Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198698 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5535 на: 06 Ноември 2022, 18:21:11 pm »
помалку троши за ладење. затоа и производителите кажуваат дека се со 100 плуса,а тоа важи за ладење најчесто

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5536 на: 06 Ноември 2022, 19:02:36 pm »
Летно време за ладење се користи климата :) Како што троши струја за греење, така троши и за ладење нели ?

Во идентично време и лето и зима се готви и машина за алишта и бојлер и клима и се останато. Нема ништо екстра потрошачи, тие се уредите зиме лете.

Само што климата лете е за ладење, зимо за греење.
Ама кои веш машини кои бакрачи :-X
Ај Август, зависи во која читачка група си, ама кое ладење во Септември.
Или вадеше сипаници па се грееше?

Значи да не се лажеме, зимските сметки треба во најмала рака да бидат двојно повисоки од месеците кога не се ладиш.
Се друго е матење вода.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #5537 на: 06 Ноември 2022, 19:06:03 pm »
Епа пресели се кај мене во Арачиново ;D

Двојно не двојно, тие се сметките, колку зимо, толку и лето се готви, се пере, бојлер исто време секогаш се пушта. Лето климата лади, зимо грее. Тоа е тоа.

Фактурите електронски ги имам, така да нема што да лажам, затоа ми е и евиденцијава во ексел, за се водам евиденција на потрошено, приходи, расходи итн.

Башка ете оваа година, фактурите биле 4000+ во текот на грејна сезона, летото околу 3000. Редовно поминува инкасатор и го отчитува саатот.

Ако мислиш дека правам криминал, ете го броилото од фактурата за јануари 2022, слободно пријави ме. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #5538 на: 06 Ноември 2022, 20:33:41 pm »
Ми е гајле дали правиш криминал :)

Од некоја причина податоците не ти се валидни, оттука и муабетот за економичноста на климата.
Нешто како муабетите за потрошувачка на колите изразена во денари.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5539 на: 06 Ноември 2022, 20:37:07 pm »
Тие фактури ги доставила ЕВН, тие сум ги платил. Тоа што ми навеле дека го должам, тоа сум платил и на на ЕВН и на Водовод и на А1.

АКо е невалидно, нивни проблем, мој не, ја сум запишал во ексел тоа што ми доставиле во фактура дека должам.

Ако видиш, во фактуирата за јануари 2022ра, ми наведуваат дека во два дена сум потрошил 417 kw на скапа и ефтина струја што во никој случај не е возможно да се потроши макар сите потроши макар сите потрошувачи сум ги пуштил.

Така да тоа е тоа, што ми фактурираат, тоа го запишувам во ексел ништо повеќе.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #5540 на: 06 Ноември 2022, 20:40:01 pm »
Може да ти достават по 4000 летните месеци со 3000 за зимските месеци и да кажеш дека климата ти произведува струја во грејна сезона :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5541 на: 06 Ноември 2022, 20:42:06 pm »
Да ама засега кај што живеам, сеуште поминува инкасатор секој месец. :) Башка во 2022ра сметките се повисоки. Тие во 2021ва за октомври ноември и декември треба да се повисоки, ама се ниски и затоа имам пребивање во јануарската сметка. Таа требаше да е испод 6000, а овие три да се повисоки.  И знаев дека ќе ме репнат во некоја наредна сметка. Ама затоа екселот си го водам и просекот е тој.

Ете засега и просекот во 2022ра е повисок од 2021ра.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5542 на: 07 Ноември 2022, 07:33:41 am »
Многу просечни ти се сметките, дали си се греел или не, само иљадарка плус.  ;D
Сепак солидни ти се сметките за греењето преку зима макар и преку лето да плаќаш нешто фазла, а кај мене има поголема разлика во летните,
пошто ниту сушиме на машина, скоро и да не се ладиме на клима, башка и со поладна вода се капиме реално, а и осветлување помалку.

Кај мене 15-ти Март - 15ти Април, греење на клима плус 2000ден, еве сега 15ти Октомври - 15ти Ноември да видиме шо ќе стигни со 21° на клима. Очекувам 2000ден плус, на благи температури.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #5543 на: 10 Ноември 2022, 12:48:50 pm »
Една консултација околу парно системот.
Имам инсталирано на 2та спрата радијатори и логично е воздухот да е на горниот спрат. Го имам испуштено воздухот од сите радијатори на 2та спрата и со изгаснат и со запален систем. Проблемот е шо во решетката во wc-to и радијаторот во салонот (на долниот спрат) се слуша како "шушти"- течи вода низ нив(напомена радијаторите низ целата должина се топли) Чаре некое да кажите како да го решам ова проблемче?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5544 на: 10 Ноември 2022, 12:50:54 pm »
Една консултација околу парно системот.
Имам инсталирано на 2та спрата радијатори и логично е воздухот да е на горниот спрат. Го имам испуштено воздухот од сите радијатори на 2та спрата и со изгаснат и со запален систем. Проблемот е шо во решетката во wc-to и радијаторот во салонот (на долниот спрат) се слуша како "шушти"- течи вода низ нив(напомена радијаторите низ целата должина се топли) Чаре некое да кажите како да го решам ова проблемче?

Немаат за испуштање воздух радијаторите кои се на долниот спрат?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #5545 на: 10 Ноември 2022, 13:05:04 pm »
Пробај да намалиш брзина на пумпа.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #5546 на: 10 Ноември 2022, 13:13:16 pm »
@Deni  imam napisano deka imam ispusteno vozduh od site radiatori na 2ta sprata.
@Mikius procitav negde deka na radiatorite ima imbus sraf koj so regulira protok na voda niz radiatorot.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5547 на: 10 Ноември 2022, 13:26:41 pm »
Чачни ги малку вентилите на радијаторите. Лево - десно и би требало да го снема шуштењето.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #5548 на: 10 Ноември 2022, 17:16:22 pm »
@Deni  imam napisano deka imam ispusteno vozduh od site radiatori na 2ta sprata.
@Mikius procitav negde deka na radiatorite ima imbus sraf koj so regulira protok na voda niz radiatorot.

Појма немам, не сум до толку навлезен во таа бранша па да знам за некакви имбуси...

Проток низ радијатор се регулира преку вентил/термостатски вентил.
Ако низ другите соби ти се намалени/затворени вентилите,  ќе се јави клокотење/шуштењее низ радијаторите на кои вентилите се отворени поради забрзаниот проток. Или треба да отвориш некој  ентил од другите радијатори, или треба да ја намалиш брзината на пумпата, или пумпата е предимензионирана.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #5549 на: 10 Ноември 2022, 17:26:32 pm »
Site ventili mi se otvoreni skoro na max osvem eden namalen na 2jka. Pumpata e vgradena vo kotelot ke probam so zgolemena namalena brzina da vidam so ke bidi.
Eve slika od srafot so imbus :)