Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201049 пати)

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 694
Хаиер Тундра 3.5 гледај си или 5.5ка од ефтините клими. И готово.

Хаиер Тундра за парите е бест бај.
Seat Leon 1.4 TSI

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779

Gotovo ja prodadov dushata na gjavolot :) plateni denes 3 daikina vo ics 2x ftxf20d i 1x ftxf35d seto toptan so montaza okolu 146.330mkd so izmolen skromen popust. Fali ushte eden za vo trpezarija ama toj ke pocheka podobri denovi (chitaj ako ostanat pari od kreditot posle seto drugo opremuvanje so pokukjnina letovo). Se mislev da zemam 1 daikin 1 toshiba 1mitsubishi i 1gree pa da vidime dali ima razlika ama nekako epten shareno mi se vide a i testot ke traeshe predolgo za da e relevanten za sledno kupuvanje klima. Edno gajle pomalku, sega ushte da preporachate dobri majstori za malterisuvanje, koshuljica i plochki redenje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Не е гајле помалку. Се да наместат, да извакуумираат, да нивелираат, да затворат дупки од внатре и надвор, да се спроведат цевките и одводните црева и се да проработи добро треба.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Gotovo ja prodadov dushata na gjavolot :) plateni denes 3 daikina vo ics 2x ftxf20d i 1x ftxf35d seto toptan so montaza okolu 146.330mkd so izmolen skromen popust. Fali ushte eden za vo trpezarija ama toj ke pocheka podobri denovi (chitaj ako ostanat pari od kreditot posle seto drugo opremuvanje so pokukjnina letovo). Se mislev da zemam 1 daikin 1 toshiba 1mitsubishi i 1gree pa da vidime dali ima razlika ama nekako epten shareno mi se vide a i testot ke traeshe predolgo za da e relevanten za sledno kupuvanje klima. Edno gajle pomalku, sega ushte da preporachate dobri majstori za malterisuvanje, koshuljica i plochki redenje.
Аууу, 4 клими, не разгледуваше можност со мултисплит?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
Не е гајле помалку. Се да наместат, да извакуумираат, да нивелираат, да затворат дупки од внатре и надвор, да се спроведат цевките и одводните црева и се да проработи добро треба.

Site tie gajlinja si stojat i cekaat na red .. ama pred toa imase uste edno .. izbor i plakjanje :) taka da toa go zavrshiv (sega ne moram da guglam parametri i tabeli i iskustva)

Аууу, 4 клими, не разгледуваше можност со мултисплит?

I tata bi sine ama s'k su skupe pare ... duplo poskapo izleguvashe so multisplit...prvo trgnav so taa opcija i koga mi rekoa 200,000 samo nadvoreshnata edinica PLUS po 15-20 iljadi za sekoja vnatreshna mi se sloshi. Ne e strashno ima kade da visat chetiri krlezi na dzidot

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Башка поекономична верзија е да не е мултисплит, зошто голем дел од времето ќе се испод минимумот на компресорот.

Отсутен Mikius

• Легенда
Толку да е скап тој мултисплит?
@loopz на секој чекор го препорачува, па почнав да размислувам да си купам во нареден период со 2 внатрешни единици. Едната за во спална, другата за во собата каде моментално имам он-оф која би ја исфрлил.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
Толку да е скап тој мултисплит?
loopz на секој чекор го препорачува, па почнав да размислувам да си купам во нареден период со 2 внатрешни единици. Едната за во спална, другата за во собата каде моментално имам он-оф која би ја исфрлил.

Isto razmisluvav i jas ..da zemam 2 multi split nadvoresni edinici so po 2 vnatreshni i da gi iskombiniram ... edna da e spalna i detska..drugata dnevna i trpezarija... super se multisplitot ako mozes da si gi dozvolish. moite imaat multisplit od gree (veke vtora zima se great na nego i se zadovolni zatoa i imav dilema dali da e gree ili od ovie izvikanive iminja daikin, toshiba ili mitsubishi) Eve ke prikacham nekolku ponudi ako ne veruvash deka 2 multi split se 200.000 samo nadvoreshnite edinici :)

https://ibb.co/mDCy1nq

mozebi ke beshe poeftino ako ponudea poslabi nadvoreshni so po 2 vnatreshni...ovie se predimenzionirani no ne znam od koja prichina site ponudi shto gi dobiv bea so nadvoreshni za 2 do 3 vnatreshni (iako mene realno mi trebaat 4 pozicii shto znachi edna nadvoeshna e malku a dve se epten mnogu instalirana snaga) kako i da e se odluchiv za 4 edinechni pa zdravje ke kaze vremeto dali sum ja utnal rabotata ili ne.

multisplitot kako estetika e kade kade podobar od poedinechnite...ama pak si ima i svoi mani... ako crkne edno neshto go gubish cel sistem..vaka ako crkne neshto ostanuvaat drugite da vrtat

Отсутен Itar Pejo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Zdravo decki, nov sum na forumov mi treba mislenje za klima od 50 do 60 iljadi za stan od 60 kvadrati. Pozdrav

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Zdravo decki, nov sum na forumov mi treba mislenje za klima od 50 do 60 iljadi za stan od 60 kvadrati. Pozdrav
2x3.5 kw, haier tundra

Отсутен Itar Pejo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Decki dali moze da spodelite iskustva so Klimi.Mk i koja klima 5/5.2kw e najdobra vo rankot od 60 iljadi denari? Sekoe dobro

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Во план сме да се мења котелот на дрва, со нов на пелети. Имам наместено радијатори секаде, веќе се користат 6,7 години. Ми понудија од ТермоФлукс 35KW за 135К денари, лани летото. Годинава сигурно поскапо ке биде. :)

Друго ми е маката, во врска со греење/ладење со топлотна пумпа. Колку би коштала оваа инвестиција, да знам дали иде во обѕир или да се порачува котел на пелети?

Благодарам.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Од 4.500 до 10.000+ евра (ориентационо). Никој не може точно да ти каже цена, бидејќи немаш наведено квадратура/изолација/ориентација итн...
Пелети би била поефтина инвестиција, само прерачунај, која е цената на пелетите, колку би трошел према упатство за твојата квадратура, додади +10%, и би добил некоја округла бројка.
Ѕвон за @t0m1cA , он е велемајстор со пелетиве.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Mikius

• Легенда
Во план сме да се мења котелот на дрва, со нов на пелети. Имам наместено радијатори секаде, веќе се користат 6,7 години. Ми понудија од ТермоФлукс 35KW за 135К денари, лани летото. Годинава сигурно поскапо ке биде. :)

Друго ми е маката, во врска со греење/ладење со топлотна пумпа. Колку би коштала оваа инвестиција, да знам дали иде во обѕир или да се порачува котел на пелети?

Благодарам.
Бидејки веќе имаш инвестирано во радијатори купи си котел, и ако се врти вишок паричка бапни понекоја климичка.
Климите за поумерени температури, котелот за поладни денови.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Благодарам за инфо, ке контактираме со членот. Инаку клими инвертер имам наместено, комотна може да се грее и само со нив, во тие 2 соби.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that