Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200225 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6060 на: 24 Јануари 2024, 10:34:45 am »
Моментално нема ништо. Мулти-сплитот овај на Тошиба би бил околу 4.5к иако би можел да се подели за да не пуштам цевки од една страна до друга т.е. една засебна и мулти-сплит со 2 парапетни. Би се користеле и за ладење да, иако побитно ми е греењето да го решам. Дограмата е PVC, 5ка изолација. И да, имам простор во визба под станот :)

Намерно ги бирам парапетните заради покомфортно греење, само немам искуство со вакви досега. И исто се мислам дека со квалитетен инвертер би имал помалку зафрканции отколку со парно на пелети.. ама пак, ко шо кажав, секое искуство/совет е добредојден.

Ako си решен да направиш како што треба, добро е да викнеш некој што разбира и да ти ги наброи предностите и недостатоците, како и изведбата.
Еве и погоре имаш директно искуство помеѓу вложено и добиено, дали вреди да се инвестира или не во парапетни итн итн.
Ако одиш на клими, можеш еден мулти сплит за сите соби и една посебна за дневна соба...
Топлината од климите никогаш нема да е онаква како од радијатор/парно... Чувството на циркулација на воздух од лимите секогаш ке ти прави да се чувствуваш како незагреан и како да ти фури од некаде :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #6061 на: 24 Јануари 2024, 10:51:36 am »
Економичноста на климите е делумно последица на немање клима за секоја просторија поединечно, односно, купатилото е ѕивра, сигурно уште некое собиче е без клима и се грее од спотер (отворена врата), ходниците недогреани, откаде штоциркулира посвежиот воздух кон дневниот престој...ова за во куќа, стан е сосема друг муабет.

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #6062 на: 24 Јануари 2024, 13:54:44 pm »
фала на сите за советите!! :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6063 на: 24 Јануари 2024, 14:16:38 pm »
Шо бе фала... ;D ;D ;D

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #6064 на: 24 Јануари 2024, 15:59:10 pm »
Шо бе фала... ;D ;D ;D

од фала не се живеј, знам 😁

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6065 на: 25 Јануари 2024, 15:38:25 pm »
Економичноста на климите е делумно последица на немање клима за секоја просторија поединечно, односно, купатилото е ѕивра, сигурно уште некое собиче е без клима и се грее од спотер (отворена врата), ходниците недогреани, откаде штоциркулира посвежиот воздух кон дневниот престој...ова за во куќа, стан е сосема друг муабет.

Зависи и од изолација. Кај мене во дневна климата е наместена на 24-25с поголемиот дел од времето, а во спална на 23с. Тие две клими се за целиот стан од ~70м2. Притоа во работната соба е окулу 22с, во бањата и во ходникот не сум мерел ама и таму е тука некаде. За бањата калориферот не е со години пуштен да дува а има зимурливи.

Ова е во куќа, ама со добра изолација (сендвич ѕид со тервол, и термо фасада однадвор). Инаку имам и инсталација за парно, така си остана кога ги земав климите и видов дека топ си е и вака. Имам и печка на дрва која се пали десетина пати во сезона, колку за кеиф. На крај памет не ми е да се замарам со ложење дрва или пелети.
Едина работа што ми е жал е што не ги разбирав работите кога ја градевме куќата, и што не ставив инсталација за подно греење (со вода).

Инаку основна работа што им ја кажувам на заинтересирани, е да земаат квалитетни клими и да се свесни колакви им се енергетските потреби (колку имаат топлински загуби). Ако просторот бара 7 киловати, тогаш јасно е што ќе се дешава со 3-4 киловати клима... Тоа е единствената разлика зошто некои луѓе се задоволни од клими, а некои не се.

...

Добри информации си ставил, посебно како за новаци.

Јас само уште ќе додадам дека со печките на пелети (па и на дрва) што се поврзани со топловодно парно греење, најголема грешка што редовно се прави - е тоа што не се става термален бафер. Печките во скоро сите случаи се предимензионирани, и сите ги загушуваат за поспоро да горат. Тоа прави лошо согорување и енергетски загуби, и најлошо - загадување на воздухот и затнување на оџаците.

Кога во комбинација би имало и термален бафер (кој во основа е добро изолиран резервоар за вода), тогаш печките може да се пукаат на максимална јачина при што има најдобро согорување, што значи помалку енергија низ оџак, помалку загадување, и чисти оџаци. Енергијата се складира во резервоарот со вода, а водата потоа се циркулира низ инсталацијата и радијаторите.

