoresnata edinica. Ako tolku ti smete moze da si kupis ili nekoj limar da ti napravi korito koe ke ja sobira taa voda. Eve denes mojava aeri 5.5ka vecerta mi zamrznalo crevoto i cela voda vo tacna zamrznata pocnala da preliva i sega pola terasa mi e kako lizgalka.

Defrostot ili razleduvanjeto na nadvoresnata najmnogu varira od toa koja temp ja baras na klimata, kade e lociran, dali ja vrne dozd sneg i tn. Mojava e konstantno na 25 stepeni postavena so fan3 ama klimata e pokriena i nema dopir so sneg i tn. Defrost pravi odprilika 5,6 pati na den vo zavisnost od temperaturata.