Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1438917 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4920 на: 16 Октомври 2021, 00:11:14 am »
Fear Factory.
Па, пеј златен. Не сум информисан. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #4921 на: 16 Октомври 2021, 00:15:19 am »
Fear Factory.

Од таму ми е никнејмот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #4922 на: 16 Октомври 2021, 00:28:22 am »
Fear Factory.
? ? ?
ne razbrav komu se obrakjase ama...
Izolacija, nadvoreshna temp. Na nadvoreshna temp od 0C  klimata ima efikasnost od 300-400%, no na - 10 rabotite se smeneti, nekoi imaat skoro isto efikasnost, nekoi 150-200. na -20 rabotite stanuvaat poloshi, dobrite klimi imaat seushte dobra efikasnost, dodeka poeftinite rabotat skoro kako grealka, t.e. great kolku shto trrosat. E sega, ima poenta ovie shto se voda-bilo shto rabi shto namesto vozduh vrvi voda od cefki koi se zakopani dlaboko vo zemjata (min 1,5 metri mislam) a navodno zemjata ne se ladi ispod 13 stepeni, pa efikasnosta ti e postojano za zadovolitelno novo, imeno, troshish 1 kW a dobivas 3~4  kW.
Izolacijata ja diktira disipacijata, odnosno zagubata na t.energija. E sega, kolku e nadvor po ladno, vkatre potoplo ralikata e pogolema i toplinata pobrzo se predava kon okolinata, na primer akonapravish caj na 100 stepeni, za da se simne na 80 stepeni ako mu treba 1 mins, od 80 na 60 ( ista razlika 20 stepena) kje mu trebaat 3 minuti. Isto ti e i so dzidovite. Nekoj pogore kazha deka do 18 cm stiropor efektot e linearen, shto znaci 20cm stiropor  ima najdobar efekt prema cenata ( t.e. 18 ama mislam deka ne e standard taa dimenzija)

• Легенда
« Одговори #4923 на: 16 Октомври 2021, 00:32:55 am »
Fear Factory.

Од таму ми е никнејмот.

Клаберот учи додека е жив!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4924 на: 16 Октомври 2021, 00:56:25 am »
Е така веќе може, ама дојдов до точка до која не ми се исплати сега да се префрлам, купив и 2 клими изминативе 2-3 години, и ми нема никаква логика.
Плус ќе треба да ставам фенкојлери, кога веќе ја имам да ја искористам максимално.
Искрено се надевам дека ќе дојде гас, па само бренер да купам, доводна инсталација имам направено од куќа до улица.
Отом-потом, ќе му ја мислам ако пелетите отидат мнпгу високо со цена.

Така е, фенкојлери се глупаво решение за од воздух-вода да добиеш воздух-воздух (а воздух-воздух е нешто што ти веќе го имаш, пошто имаш и две клими)... Не разбира тој дека мора да се има топловодна подна инсталација да го видиш аирот од воздух-вода систем.

најефтино ќе биде, ама влогот е најскап. Зошто воздух воздух, за под паркет има воздух ?
Поентата е да догреваш од 13 степени, за да биде поефикасна климата, затоа ставаат цефки под земја...
- воздух воздух се класичните клими (со инвертор, или без)
- да догреваш од 13 степени нагоре е најдобро, ама ти требаат бушотини и цевки стотина метри во земја, колкав е тој влог?
- воздух вода се слични на класичниве клима уреди, надвор имаш класична надворешна единица само внатре се грее вода наместо воздух, и водата се циркулира низ подната кошулица, целата кошулица ја прави изменувач, многу ефикасно пошто водата е доволно да се загрее до 23-24с за да го загрееш домот, плус најпријатно е кога од долу е топло... и целата работа е многу поевтина од вода-вода решение со бушотини во земја

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4925 на: 16 Октомври 2021, 01:25:23 am »
Цитат
- да догреваш од 13 степени нагоре е најдобро, ама ти требаат бушотини и цевки стотина метри во земја, колкав е тој влог?
  Епа да де, тоа вела дека влогот е голем. Мада најефикасни се.
Цитат
воздух вода се слични на класичниве клима уреди, надвор имаш класична надворешна единица само внатре се грее вода наместо воздух, и водата се циркулира низ подната кошулица, целата кошулица ја прави изменувач, многу ефикасно пошто водата е доволно да се загрее до 23-24с за да го загрееш домот, плус најпријатно е кога од долу е топло... и целата работа е многу поевтина од вода-вода решение со бушотини во земја
И за ова треба да треба да ја наместиш таа подна кошулица, освен ако не градиш на ново. Што си повлеквит и други работи. Со воздух-вода не знам колку е ефикасно, а пак вода вода е доста поскапо. оти поефтин изменувач (топлинска пумпа) на принцип вода вода ќе грее повеќе при иста потрошња, и ваљда поефтин е, а ако сакаш иста ефикаснос воздух-вода најверојатно треба да земиш по скапа „клима“ ( или како и да се вика стручно тој вид на топлинска пумпа). Баш гледав за воздух-вода за на веќе поставени радијатори да доставам, ама 5000 еу ( тогаш) беше само изменувачот, а дали ќе тера со радијатори ( оти ќе треба потопла вода) не ни прашав. За систем со кошулица не треба да е толку жешка водата.  Треба да се пресмета.

