Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199499 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6075 на: 11 Февруари 2024, 16:43:48 pm »
Се сложувам, и кај мене е истото, но јас тоа чувство го придавам на фактот што се во прашање 2 клими наспроти 7 радијатори.
Сметам дека доколку би ставил 7 клими би се постигнало поурамнотежено загреан простор во целина, со тоа и попријатна средина, освен условно кажано "галамата" од вентилаторите која е отсутна кај радијаторите.
На исод минус 10 мислам само на папир тоа климите...

За да нема беспотребни реплики, за куќа е муабетот, станови во згради се друга приказна

Не мора ни под нула да стигне, сè под 4 степени станува заебано ако е цела ноќ или цел ден.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #6076 на: 12 Февруари 2024, 11:05:45 am »
И не заборавајте дека секој 1 денар вложен во изолација е еднакво на 3 денари заштеда во иднина.Сите кои градите или планирате да градите земете го ова во предвид заради тоа што можете да го ставите и најубавиот и најефикасниот систем за греење или ладење и пак да не го добиете посакуваниот ефект.
3 денари годишно! Секоја година.
Баш така.Секоја наредна година.Ретко кој може да го разбере муабетот.

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3143
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #6077 на: 12 Февруари 2024, 14:09:02 pm »
Ме интерсира шпорет на пелети/котел за 150 квадрати дали може да постигне темп и да топли ,дали некој има такво нешто поставено и како е задоволен , предлог за некој мајстор кој работи тоа благодарам

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6078 на: 12 Февруари 2024, 14:29:23 pm »
мојт, имаш различни големини на шпорети за пелети... Уствари котелот е ист колку што гледа и за нафта и за пелети, само горилникот го мењаш.
еве и пример, што мисла дека е и преголем.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 163
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #6079 на: 13 Февруари 2024, 11:18:52 am »
Дали има на пазарот електричен бојлер кој сам се уклучува во дадено време и се гаси?

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #6080 на: 13 Февруари 2024, 11:34:07 am »
Дали има на пазарот електричен бојлер кој сам се уклучува во дадено време и се гаси?
Ќе си купи тајмер за на утикач за некоја стотка и решен проблем, или ако ти е филм толку, има сигурно некој фенси, ако го преврртиш ќесето цело на маса :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 163
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #6081 на: 13 Февруари 2024, 12:20:11 pm »
И јас го мислев тоа, ама кај нас бојлерите не се на утикач а директно се врзани со прекидачот. Немам видено бојлери на утикач.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10090_10119_10120&product_id=75511

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #6082 на: 13 Февруари 2024, 12:37:12 pm »
Се преправа де, мене дома ми е така оставен од памтивек, само има некоја заебанција, со фаза нула, не се разбирам баш зошто не сум до толку електричар. Со насоката од каблите од греачот како да влегуваат  в штекер, мене бележана ми е едната страна од порано на двете работи, а и сеа брзо кога го менував цел внатре од прохром и тој што го местеше го спомна нешто за истиото и добележи убаво една цртка  на истата страна на и на утикачот и на штекерот за да не случајно гуо уштекам обратно ако го вадам некогаш.
 Целата работа е нешто ако има краток спој мислам, или слично, ако не е вака врзано ќе те здрви струјата директ, ако е како шо треба ќе оди да падни осигурач или така нешто , затоа уствари и ги фиксираат в ѕид каблите за да не заеби работа некој.
Е сеа ако не си стручен за ова, викни некој нека ти види, ќе си бележи и ќе го наместиш тајмерот, после нема потреба вадење, а и да има ќе ти е бележено се.

ЕДит:аАко е овај од линкот твојот, пишува:  WIFI безжично поврзување со Aqua Ariston Net апликација. Слези си ја апликацијата, вероватно имаш опција.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Jimny

• Сениор
« Одговори #6083 на: 13 Февруари 2024, 12:39:39 pm »
Почитувани членови дали некој има парно на пелети и да сподели искуство:
Колку чини процесот на парно на цевки,радијатори,монтажа ?
Колку кв треба да е шпорт/котел за одредена квадратура во мојот случај 150 м2?
Колку тони пелети се трошат за сезона?
И најважното дали постигнува темп тој процес на парно на пелети ? да нема ладни соби
Благодарам

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #6084 на: 13 Февруари 2024, 13:49:42 pm »
И најважното дали постигнува темп тој процес на парно на пелети ? да нема ладни соби
Благодарам

kratko i jasno .. odi vo tehnoauto i se kje ti objasnat. grubo ti trebaat okolu 10m2 po kilovat snaga na kotelot. procitaj nekolku stranici nanazad imam pisuvano. da postignuva doma e super toplo..pelet nikoj nemoze da ti kaze kolku kje trosis oti se mnogu promenlivi vo igra. kakov pelet.. kakva kukja.. kolku toplo..kade

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #6085 на: 13 Февруари 2024, 13:52:29 pm »
ne izolirana kukja okolu 100m2 greeme, 2 do 3 vrekji po 15 kila.
Preskapo e ako nemash izolacija

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6086 на: 13 Февруари 2024, 14:33:16 pm »
И јас го мислев тоа, ама кај нас бојлерите не се на утикач а директно се врзани со прекидачот. Немам видено бојлери на утикач.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10090_10119_10120&product_id=75511
пиши на али sonoff, нај едноставна варијанта е смарт свич, се врзува сериски и потреба е мала интервенција, имаш и тоа како се викат со прекидачите за капатило на пример и цел бољер со ви-фи.
свичот е наменет за 10А, без проблем го користам за 2,5 kw, но не ја надминуј таа граница. Ја го користа 2-3 год, никаков проблем.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #6087 на: 13 Февруари 2024, 17:48:25 pm »
Многу е ова количина за 100 квадрати.Ти за неколку години со оваа потрошувачка си изгорел пари колку што чини излолација за таа куќа.

Присутен Jimny

• Сениор
« Одговори #6088 на: 13 Февруари 2024, 19:49:24 pm »
Ме замисли сега

Присутен Jimny

• Сениор
« Одговори #6089 на: 13 Февруари 2024, 19:50:10 pm »
Благодарам

kratko i jasno .. odi vo tehnoauto i se kje ti objasnat. grubo ti trebaat okolu 10m2 po kilovat snaga na kotelot. procitaj nekolku stranici nanazad imam pisuvano. da postignuva doma e super toplo..pelet nikoj nemoze da ti kaze kolku kje trosis oti se mnogu promenlivi vo igra. kakov pelet.. kakva kukja.. kolku toplo..kade
Kaде се наоѓа техноаут?