Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200112 пати)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6030 на: 03 Јануари 2024, 11:43:32 am »
edno prashanje za tie shto se greete na peleti/parno

dali imate na povratniot vod instaliran trokrak/chetvorokrak ventil za meshanje na ladnata voda protiv kondenzacija vo kotelot?

neshto od ovoj tip: https://herz-mk.com/catalog.php?prodID=555&lng=mkd

greenjeto vo kukjata e super (ne mozam da se pozalam za toplo) no me nervira mnogu kondenzira kotelot shto e dobar preduslov da dojde i korozija na kotelot a i do puknatini poradi temperaturni promeni. chitav po internet i gledav neshto po youtube glaven problem e shto vodata na povrat koga se pali kotelot ima 20stepeni (tochka na kondenzacija na parnite kotli e 57C)

inache kombinacijata e tehnoauto interio 22 i nivnata sisarka A1

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #6031 на: 03 Јануари 2024, 15:45:21 pm »
Годинава и ние сме со Шишарка А2 исто од ТехноАуто, лании бев со други не паметам кои.
Многу добар пелет и многу малку прави ѓубре во горилникот.

Јас го чистам од пепел секој ден, бидејќи цело време има некој дома ама нема проблем и на 3,4 дена сум го оставил.

Томи, многу мала потрошувачка е тоа. Имаш изолациј претпоставувам?
Јас испод 2.5 вреќи не сум. Грее 12/15ч во денот.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Колку квадрати грееш ?
Не сум во тек со цените на пелетите баш, ама ако се околу 280/300 за вреќа ова иди 22000+ денари само за греење на пелети месечно, башка струјата. Сосе неа едно 400 евра месечни трошкови за струја и греење, сем ако не греееш хала некако мн ми се гледаат : )
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #6032 на: 03 Јануари 2024, 16:17:06 pm »
Годинава и ние сме со Шишарка А2 исто од ТехноАуто, лании бев со други не паметам кои.
Многу добар пелет и многу малку прави ѓубре во горилникот.

Јас го чистам од пепел секој ден, бидејќи цело време има некој дома ама нема проблем и на 3,4 дена сум го оставил.

Томи, многу мала потрошувачка е тоа. Имаш изолациј претпоставувам?
Јас испод 2.5 вреќи не сум. Грее 12/15ч во денот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Имам стиропор 10цм и ПВЦ прозори. Пелетите се најекономични кога работат 24/7 на ниска температура на водата, 60⁰Ц е идеално.

dali imate na povratniot vod instaliran trokrak/chetvorokrak ventil za meshanje na ladnata voda protiv kondenzacija vo kotelot?

greenjeto vo kukjata e super (ne mozam da se pozalam za toplo) no me nervira mnogu kondenzira kotelot shto e dobar preduslov da dojde i korozija na kotelot a i do puknatini poradi temperaturni promeni. chitav po internet i gledav neshto po youtube glaven problem e shto vodata na povrat koga se pali kotelot ima 20stepeni (tochka na kondenzacija na parnite kotli e 57C)

Немам, и никогаш не ми се појавила кондензација ни во ложиште, ни во изменувачи.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
« Одговори #6033 на: 03 Јануари 2024, 22:28:51 pm »
Томица, зарем не е висока температурата од 60° за подно греење?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #6034 на: 03 Јануари 2024, 22:55:22 pm »
Температурата на вода е подесена на 60⁰, таа температура оди во радијатори. Во распределителот за подно греење имам термостат со сонда, каде што температурата е подесена на 37⁰Ц, загуба од приближно 10⁰ при пренос на топлина и на плочки е околу 26⁰.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #6035 на: 10 Јануари 2024, 09:43:55 am »

Јас немам такво нешто инсталирано, ниту пак имам проблем со корозија.

Колку квадрати грееш ?
Не сум во тек со цените на пелетите баш, ама ако се околу 280/300 за вреќа ова иди 22000+ денари само за греење на пелети месечно, башка струјата. Сосе неа едно 400 евра месечни трошкови за струја и греење, сем ако не греееш хала некако мн ми се гледаат : )
Греам 220м2, немам изолација никаква на куќата, само дупли дрвени/пвц џамови.
Претходниот котел беше на дрва, трошевме по 20м3 дрва. И најбитно тука е кога ке ја ставиш маката за носење, сечење, редење и сл. Плус на сето тоа, ке морам да го пазам на секој час/два да не загасне, па качило температура, трчај вади дрва и слични глупости. :)
Нашата математика е скоро иста во поглед на пари, но маката ја има само при носење на пелетите, тоа се неколку часа само.
Околу 70К трошиме за пелети, можеби малку повеќе одеа за дрва (зависи која година како се движат). Бојлерот ми е цело време уклучен на парното, соларното се догрева по потреба.

