Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202245 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4860 на: 06 Октомври 2021, 13:09:57 pm »
... ми изгледа како ребрендиран Вивакс, има Eco Mode. (имам Вивакс дома од 2016 год.)

Не постои такво нешто како „ребрендиран Вивакс“.
Вивакс не се произведувачи туку „ребрендери“ (читај дилери). Инаку Кериер одамна ги има купено Тошиба, под Кериер брендот продаваат економски модели и често од кинески партнери... Не дека климата би била лоша, но секако поскапа од истиот кинески кинез без лепенка Кериер.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #4861 на: 06 Октомври 2021, 13:16:52 pm »
... ми изгледа како ребрендиран Вивакс, има Eco Mode. (имам Вивакс дома од 2016 год.)

Не постои такво нешто како „ребрендиран Вивакс“.
Вивакс не се произведувачи туку „ребрендери“ (читај дилери). Инаку Кериер одамна ги има купено Тошиба, под Кериер брендот продаваат економски модели и често од кинески партнери... Не дека климата би била лоша, но секако поскапа од истиот кинески кинез без лепенка Кериер.
https://www.global.toshiba/ww/news/corporate/2016/03/pr3001.html
https://www.midea-group.com/Our-Businesses/smart-home/toshiba

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4862 на: 06 Октомври 2021, 13:32:22 pm »
Тоа и го кажувам. Подобро Мидеа од Сетек отколку Кериер од Енергија/Аиркон.

А ако идам на Кинез, тогаш Гри, Хајер, Мидеа, итн... По тој редослед.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #4863 на: 06 Октомври 2021, 13:36:23 pm »
Gree скокам во секој можен случај. Midea е далеку подобар избор.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4864 на: 06 Октомври 2021, 13:45:56 pm »
ОК

едит: Ете од каде ти бил сличен Виваксот со Кериерот. И двете се ребрендирани Мидеа клими.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4865 на: 06 Октомври 2021, 16:37:12 pm »
Midea ustvari civ brend e, odnosno so kogo od pocvucnive e povrzan?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4866 на: 06 Октомври 2021, 17:11:11 pm »
Midea ustvari civ brend e, odnosno so kogo od pocvucnive e povrzan?
Они се звучните.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4867 на: 06 Октомври 2021, 17:30:10 pm »
Хјундаи е бренд чоече :D

Особено кога ќе ти кажат дека Грее не греело, па ќе ти препорачаат од ракав некојси ТоШот кој всушност бил ребрендиран Грее или како и да беше, па тежина на надворешна единица као муабетите за појачалата на времето, за на крај да се сведе на "појма немам, не го пратам пазарот", а 100 пати кажав како и кога се грејам со клима,  кажав буџет и прашав за предлог покрај конкретниот модел што ми фати око поради димензиите на внатрешната единица.

Ама и јас сум будала што воопшто го читам Ван, направи замена на поими, обичната клима стана инвертер, за потоа да повлекува паралела со инвертер со предзнак еко, и на крај да биде секогаш во право.
Може ке ти е од помош, на 65 м2 имам ставено две инвертер клими од по 25.000 денари. Едната е хундаи другата нео, двете веке се пуштени и планирам мај здравје боже да ги угасам... Со мало бебе сум по дома кога сме на работа се наместени на 24 степени, чим се прибереме се додека не си легнеме бувнати се на 28 степени. Ова ми е трета зима на инверторите и јас сум презадоволен и тоа како сум стоплен и од сметките на струја... Пред да ги купам инверторите се греев на панелки каде што ми стигаа сметки над 10.000 ден.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ми прошишал овој пост :)
Одамна, ама баш одамна, и тоа без да читам форуми или некој да ми предложи, заклучив дека најдобар ефект за греење се постигнува без да се гаси греењето :)

Сепак фала за споделувањето :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4868 на: 06 Октомври 2021, 23:27:33 pm »
https://www.daikin.eu/en_us/products/ftxc-b---rxc-b.table.html
Едвај 2.24KW при 4.28SCOP
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од друга страна ако споредиме со друга Daikin заради која и се купува тоа име исто клима од 3.5KW:
4.5KW при 5.75SCOP

Ме сфаќаш? И двете се даикин, и двете се 3.5кв. Све је исто само њега нема. Ама едната е 4-6 пати (да пати) поскапа од другата. Е тој киловат, и тој SCOP толку кошта да се постигне. :)

Затоа како разумен компромис за Daikin се зема FTXF50 иако е 5KW клима бидејќи таа бројка нема врска во реалноста, туку е околу 4KW на греење. Слично како Haier Tundra Grin koja e 5.5КW ама е околу 4.5 и слично. Затоа е многу тешко да се лета по имиња, или по ознаки или по било што. Важно е еуровент што вика на тестирање, другото кој што сака ќе си напише. Даикин испод 50000 денари не гледај (односно испод FTXF50) ако е за греење. Грубо вака земено.

https://www.daikin.eu/en_us/products/ftxc-b---rxc-b.table.html
Едвај 2.24KW при 4.28SCOP

