Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1249292 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3970
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5865 на: 09 Септември 2023, 01:15:34 am »
Некој да ја има користено, да слушнал нешто да знај ? Ги гледав во нептун ги од сите панели му се најскапи а прв пат ги гледам не знам и кој ги произведва
Потребата е за во спална соба за есенски период обично пред спиење ако треба да се загреј малце просторијата

https://www.neptun.mk/categories/PANELNI_GREALKI/TESY-CN-031-250-EI-CLOUD-W
Абе не ти треба ова гом*но троши струја а никако нема да се затоплиш...Пред да ги монтирам инверторите дома имав две панелки и измрзнавме а платив 12.000 струја, откако стигна сметката отидов купив два инвертора и панелките ги дадов на старо купуем

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zato pisav za esenski t.e preoden period a ne za na -10, za zimata imam parno na peleti

Ова ти е болје варијанта

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10177&product_id=70794

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9011
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #5866 на: 09 Септември 2023, 03:09:18 am »
Некој да ја има користено, да слушнал нешто да знај ? Ги гледав во нептун ги од сите панели му се најскапи а прв пат ги гледам не знам и кој ги произведва
Потребата е за во спална соба за есенски период обично пред спиење ако треба да се загреј малце просторијата

Малку отишле со цената у пичку (како што е традиција во последно време кај сите производители).

Првпат кога ги донесоа, беа 3000 денари на промоција.

Ако Vaillant е моментално прескап за тебе - зимај.
Ако ти се дава денар плус - Vaillant, без размислување.

Овие Tesy на две места ги имам користено, баш во тоа сценарио, за притоплување. И ок се.

Vaillant, 2.5kw има работено во соба без фасада 4 години по ред без гасење :)  (есен+зима)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1147
« Одговори #5867 на: 09 Септември 2023, 10:04:11 am »

Малку отишле со цената у пичку (како што е традиција во последно време кај сите производители).

Првпат кога ги донесоа, беа 3000 денари на промоција.

Ако Vaillant е моментално прескап за тебе - зимај.
Ако ти се дава денар плус - Vaillant, без размислување.

Овие Tesy на две места ги имам користено, баш во тоа сценарио, за притоплување. И ок се.

Vaillant, 2.5kw има работено во соба без фасада 4 години по ред без гасење :)  (есен+зима)
Nemam sretnato valiant,vo bt tolku e izborot

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6382
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5868 на: 01 Октомври 2023, 13:31:41 pm »
Здраво клабери, понудете некоја клима за овој (обележаниот) простор за греење и ладење.
Дневната соба според апликацијава е 20м², а кујната малку повеќе од 9м². Станот е лоциран на средина (се граничи со стан горе, долу, лево и десно). Балконот гледа кон североисток и е топол стан. Климата претежно ќе се користи за ладење, но и греење пред почетокот на зимата кога нема потреба од палење оган (примарно грејно тело е камин).
Понудете повеќе варијанти, од буџет до хај енд уред. Преферирам климата да ја земам од Грција (kotsovolos.gr).
Благодарам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
« Одговори #5869 на: 01 Октомври 2023, 13:55:12 pm »
Haier Tundra од Сетек на пример. Види си колку пари е, и колку е поефтина во грција - и дали е поефтина.
Тoshiba Shorai Edge 13ka имаш во енергија цени.
Daikin FTXF35 имаш во icsgroup цени.

Ова ти е нешто основно од различни марки.

А имаш и нагоре, ама мислам дека нема потреба. Сепак еве ги моделите ако те занимаат и тие:
Haier Haori 12ka
Mitsubishi LN35
Toshiba Daisekai 12
Daikin FTXZ 35

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
« Одговори #5870 на: 01 Октомври 2023, 19:46:59 pm »
По правило климата се става да дува кон подолгата страна, не знам дали ти е идејата и кујната да се лади преку вратата, што пак во тој случај ќе има големо мешање на мирисите.
Ама па од распоредов, мислам дека и немаш баш некој друг избор.
Со оглед на информациите што ги пиша, воден од слична ситуација, јас не би фрлал нешто премногу пари за клима со оглед дека е за притоплување и ладење во темп +35. Секако секој си знае колку како му е буџетот, ако истиот не е проблем се знае што е најдобро :) како што пиша дени погоре

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5871 на: 01 Октомври 2023, 19:51:39 pm »
Имам прозорци од другата страна. Размислувам за Даикинот и некои други модели од Даикин кои се поевтини во Грција со цели 200€+вратен данок на тоа.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
« Одговори #5872 на: 01 Октомври 2023, 20:03:52 pm »
Супер за заштедата ама што во случај за гаранција е секогаш муабетот за вакви набавки

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5873 на: 01 Октомври 2023, 20:22:55 pm »
Досега имам позитивно искуство и не сум имал потреба од гаранција со Коѕоволос. Цела бела техника што ми беше во претходното живеалиште ми беше од таму земена и сеуште си функционира. Исто и клима Carrier земена за 700€, тука истата 62000 без модул за wifi. Сепак си одам на мој ризик, моја одлука, и да згрешам сам си сум крив. ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14871
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5874 на: 01 Октомври 2023, 20:39:06 pm »
Како шо сакате да кажите вие во Прилеп, "сам си го кладе чоек". ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5875 на: 01 Октомври 2023, 20:41:07 pm »
Ко сам шо можиш да си го начукаш, друг не можи.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5361
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5876 на: 03 Октомври 2023, 11:27:04 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мое размислување за позицијата во дневна: Некаде доле, на средина или полево/подесно (да не дува директно на кауч/тросед, итн каде што седат луѓе). Штом станот е потопол уште подобро, инвестирај во поквалитетна клима па каминот ќе го палиш само за кеиф. Мислам дека 3.5кв (12000 BTU) некој добар и квалитетен модел треба да е таман, според твојот опис. Гледај да може да симнува накај ~200 или барем 250 вати најниска потрошувачка, просторот е мал и топол - па да нема исклучи уклучи. За бренд види што има најдобро на понуда/акција за буџетот што го планираш.

Инаку луѓе што имаат купувано, им бараат (и Грците даваат) различни сметки за надворешната и внатрешната единица, за да не направат проблем нашиве на увоз. Таман и две кутии се одделни.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5877 на: 03 Октомври 2023, 11:39:05 am »
Фала ти.  :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2787
« Одговори #5878 на: 03 Октомври 2023, 13:39:13 pm »
Prelog sovet za toplinska pumpa. Sprat od kuka 110m2. Bi ja priklucil na postoecka instalacija so klasicni aluminski radijatori.

Razbrav deka se najdobri Mitsubisi, Toshiba, Daikin i Fujitsu.
Ama ima li nesto so slicen kvalitet a za pomalce pari.
Mozda Midea ili nesto drugo?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5361
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5879 на: 03 Октомври 2023, 14:27:12 pm »
Добро го размисли тоа? На колку ќе ја загреваш водата за да можеш да користиш радијатори како изменувач? Мислиш дека ќе биде исплатливо, ако воопшто е возможно? И сметај дека кога ја загреваш водата на повисоки температури, дека повеќе ја амортизираш и топлинската пумпа.

Ако го реализираш ова обавезно да пишеш фидбек, многу ме интересира потрошувачка.