• Легенда
« Одговори #4926 на: 16 Октомври 2021, 01:30:31 am »
Fear Factory.
? ? ?
Izolacija, nadvoreshna temp. Na nadvoreshna temp od 0C  klimata ima efikasnost od 300-400%, no na - 10 rabotite se smeneti, nekoi imaat skoro isto efikasnost, nekoi 150-200. na -20 rabotite stanuvaat poloshi, dobrite klimi imaat seushte dobra efikasnost, dodeka poeftinite rabotat skoro kako grealka, t.e. great kolku shto trrosat. E sega, ima poenta ovie shto se voda-bilo shto rabi shto namesto vozduh vrvi voda od cefki koi se zakopani dlaboko vo zemjata (min 1,5 metri mislam) a navodno zemjata ne se ladi ispod 13 stepeni, pa efikasnosta ti e postojano za zadovolitelno novo, imeno, troshish 1 kW a dobivas 3~4  kW.
Izolacijata ja diktira disipacijata, odnosno zagubata na t.energija. E sega, kolku e nadvor po ladno, vkatre potoplo ralikata e pogolema i toplinata pobrzo se predava kon okolinata, na primer akonapravish caj na 100 stepeni, za da se simne na 80 stepeni ako mu treba 1 mins, od 80 na 60 ( ista razlika 20 stepena) kje mu trebaat 3 minuti. Isto ti e i so dzidovite. Nekoj pogore kazha deka do 18 cm stiropor efektot e linearen, shto znaci 20cm stiropor  ima najdobar efekt prema cenata ( t.e. 18 ama mislam deka ne e standard taa dimenzija)

Мислам дека фаќам чекор полека со последниве пораки... :)
Мислев конкретно на пумпа што би ја врзал на постоечка инсталација со радијатори... не знаев дека толку варијанти различни има. :)

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #4927 на: 16 Октомври 2021, 01:45:35 am »
Ајде другари совети и милења пукајте се е добродојдено.

Претходно имав пишано постови за купување инвертер клима уред за греење /ладење 50-60м2 отворен простор (дневна,кујна,трпезарија) изолацијата имам 10цм стиропор(45 комплет дебелина на надворешно ѕидови) и прозори 7 комори 3 стакла.

Вака сега бидејќи отпадна од планот моделот на Mitsubisbi LN 5.5kw поради високата цена од 120.000ден.

Сега во игра се:
1.DAIKIN SENSIRA 6.5 KW FTFX60A- цена со попуст 70.650 ден
VS
2.MITSUBISHI MSZ-AP50( AP моделот 5.5kw)- цена со попуст 78.000 ден

Е сега коментари и мислења која е подобра и зошто.
Предности, слабости и функциите климиве.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4928 на: 16 Октомври 2021, 02:23:06 am »
Fear Factory.
? ? ?

Мислев конкретно на пумпа што би ја врзал на постоечка инсталација со радијатори... не знаев дека толку варијанти различни има. :)
за таква опција прашај овде, ова е воздух-вода, пишува дека може да се грееш и на радијатори, најверојатно нема да може да се ладиш на истите, но најверојатно на истата единица може да додадеш ладилник на воздух, да си гункционира воздух-воздух за ладење, но прашај. И немој да се изнанадиш од  цената. Мада и добар бренер за котел за парно е 2000 еу.

• Легенда
« Одговори #4929 на: 16 Октомври 2021, 02:34:32 am »
Fear Factory.
? ? ?

за таква опција прашај овде, ова е воздух-вода, пишува дека може да се грееш и на радијатори, најверојатно нема да може да се ладиш на истите, но најверојатно на истата единица може да додадеш ладилник на воздух, да си гункционира воздух-воздух за ладење, но прашај. И немој да се изнанадиш од  цената. Мада и добар бренер за котел за парно е 2000 еу.

