Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197260 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
3.5ка ке врши работа.
Во претходно во куќата каде што живеев, вкупна површина околу 60 квадрати и ја греев со Вивакс Аери 3.5ка (дневна плус кујна споено 25 квадрати, две соби по 15 квадрати и мал ходник).

Температурата ја одржавав на 23-24 степени, во двете соби по 21-22 степени беше. Имав изолација, ама стари прозори, верувам дека со нови прозори ќе беше уште подобро

Сега во новиот стан 45 квадрати исто со 3.5ка ама со Самсунг АR12 исто така без проблеми загрева и држи 24 степени. Ама тука уште подобра е изолацијата и прозорите се нови.

Имај на ум дека во тие две соби десно и лево секогаш барем 2 степени ќе биде посвежо од ова големава со кујната така да не загреваш отворен простор 50 квадрати, туку 26-27 квадрати начелно загреваш.

За тие пари што ке ги дадеш за квалитетна 3.5ка, би зел некоја буџет 5.5ка.

Затоа иди си со 3.5ка. Особено ако имаш изолација и добри прозори, повеќе од 3.5ка за овој простор не ти треба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Хаиер Тундра 12ка види си во Сетек.

Ако сакаш 5ка тогаш:
Хаиер Тундра 18 сетек
Daikin FTXF50 icsgroup
Toshiba Shorai Edge 16 energija или aircon

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Ne mi se rizikuva so 3.5ka, sepak bi odel so 5.5ka 😁

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Оки, ја само ти пренесувам искуство. Плус јас си сакам потопло да биде, јас сакам во соба од минимум 23 степени да спијам, а не 17 или 18 степени, така да си држам повисока температура. :)

Отсутен Sims

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
Здраво, ако може сугестија каква клима да земам.. двенвна со кујна споени околу 27м2. Станот си има парно (за греење).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Здраво, ако може сугестија каква клима да земам.. двенвна со кујна споени околу 27м2. Станот си има парно (за греење).
Haier Tundra 12
Daikin FTXF35
Toshiba Shorai Edge 13
Mitsubishi LN35

Бирај си согласно буџетот.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 344
Vivaks aeri+ 3.5kw

Отсутен Sims

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=74035
а вакво нешто? До кај 25 000 дали може нешто добро да се најде?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Дечки размислувам за ставање клима во работна/детска соба. Имам една BEKO 3.5KW стандардна клима во дневна.

Се мислам дали да купувам уште една единица, или да земам од овие Мултисплит единици како и да се викаат.

Прашањето ми е

1) Мала клима посебна - која би ми ја препорачале - цена/квалитет
2) Мулти-сплит систем - кој би ми препорачале - цена/квалитет.

Морам ова веднаш да го решам пред да фатат жештиниве.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779

Се мислам дали да купувам уште една единица, или да земам од овие Мултисплит единици како и да се викаат.

Прашањето ми е

1) Мала клима посебна - која би ми ја препорачале - цена/квалитет

Морам ова веднаш да го решам пред да фатат жештиниве.

ako imash prostor/mozhnost za stavanje posebni klimi nemoj da odish so multisplit. mnogu poskapa e (primer za edna multisplit so 3 izlezi bi mozel da kupish 4 posebni)

prednost na multisplitot e shto ja stavash nadvoreshnata edinica na edno mesto, no ako nedaj boze se rasipi gubish klima sekade.

edinstven nedostatok na povekje posebni e shto treba kako "krlezi" da gi izzakachish na povekje mesta nadvoreshnite edinici, no za smetka na toa dobivash povekje sigurnost vo smisla edna se rasipala, gubish klima samo vo toj prostor, drugite rabotat.

vo pogled na cena /marka ako ti e samo za ladenje odi so nekoja poeftina od gree ili vivax

ako sakash da greesh so nea definitivno inverter (daikin/toshiba/mitsubishi od skapite, gree/vivax od poeftinitie)

KASNO si se setil da go reshish ova duri ne fatile goreshtinite oti majstorite se vekje prezafateni :)

so srekja i so lesno vo izborot.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Што препорачуваш од Gree или Vivax?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Од поефтините прво се гледа Haier, а потоа Vivax/Gree ако ептен начекаш зделка зошто често има за нив.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
Ај да пишам и јас тука. Во станов во кој се преселив нема клима, гледа кон исток како што видов на компас (никогаш не ме интересирало тоа), измеѓу станови е, има под нас, до нас, над нас станови и има добри прозорци од Rehau и моментално не е жешко, ама не е лошо да се има клима.
Дневната и кујната се споени (има отвор).
20 квадрати е дневната и кујната 9. Вкупно 29 квадрати.
Која клима би одговарала најмногу за ладење, а и во потопли денови за греење, бидејќи се грееме на дрва.
Буџетот моментално е мал, но не значи дека во иднина не може да се земе нешто подобро, па затоа може да давате предлози за mid-range нешто, да не биди ептен budget варијанта.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Ај да пишам и јас тука. Во станов во кој се преселив нема клима, гледа кон исток како што видов на компас (никогаш не ме интересирало тоа), измеѓу станови е, има под нас, до нас, над нас станови и има добри прозорци од Rehau и моментално не е жешко, ама не е лошо да се има клима.
Дневната и кујната се споени (има отвор).
20 квадрати е дневната и кујната 9. Вкупно 29 квадрати.
Која клима би одговарала најмногу за ладење, а и во потопли денови за греење, бидејќи се грееме на дрва.
Буџетот моментално е мал, но не значи дека во иднина не може да се земе нешто подобро, па затоа може да давате предлози за mid-range нешто, да не биди ептен budget варијанта.
Ова: https://www.klimi.mk/product/594
само прашај цени во еенргија, во клими, во сетек види, може да се различни. Кај е најефтина од таму земи. 3.5kw tundra plus

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
Мислиш дека 3.5ка е доволна?
Претходно живеев во куќа без изолација, само со добри врати и прозорци и 5.5ка Carrier дуваше 24/7 и не постигнуваше просторија од 40тина квадрати, а мислам дека пишуваше дека е препорачана за простории до 60 квадрати. Под нас беа гаражи и визби, па можеби затоа беше секогаш ладно.