Имам стиропор 10цм и ПВЦ прозори. Пелетите се најекономични кога работат 24/7 на ниска температура на водата, 60⁰Ц е идеално.
Јас го гасам навечер, инаку на 60/62Ц работи цело време.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #6036 на: 10 Јануари 2024, 12:18:43 pm »
Кога си на дрва, за да не вадиш дрва ако качува температура, пример кога ќе снема струја, ќе си направиш бајпас на пумпата со вентил (рачен или соленоид со сонда за температура кој што е нормално затворен, да отвора само кога ќе премине пример 80Ц), па нека качува колку сака, ќе врти водата цело време.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #6037 на: 10 Јануари 2024, 12:42:00 pm »
Koja e normalna temp na voda za podno?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6038 на: 10 Јануари 2024, 12:46:07 pm »
Koja e normalna temp na voda za podno?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Температурата на подот треба да се движи меѓу 23-27Ц, а температурата на водата зависи од тоа колкави се цревата, колку густо се распоредени, дали има кошулица, коклу е дебела и слично ама варира меѓу 35-60ц зависно од потребите.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #6039 на: 10 Јануари 2024, 13:04:46 pm »
Кога си на дрва, за да не вадиш дрва ако качува температура, пример кога ќе снема струја, ќе си направиш бајпас на пумпата со вентил (рачен или соленоид со сонда за температура кој што е нормално затворен, да отвора само кога ќе премине пример 80Ц), па нека качува колку сака, ќе врти водата цело време.

Ова изгледа е вака бидејќи котелот ви е на исто ниво со радијаторите. Кај баба ми котелот е во визба и никогаш немале такви проблеми, не ни имаат потреба од пумпа.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6040 на: 10 Јануари 2024, 13:56:57 pm »
На темава јас само една пофалба ќе мавнам за @onak . Пуштена инсталација, монтирани радијатори и врзани со шпорет на дрва, мислам 2016та го правеше, греам 180м2, до ден денес нема ништо мрднато, ни протечено итн. Презадоволен.
Едино јас сменив пумпа појака и УПС што ставив за истата.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #6041 на: 19 Јануари 2024, 15:45:06 pm »
Препорака за некои фирми за поставување на топлотна пумпа во куќа?
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #6042 на: 20 Јануари 2024, 20:14:23 pm »
Препорака за некои фирми за поставување на топлотна пумпа во куќа?
Jas ja odbrav Energija

Sigurno si e sigurno

Sent from my SM-G990B using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #6043 на: 20 Јануари 2024, 20:39:23 pm »

Tesko prasanje za odgovor pogotovo na ovie prostori, ne samo kaj nas opsto na balkanov.

Spored poveketo shemi na vrzuvanje koi gi pregledam ovoj trokrat termostatski ventil e nacrtan, no vo praksa majstorite ne go montiraat.
Demek za kotel na peleti ne trebalo, regulirala pumpata koja se pali na 50 stepeni.

Kaj mene montiraa kotel na pelet thermoflux peling 20kw.
Po mnogu ubeduvanje so izveduvacot i majstorite ne montiraa takov ventil.
Ke pratam situacija i po potreba jas ke go instaliram.

Od toa sto go najdov na internet, iskustvo nemam, ovoj ventil mi deluva deka bi bilo odlicna rabota.
Pokraj sprecuvanje na kondenzacija mozelo da namali i potrosuvacka na peleti.

Eve kako raboti bas toj ventil na Hertz:
https://www.youtube.com/watch?v=BbRHnGe11s4

Kaj mene ne montiraa takov ventil so objasnuvanje deka se desavalo slabo da ja mesa vodata - slab protok kon radijatori.....
Bas bi me interesiralo ako nekoj pise i iskustveno za ovoj mesacki ventil.
Zboram za trokrak termostatski, ne od onie mesackite so mehanicko racno podesuvanje.
« Последно менување: 20 Јануари 2024, 20:49:07 pm M3V8 »

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #6044 на: 20 Јануари 2024, 21:11:00 pm »
Ako moze preporaka za dobar kotel na peleti, da receme sredna klasa ama da funkcionira so elektronika bez zaebancii.
Nesto srpsko, ili imalo i vo Ohrid pravele nekoi kotli, ili nesto drugo?
Snaga okolu 15 do 20kW.
Primarnoto grenje ke mi ostane na klimi invertorski, ova e za da iskiristam postoecka instalcija na parno da bidam postoplen i da izbegnam aracot od 3ta i 4ta tarifa na struja
Thermoflux и немаш промаш.
Јас го имам Тhermoflux Interio 20, втора сезона засега е супер а можи е и малце прејак за мојата квадратура околу 80м2.
За винекд ко ке сме цел ден дома одприлика троши 1 вреќа на ден (на секој 2 сати работа после тоа е 2.5-3 сати е угаснат затоа шо температурата на водата ке оди до 80 степени ако работи цело време  :D), ко ќе сме на работа се пали само поручек и оди по пола вреќа.
Дома на долниот спрат температурата е од 22,5-23.5 степени а во спалните на горниот спрат радијаторите се со термостатски вентили и темепратурата е од 21-22 степени.  Најаладно оваа година ко ке станам на сабајле било 19.5 степени (со парното исклучено навечер од 22h )