Само за греење ми е... ладењето не е критично, една клима тера работа во тоа пеколните денови и тоа многу добро. :)

Него... линк стави или нешто ("овде" кога рече), не го гледам од кај мене...
Бренер за котел е нешто што допрва треба да го запознаам, исто :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4930 на: 16 Октомври 2021, 04:03:18 am »
ecden pamet, kje me izvinish
https://energija.com.mk/%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D0%BC%D0%BF%D0%B8/%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0

бренер ти е горилник ваљда по наше, инаку имаш котел за прано да речиме, и на него се штрафи бренерот кој може да биде на пелети, нафта гас, претежно на еден котел компитабилни се неколку типови бренери, можеш да ги менуваш. Муабетот ми беше дека и тие не се баш ефтини, сакав да го пре-адаптирам на дрва котелот, бидејќи нафтата оскапе. ама тоа е веќе сосем друга работа, најверојатно не ти треба, нема ни да ти затреба. 
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8&oq=%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8&aqs=chrome.0.69i59j69i61l2.5183j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #4931 на: 16 Октомври 2021, 05:45:31 am »
Fear Factory.
? ? ?

Само за греење ми е... ладењето не е критично, една клима тера работа во тоа пеколните денови и тоа многу добро. :)

Него... линк стави или нешто ("овде" кога рече), не го гледам од кај мене...
Бренер за котел е нешто што допрва треба да го запознаам, исто :)
Можеш да ставиш топлинска пумпа воздух-вода на твојата инсталација,и да добиваш околу 60 степени вода во радијаторите
https://m.facebook.com/story/graphql_permalink/?graphql_id=UzpfSTE2NDc5MDMwODU0ODIyNjI6MzA5NDQ0NzE1MDgyNzg0MQ%3D%3D
Воздух-вода е најефикасен со подно греење, бидејќи е нискотемпературно и бара вода околу 40 степени, а тоа е одлично за топлинската пумпа да има голема ефикасност.
Моја препорака за овој систем е само ако имаш добра изолација (10см или повеќе) и пвц дограма

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #4932 на: 16 Октомври 2021, 08:06:46 am »
Е така веќе може, ама дојдов до точка до која не ми се исплати сега да се префрлам, купив и 2 клими изминативе 2-3 години, и ми нема никаква логика.
Плус ќе треба да ставам фенкојлери, кога веќе ја имам да ја искористам максимално.
Искрено се надевам дека ќе дојде гас, па само бренер да купам, доводна инсталација имам направено од куќа до улица.
Отом-потом, ќе му ја мислам ако пелетите отидат мнпгу високо со цена.

Така е, фенкојлери се глупаво решение за од воздух-вода да добиеш воздух-воздух (а воздух-воздух е нешто што ти веќе го имаш, пошто имаш и две клими)... Не разбира тој дека мора да се има топловодна подна инсталација да го видиш аирот од воздух-вода систем.

најефтино ќе биде, ама влогот е најскап. Зошто воздух воздух, за под паркет има воздух ?
Поентата е да догреваш од 13 степени, за да биде поефикасна климата, затоа ставаат цефки под земја...
- воздух воздух се класичните клими (со инвертор, или без)
- воздух вода се слични на класичниве клима уреди, надвор имаш класична надворешна единица само внатре се грее вода наместо воздух, и водата се циркулира низ подната кошулица, целата кошулица ја прави изменувач, многу ефикасно пошто водата е доволно да се загрее до 23-24с за да го загрееш домот, плус најпријатно е кога од долу е топло... и целата работа е многу поевтина од вода-вода решение со бушотини во земја

Така си е, без подно нема логика. Кај мене 70м² се подно, останатите се спални со радијатори и купатило и тоалети со регистри, со тоа што повратот е мотан во змија низ собите/тоалетите и котелот ми работи на минимална температура на вода 55⁰С, а подното е ограничено на 35⁰С, и смешна ми е потрошувачката на пелети, а куќата е бања. Цревата секако ги ставив за во случај утре да монтирам топлинска пумпа, па подното да може и да лади, а собите да добијат фенкојлери.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4933 на: 16 Октомври 2021, 09:49:28 am »
Подното греење влече плочки низ цела куќа. Постои ли решение со некаков паркет? Боса нога на плочка летен период, плус дете си игра на плочки, нон сенс.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #4934 на: 16 Октомври 2021, 10:10:24 am »
Нема врска каков под ќе ставиш, ама најубаво е на плочка зошто подолго ја задржува температурата.
До сега не сме имале проблем со плочки со големата, јес да е сопната и паѓа цело време, ама и отрпнаа колената, ги ојача. 😂
Малата е уште прцул, ама и неа истото ја чека, така да не гледам проблем во плочките, зимно време се топли, летно време се таман, нормално и лето со чорапчиња.