Ваквите работи се одамна познати (топлата вода е одамна измислена), ама не се промовираат и луѓето генерално не ги знаат. Затоа си трпиме големи сметки, и големо загадување.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #6066 на: 10 Февруари 2024, 21:15:41 pm »
zimovo poleka poleka popushta (da ne recham dojde prolet) pa da sumirame rezultati od dekemvri i januari

kukjata od ponedelnik do petok se odrzuva na 15C so iskluchok na spalnata kade drzam 17C za polesno da mi stopli za vikend za spienje na 20C. za vikend cela kukja kaj shto gream e 19C ~ 20C za da mi e na potkrovje 12C i da mozam da rabotam gradeznichki raboti da ne mi studi.

istrosheno do sega 45 vrekji peleti i 2693den struja a gream grubo okolu 90 kvadrati.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6067 на: 10 Февруари 2024, 21:23:16 pm »
Не живееш во куќата? Или на 15ц живееш? Ја сум за нормално загревање на 21-23ц, ама 15...

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #6068 на: 10 Февруари 2024, 21:51:39 pm »
Не живееш во куќата? Или на 15ц живееш? Ја сум за нормално загревање на 21-23ц, ама 15...
викендица му е

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #6069 на: 10 Февруари 2024, 22:22:44 pm »
zimovo poleka poleka popushta (da ne recham dojde prolet) pa da sumirame rezultati od dekemvri i januari

kukjata od ponedelnik do petok se odrzuva na 15C so iskluchok na spalnata kade drzam 17C za polesno da mi stopli za vikend za spienje na 20C. za vikend cela kukja kaj shto gream e 19C ~ 20C za da mi e na potkrovje 12C i da mozam da rabotam gradeznichki raboti da ne mi studi.

istrosheno do sega 45 vrekji peleti i 2693den struja a gream grubo okolu 90 kvadrati.

deni be druze ne gledash ubavo si pishav deka samo za vikend spijam vo nea i deka ushte e gradilishte :)

@AngelSK ne mi e vikendica, ama e seushte gradilishte, a vo momentov sam rabotan na nea (struja pushtam na potkrovje) i sum za vikend non stop tuka, koga kje bide gotovo kje se preselime da si ziveeme ovde

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #6070 на: 11 Февруари 2024, 10:50:08 am »
И не заборавајте дека секој 1 денар вложен во изолација е еднакво на 3 денари заштеда во иднина.Сите кои градите или планирате да градите земете го ова во предвид заради тоа што можете да го ставите и најубавиот и најефикасниот систем за греење или ладење и пак да не го добиете посакуваниот ефект.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6071 на: 11 Февруари 2024, 11:05:38 am »
И не заборавајте дека секој 1 денар вложен во изолација е еднакво на 3 денари заштеда во иднина.Сите кои градите или планирате да градите земете го ова во предвид заради тоа што можете да го ставите и најубавиот и најефикасниот систем за греење или ладење и пак да не го добиете посакуваниот ефект.
3 денари годишно! Секоја година.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #6072 на: 11 Февруари 2024, 11:25:06 am »
Jas se greev na parno i kotel na struja do pred 10 godini vo kuka i bev top zagrean.
Poslednive 10tina godini poradi poekonomicno greenje ugradiv 6 invertor klimi (Toshiba, Mitcubishi, Daikin, Gree, Tadiran, vivax parapetna...sekoja naredna klima bese druga firma po potraga na podobro i poisplatlivo)  na 110m2, em ne bev zgrean em skapo plakav.
Se OK dodeka temperaturite se kako minative dve nedeli. No dojdat li temperaturite okolu nula i pod nula greenjeto na klimi viki ne e toa toa.

Od prviot den , pred mesec dena, koga instalirav kotel na pelet se zgreav ko covek.
Pri toa temperaturata doma na vozduh mi e ista 23 stepeni.
Ama greenjeto e sosema drugo koga zracat radijatori od site strani vo sporedba koga duvaat klimi od site strani.
Sosema drugo cuvstvo, mnogu potopolo i poprijatno.
Klimite go zagrevaat samo vozduhot, site predmeti namestaj kreveti dzidovi se nedozagreani.
Na radijatori sosema drugo cuvstvo na stoplenost na ovjektot i na dusava :)
Samo moe iskustvo, sekako vo zavisnost koj kakva izloacija ima i koj kako e zimurliv cuvstvoto bi bilo razlicno kako za kogo.
Ama generalno, se nadevam deka poveke nema da treba da se gream so duvanje na topol vozduh.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #6073 на: 11 Февруари 2024, 12:06:11 pm »
Се сложувам, и кај мене е истото, но јас тоа чувство го придавам на фактот што се во прашање 2 клими наспроти 7 радијатори.
Сметам дека доколку би ставил 7 клими би се постигнало поурамнотежено загреан простор во целина, со тоа и попријатна средина, освен условно кажано "галамата" од вентилаторите која е отсутна кај радијаторите.
На исод минус 10 мислам само на папир тоа климите...

За да нема беспотребни реплики, за куќа е муабетот, станови во згради се друга приказна

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #6074 на: 11 Февруари 2024, 16:42:08 pm »
3 денари годишно! Секоја година.

Иљадо?!
Министерство за транс, поп и виски.