Од друга страна ако споредиме со друга Daikin заради која и се купува тоа име исто клима од 3.5KW:
4.5KW при 5.75SCOP

Ме сфаќаш? И двете се даикин, и двете се 3.5кв. Све је исто само њега нема. Ама едната е 4-6 пати (да пати) поскапа од другата. Е тој киловат, и тој SCOP толку кошта да се постигне. :)

Затоа како разумен компромис за Daikin се зема FTXF50 иако е 5KW клима бидејќи таа бројка нема врска во реалноста, туку е околу 4KW на греење. Слично како Haier Tundra Grin koja e 5.5КW ама е околу 4.5 и слично. Затоа е многу тешко да се лета по имиња, или по ознаки или по било што. Важно е еуровент што вика на тестирање, другото кој што сака ќе си напише. Даикин испод 50000 денари не гледај (односно испод FTXF50) ако е за греење. Грубо вака земено.

Значи FTXC35BV1B / RXC35BV1B на -10 ќе грее мизерни 1,7 kW ?
@Deni  ?

« Последно менување: 07 Октомври 2021, 15:17:10 pm Bicikle »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4869 на: 07 Октомври 2021, 14:35:16 pm »
Ми здосади веќе пребарувањето бидејки почнав да се губам низ податоците од 300 клими

Најдов и Инвентор, си реков ај да видам дали вреди да си останам верен на брендот од старата клима :D

Одлучив да ги споредам следниве

01. PULAR ECO GWH12AGB-K6DNA1A
02. PULAR Premium GWH12AGC-K6DNA1A
03. Fairy LCLH GWH12ACC-K6DNA1D
04. INVENTOR ARIA ARHB3VI32-12WF / AR3VO32-12

На почеток ми фати око Пулар Еко, поради димензиите на внатрешната единица кои беа најблизу со старата клима (малку сум ограничен со простор)

Пулар премиум и Фери ги зедов како компарација од сајтот на Грее, наједноставно ми беше :) подредени беа по цена (растечки).
Појма немам како котира Фери како бренд, но излегува поскап од Грее премиум.

Ги испишав набрзина цифрите од сите клими на еден лист хартија за попрегледно и ми излезе Инвентор со слични цифри како Фери но за 5000 мкд поевтино.

Ќе го купам Инвентор и ставам точка, па што сака нека биде :)
Башка што ќе добијам и 5 годишна безусловна гаранција.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4870 на: 11 Октомври 2021, 11:35:53 am »
@stavrov

На монтерите што ја демонтираа старата клима не им требале филтрите (@nikola_bb  99% бев сигурен во тоа) и ги зачував за да ти ги дадам.
Може преку пп да се договориме ако сеуште ти требаат.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4871 на: 11 Октомври 2021, 12:51:24 pm »
Imam inverteri Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Gree (kupena pred 2 godini po cena od 20k).
Razlika u cena puta dva ili 3 vo odnos na gree i ostali. Nekoja posebna razlika ne gledam sem sto Daikin i Mitsubishi se dosta potivki odlicni za spalna soba i verojatno podolgo bi traele.
Od site na prvo mesto No1 , modelite koi jas gi imam, e Mitsubishi.

Gree gi zalupaa cenite po 100 evra plus od klima. Dali e opravdano neznam.
Tadiran mi e sega pred kupuvanje mi treba edna dopuna ke odam da go vidam vo rabota vo salon. Gledam imaat Sanio i Panasonic kompresori, made in Israel.
Po cena na nivo na Vivax.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #4872 на: 11 Октомври 2021, 13:04:34 pm »
Imam inverteri Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Gree (kupena pred 2 godini po cena od 20k).
Razlika u cena puta dva ili 3 vo odnos na gree i ostali. Nekoja posebna razlika ne gledam sem sto Daikin i Mitsubishi se dosta potivki odlicni za spalna soba i verojatno podolgo bi traele.
Od site na prvo mesto No1 , modelite koi jas gi imam, e Mitsubishi.

Gree gi zalupaa cenite po 100 evra plus od klima. Dali e opravdano neznam.
Tadiran mi e sega pred kupuvanje mi treba edna dopuna ke odam da go vidam vo rabota vo salon. Gledam imaat Sanio i Panasonic kompresori, made in Israel.
Po cena na nivo na Vivax.
dali si sporeduval razlika vo potrosuvacka pomegu brendovite?

Отсутен bozoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 136
« Одговори #4873 на: 12 Октомври 2021, 15:06:35 pm »
Nekoj da mi preporaca monter za klima?
 ( se raboti za 2 klimi haier invertera 3.5kw i 2.5kw)

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #4874 на: 12 Октомври 2021, 17:39:35 pm »
Nekoj da mi preporaca monter za klima?
 ( se raboti za 2 klimi haier invertera 3.5kw i 2.5kw)
Фриго електро - Руски, многу позитивно искуство имав лани. Јави се, провери.
 070 230 247