Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1196997 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Во шатор и 5.5ка нема да постигне.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
Што препорачуваш од Gree или Vivax?

ne mozam da ti kazam tochen model. zoshto? zatoa shto se otide u gjavola so ceni i trgovcive (sekoja chest na iskluchoci) se pravi barabi. doma lichno jas i kaj moite imame sekakvi klimi :) i od site sme zadovolni. kje ti pisham podolu modeli i nivni karakteristiki na "odnesuvanje" pa ti vidi koe tebe lichno ti odgovara najmnogu:

- gree ne inverterska (stara 10 godini) odlichna e za ladenje letno vreme, malku buchna oti ima prilichno silen ventilator. za greenje ne ja koristime oti sme na toplifikacija vo stanot vo karposh edinstveno onie nedela dena pred da puhstat parno ili otkako kje go izgasat ako pritreba po nekoj saat denot

- gree inverter kaj moite doma (ne znam tochen model ama e parapetna) odlichno gree, no ne bash najdobro modulira pa ima momenti koga treba da se izgasi (shto za inverter e negativna osobina vo pogled na potroshuvachka no za stari lugje e super oti koga im duva im duva bash toplo)

- vivax AERI R+ 3.5KW (vo kukjata kaj shto ne sum seushte vselen) vo delot so trpezarija i kujna (izborot na vivax beshe so ogled deka ne se pominuva dolgo vreme tamu pa i da ne e tivka sepak nema da smeta tamu) zimovo dodea majstorev dobro se ponashashe kako za inverter odnosno ne digashe mnogu visoki temperaturi na izduv i beshe potivka od gree-to (na tatko mi ova so temperaturata ne mu se dopadna oti ne osekjashe bash toplo toplo da mu duva)
https://www.klimi.mk/product/567 (sega gledam e na popust i ne e losha ovaa cena voopshto, jas lani so popusti so chuda edvaj za 32000 ja zemav)

- daikin za vo dnevna/spalna/detska (bidejki gi falea deka se tivki seushte ne mi e montiran) teoretski treba da e najtivok od site i najdobro da modulira za greenje (kje vidime) no e prilichno skap https://www.klimi.mk/product/300

vo kukjata kaj brat mi ima toshiba skoro da e bezshumna, zimovo se pogodi toplo pa ne e realno da se zboruva kolku uspeala da zgree isto prilichno skap klima ured. https://www.klimi.mk/product/451

linkovive ti gi dadov kolku da dobiesh oset shto so shto sporeduvame ne deka treba bash za toa da se drzish.

moj sovet ti e da go storish slednovo:

1. odluchi dali samo kje ladish (togash ti e najlesno, ja zemash najeftinata od bilo koj od ovie marki, edino gledaj da nee e epten nekoja utepana kako neo ili beko (mada beko znae da iznenadi so nekoj model) i brkash rabota

2. ako sakash i da greesh togas gree amber ili haier tundra ili vivax aeri od poeftinite / daikin sensira, toshiba seya od poskapite (shto najdesh so najniska cena toa)

od premnogu prashuvanje kje te zaboli glava prvo presechi za shto ti e pa posle pochni da kopash ceni i zavrshi rabota za 1 nedela inache glavobolki samo kje imash.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Само ладење ми треба. На БЕГ сум летно време.

Затоа сакам да земам саглам климичка за ладење.

Ако имате некој модел да препорачате, топ :)

https://tehnomarket.com.mk/product/29392752/vivax-cool-12000btu-acp-12ch35aefis-r32

Ова интересно изгледа. A++

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039

https://tehnomarket.com.mk/product/29392752/vivax-cool-12000btu-acp-12ch35aefis-r32

Од мене препорака за вивакс аери+.

Него ова БЕГ за време на лето, пуштаат ладна вода за да се оладиш? ;D ;D

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
+1 за аери
Ја користам веќе трета година 3.5ка без проблем лади и грее.
Види на klimi.mk  мислам имаа акција за Вивакс.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Како така препорачувате?

Аери има греач на надворешна единица. Ако му е за ладење зошто да земе таква? Ќе му троши зимно време струја за џабе, треба да ја вади од штекер.

Читајте малку што се бара.

Отсутен tomaso

• Редовен
Како ќе му троши ако не ја користи?

Побара препорака за Грее или Вивакс.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779

mnogu mislachki si prajsh so sila ako ti e samo za ladenje :) zemi ja taa chim ti vleguva vo budzet i brkaj rabota.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Како ќе му троши ако не ја користи?

Побара препорака за Грее или Вивакс.
Греачот работи постојано и кога е изгасена климата. Ја одржува надворешната тацна на позитивна температура.

Едноставно нема логика предлогот.

Отсутен tomaso

• Редовен
Ова мерено ти е на штек?

Или прочитано негде?

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
И јас се чудам тоа. Кај мене е со греачи на компресор, па не троши струја. 
Еве ја моментално, исклучена само во струја стои нормално.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Ова е дебатирано последни 10 години насекаде. Тоа важи за сите со греачи. Имам една мултисплит Аери на една локација.

Како и да е сега е 20 степени надвор. Греач работи на испод 4 степени.

Како и да е, логиката на земање на клима си топач на тацна, а ќе е наменета само за ладење - нема логика.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Јас не сум сретнал досега вакво нешто, ама баш ке имам на ум и ке проверам зимоска на изгасена клима.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Јас не сум сретнал досега вакво нешто, ама баш ке имам на ум и ке проверам зимоска на изгасена клима.

Тоа не е лоша работа, ако ја користиш климата за греење. Ама ако не ја користиш...

Инаку во упатството треба да е објаснето дека се пали секогаш кога температурата е под 4 степени. (Односно околу 0 степени грубо, зависи колку е точна измерената температура)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Нешто слушам муабети дека овој "новиот" фреон не чинел, да не сум земал R32.

Има вистина во ова или ветер во магла?

И пак не ми дадовте предлог за конкретна клима 😅