Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1203214 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5145 на: 24 Јануари 2022, 21:24:00 pm »
Слична ситуација и кај мене. Не гледам проблем околу нивната употреба.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5146 на: 24 Јануари 2022, 21:25:09 pm »
Некни колегата кој есенва премина од термо на 2 инвертери за некои 65м2 не беше највоодушевен...

Колку термо печки, од колку киловати? Климите од колку киловати?
Едноставна е равенката ако нешто не штима... Плус ако земал шкљ клими, тоа е тоа.

Да не ги користи климите како термо печките, само навечер?  ;)
Или како калорифери, ги пушта само кога му е ладно?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #5147 на: 24 Јануари 2022, 21:26:30 pm »
Кај мене си тераат климите. Едната ставена на 26, другата на 24. Уклучени се, не ги пипам. Тошиби. Никаква фрка.
ja pishi nekoj detal povekje za klimite, model, kw, od kaj gi zede, smetki za struja ( ako ne ti e mn individualno). Vo kuca beshe ako pomnam dobro ?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #5148 на: 24 Јануари 2022, 21:32:52 pm »
И јас се греам на клими во куќа и е скроз Ок. Во дневниот простор има 1 клима и по 1 во секоја спална. Во ВЦ имам ставено тајфунчиња мали на Смарт Штекер што се палат со тајмер за насабајле да е бара топло или по потреба секако.
Климата во дневниот простор (47м2) е LG Инвертер (4.2KW греење, така пишува и не ја гасиме воопшто) додека во спалните се некој безвезални HiSense што немаат врска и ги палиме по потреба односно кога сме во собите. Голема грешка направивме тогаш што не ставивме секаде инвертер.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5149 на: 24 Јануари 2022, 21:54:40 pm »
i vo spalnite inverteri ? zoshto bi ti bile  ? sekako se preporacuva 18-20 stepeni za spienje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #5150 на: 24 Јануари 2022, 21:56:01 pm »
ja pishi nekoj detal povekje za klimite, model, kw, od kaj gi zede, smetki za struja ( ako ne ti e mn individualno). Vo kuca beshe ako pomnam dobro ?

Едната е Seiya, 3.5 kW (на едниот спрат), другата е Suzumi 5.5 kW (на другиот спрат). Ги земав од Aircon. Да, куќа греам, изолирана, саглам прозори, итн. Ама куќа си е.

Сметките се значително намалени во однос на парното греење. Највисоката сметка за струја е намалена тројно.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #5151 на: 24 Јануари 2022, 21:57:01 pm »
Еве сегашна потрошувачка на Haier Pearl 5.5, зададени 23 степени и надворешна температура од -6. Се грее површина од 50м2

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #5152 на: 24 Јануари 2022, 21:58:19 pm »
Ууу јако уредче. Што е ова? Од каде? Колку драхми? Па и апликацииче? Џам!

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2001
« Одговори #5153 на: 24 Јануари 2022, 21:59:46 pm »
Како стоите со влажност на возух тие што се греете со инвертери кај мене ја ставам 21 навечер со 26 преку ден али имам заблуда дали е океј 39% 41% покажува уредчево влажност на водух прва година ова на инвертер да се греам е

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #5154 на: 24 Јануари 2022, 22:04:24 pm »

Ова е обичен мерач на температура со сонда од Алиекспрес, а уредот за следење на потрошена електрична енергија е BroadLink SP3S.

Како стоите со влажност на возух тие што се греете со инвертери кај мене ја ставам 21 навечер со 26 преку ден али имам заблуда дали е океј 39% 41% покажува уредчево влажност на водух прва година ова на инвертер да се греам е

Наутро и кај мене е ниска влажноста, околу 38%, но користам и навлажнувач по потреба. Нормално е да се движи од 40% до 60%.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2001
« Одговори #5155 на: 24 Јануари 2022, 22:06:07 pm »

Ова е обичен мерач на температура со сонда од Алиекспрес, а уредот за следење на потрошена електрична енергија е BroadLink SP3S.

Фанот како ти е подесен и јас имам хаиер го оставаш на авто или на некоја брзина?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5156 на: 24 Јануари 2022, 22:17:11 pm »
Некни колегата кој есенва премина од термо на 2 инвертери за некои 65м2 не беше највоодушевен...

Колку термо печки, од колку киловати? Климите од колку киловати?
Едноставна е равенката ако нешто не штима... Плус ако земал шкљ клими, тоа е тоа.

Да не ги користи климите како термо печките, само навечер?  ;)
Или како калорифери, ги пушта само кога му е ладно?
Јас го советував 24/7, и вели дека така и ги користи...Термо 6ка, климите му се Грее 5,5 и 3,5 ама изгледа слабо грее ;D

Пред некој ден постирав за кај мене за разликата меѓу ивертерот и обичната клима и за спотер загревањето на спалната, но тоа за температурите од пред 2 недели.
Со паѓањето на температурите ми се појавува поголема разлика во температури низ собите и си го пуштам парното.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5157 на: 24 Јануари 2022, 22:25:29 pm »
5,5 na -10 e 2kw :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #5158 на: 24 Јануари 2022, 22:44:52 pm »
i vo spalnite inverteri ? zoshto bi ti bile  ? sekako se preporacuva 18-20 stepeni za spienje.

Па во неа сум цело време кога сум дома, повеќе е како соба. 24м2 се, не се само за спиење. Инаку инвертер зошто многу потешко постигнува температура обичнава клима и на полош начин ја одржува, барем споредбено со инвертерот во дневна. Јас лично не сум воопшто задоволен од силава на топлење на HiSensе климава во мојава соба. За 24м2 да ги загрее му требаат повеќе време него ли доле на LG-то да загрее скоро 50м2. И секако по бучна е.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5159 на: 24 Јануари 2022, 22:57:00 pm »
Чим поминуваш подолго време-ми станаа работите појасни :) Се мислев в спална да шибнам и јас обична клима, ама арно што кажа искуство- ќе се заебев и јас :D
Инаку дедово имат некоја фуего клима, обична, релативно брзо геее простор од 40 квадрати со стари прозори. За разлика од панелките сметката за струја е упола. Али никако да го убедам да не ја гаси :D Ја зеде некои 17.000 ден мислам.